28.5.2018 9:10

Ομνύουμε στον εναλλακτικό τουρισμό αλλά επενδύουμε στον τουρισμό πόλης

• Ισχυρή αντίφαση στην υπό διαμόρφωση φυσιογνωμία του τουρισμού της Χίου φέρνουν στο φως οι πρώτες εκτιμήσεις από τις προτάσεις που κατατέθηκαν στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Η λογική της σύντομης απόσβεσης του επενδεδυμένου κεφαλαίου καθοδηγεί όσους συμπολίτες μας κατέθεσαν επιχειρηματικά σχέδια στο πρόγραμμα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την  Τρίτη 15 Μαΐου.

Το πρόγραμμα είχε ως όριο επιδότησης από τις 25.000 ευρώ ως τις 400.000 ευρώ και χρηματοδότηση του 45% των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 50% σε περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού. «Παρά την αποτρεπτική εικόνα του τουρισμού εκδηλώθηκε σημαντικό ενδιαφέρον. Διακρίνεται ότι ο Χιώτης ποντάρει ακόμα στον τουρισμό ως κλάδο που μελλοντικά μπορεί να κινήσει την τοπική οικονομία», δηλώνει στον «π» επενδυτικός σύμβουλος. Από το γραφείο του συνολικά υποβλήθηκαν 20 προτάσεις. «Αν δεχθούμε ότι αναλογικά κινήθηκαν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, υπολογίζω ότι από τη Χίο υποβλήθηκαν γύρω στις 100 προτάσεις, αριθμητικό δεδομένο πολύ υψηλό συγκριτικά με άλλα αντίστοιχα προγράμματα», αναφέρει.

Ουρανοξύστη στην πλατεία Βουνακίου

Κύριο χαρακτηριστικό των προτάσεων είναι ότι σε συντριπτικό βαθμό αφορούν μετατροπές υφιστάμενων κτιρίων σε μικρής δυναμικότητας μονάδων στην ευρύτερη πρωτεύουσα. «Δεν φαίνεται να στηρίζονται σε κάποιο οργανωμένο σχεδιασμό τουριστικής ανάπτυξης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βλέποντας ότι βασικός τροφοδότης της τουριστικής αγοράς παραμένει η Τουρκία, επενδύουν στη λογική αύξησης των κλινών στο κέντρο της πρωτεύουσας ή σε πολύ μικρή ακτινική απόσταση από το κέντρο. Αν ήταν εφικτό να χρηματοδοτηθεί ουρανοξύστης στην πλατεία Βουνακίου θα το επέλεγαν ως επένδυση», περιγράφει, τονίζοντας ότι δυσκολεύτηκε και ο ίδιος να εντοπίσει στοιχεία που θα πριμοδοτούν με το χαρακτηριστικό της καινοτομίας τις προτάσεις.

Προσθήκη 500 κλινών

Το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, οι πληροφορίες από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα θέλουν παντού το ενδιαφέρον να είναι ιδιαίτερα αυξημένο και οι πιθανότητες να εγκριθούν όλες οι προτάσεις είναι περιορισμένες.

«Τυχόν έγκριση έστω και των μισών προβλέπω ότι θα δημιουργήσει μια υποδομή 500 νέων κλινών. Οι περισσότερες από αυτές σε μικρές μονάδες πόλης, μεταβάλλοντας τις υφιστάμενες ισορροπίες στην  αγορά σε λίγα χρόνια. Το πλεόνασμα σε κλίνες στην πόλη θα διαμορφώσει νέα δεδομένα», προβλέπει ο επενδυτικός σύμβουλος.

Η αντίφαση

Η επιλογή των νέων μικροεπενδυτών τουρισμού να ποντάρουν στον τουρισμό πόλης αντιστρατεύεται ωστόσο καθαρά το μοντέλο τουρισμού που φαινομενικά έχει επιλέξει το νησί μας. Ουσιαστικά συγκρούεται με το μοντέλο του εναλλακτικού τουρισμού, αν δεχτούμε ότι τα τελευταία χρόνια ανομολόγητα έχουμε χαράξει μια τέτοια κατεύθυνση. Έρχεται παράλληλα να αποδείξει την αλλοπρόσαλλη τουριστική μας συμπεριφορά, απουσία οργανωτικού σχεδιασμού, που θα κατευθύνει και τις επιχειρήσεις προς τα πού να κινηθούν σε βάθος χρόνου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ