12.4.2018 11:51

Μονόδρομος η ανάπτυξη του Τουρισμού για να συντηρηθούν όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες στο νησί

Σύνθημα μεταστροφής στην οικονομική φυσιογνωμία του νησιού δίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παντελής Λεγάτος, με διπλή κίνηση ουσίας.

Στον υποτιμημένο κλάδο του τουρισμό ποντάρει … όλα της τα λεφτά η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Χίου, θεωρώντας την ως το μοναδικό αντίδοτο ανασύνταξης των υπόλοιπων οικονομικών δραστηριοτήτων του νησιού. Ο Παντελής Λεγάτος ανακοινώνει τις δυο παράλληλες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, τη σύσταση του Ιδιωτικού Φορέα και την ταυτόχρονη χρηματοδότηση αναγνωρισμένης εταιρείας branding για την δημιουργία ταυτότητας στον τόπο μας.

Στη συνέντευξη του στον «π» προσδιορίζει ως 4 τα χρόνια προσωπικής του ενασχόλησης με το θεσμό, αντιλαμβάνεται ότι ήδη έχουν πέσει τα τείχη των όποιων αντιπαραθέσεων με την αντιπολίτευση και θέτει έναν υπερφιλόδοξο στόχο: αν η οικονομική ζωή του τόπου βρίσκεται σήμερα στο 5, σε έναν άξονα ανάμεσα στο 1 και το 100, επιδίωξη του είναι να φτάσει σε 4 χρόνια το 80.

Τα στηρίγματα της προσφοράς

 • Όταν είσαι στην κορύφωση της δραστηριότητας σου έχεις όρεξη και πάθος να δημιουργήσεις ακόμα περισσότερα. Ιδανικά θεωρώ ότι το να προσφέρεις πέρα από τον επαγγελματικό χώρο σου και στον τόπο που αναπτύσσεις τη δραστηριότητα σου είναι το ιδανικότερο. Είναι δύσκολο βέβαια να συνυπάρξουν αυτοί οι δυο ρόλοι, το βιώνω ήδη.
 • Προσωπικά είμαι πολύ τυχερός κι έχω αυτή τη δυνατότητα να προσφέρω στο Επιμελητήριο γιατί έχω τη σύζυγο μου και τον συνέταιρο μου να με στηρίζουν στις επαγγελματικές υποχρεώσεις που ήδη τρέχουν και μου παρέχουν την πολυτέλεια της καθημερινής ενασχόλησης με το Επιμελητήριο.

Ο στόχος απ’ το 1 στο 80

 • Η οικονομική ζωή του νησιού είναι μια καθημερινότητα που τη ζούμε όλοι. Αν την ερμηνεύσω μόνο από την οπτική των δικών μου επιχειρήσεων, διαπιστώνω ότι είναι χειρότερη. Ουσιαστικά βρήκα την οικονομική κατάσταση του νησιού σε δυσκολότερη θέση από ό,τι περίμενα.
 • Έχω πει αρκετές φορές ότι, αν μετριέσαι σε μια κλίμακα από το 1 ως το 100, με το 1 να είναι το χειρότερο δυνατό στάδιο και το 100 το τέλειο, είναι πάρα πολύ δύσκολο το 90 να το κάνεις 100 και πάρα πολύ εύκολο το 1 να το κάνεις 50.
 • Αυτή τη στιγμή στη συγκεκριμένη κλίμακα εκτιμώ ότι είμαστε στο 5, τόσο χαμηλά. Οπότε θεωρώ ότι έχουμε μπροστά μας κινήσεις που πρέπει να γίνουν μακροχρόνια με προορισμό τη βελτίωση της οικονομικής ζωής του νησιού προς το καλύτερο.
 • Είμαι εκ φύσεως αισιόδοξος και θεωρώ ότι στην τρέχουσα θητεία διοίκησης του Επιμελητηρίου, μέσα δηλαδή στην τετραετία, μπορούμε από το 5 να φτάσουμε στο 80. Εκτίναξη δηλαδή, γιατί υπάρχουν τα εχέγγυα και απλώς χρειάζεται κάποιος συντονιστής για όλο αυτό το έργο.

Θέλουμε να εμπνεύσουμε

 • Είναι, δυστυχώς, περισσότεροι οι επιχειρηματίες του νησιού που βλέπουν μόνο τα του οίκου τους. Εμείς θέλουμε να τους εμπνεύσουμε, να παρασύρουμε ακόμα και τους δύσπιστους, αυτούς που δεν βλέπουν τον τόπο μας όπως θα έπρεπε, με ανοιχτή προοπτική.
 • Είναι σύνηθες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την κρίση, να περιμένουμε το μαγικό ραβδί να δώσει τις λύσεις. Να θέλουμε άμεσο αποτέλεσμα με οτιδήποτε καταπιανόμαστε. Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και όλοι μας να προσδοκούμε ένα άγγιγμα μάγου για να φτιαχτούν τα πράγματα. Σε ποία επένδυση όμως υπάρχει άμεση απόσβεση, άμεσο αποτέλεσμα; Στη Χίο έχουμε ένα παρθένο έδαφος για επενδύσεις, το οποίο σαφώς είναι προβληματικό από τις υποδομές και το οικονομικό περιβάλλον, όμως υπάρχουν και δυναμικοί επιχειρηματίες που βάσιμα πιστεύω ότι μπορούν να ξεπεράσουν τα αγκάθια.
 • Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στο Επιμελητήριο μια «εικόνα της αγοράς». Θέλουμε να ξέρουμε στο χάρτη της Χίου πόσες ομοειδής επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ανά γεωγραφική περιοχή του νησιού μας ώστε να μπορούμε να δίνουμε τη χρηστική πληροφορία στον ενδιαφερόμενο να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματία. Επιχειρούμε μια ανανέωση στο λογισμικό μας με την εταιρεία που συνεργαζόμαστε για να μας προσφέρει αυτόματα τα πρώτα δεδομένα. Στη ουσία θα υπάρχει ένας διαδραστικός χάρτης του νησιού στο portal του Επιμελητηρίου όπου θα υπάρχουν αναλυτικά δεδομένα για κάθε επιχείρηση που δραστηριοποιείται στο νησί μας. Θα προσπαθήσουμε στην ουσία να κάνουμε μια καθοδήγηση στις υπό σύσταση επιχειρήσεις για να περιορίζουμε την πιθανότητα αποτυχίας τους.

Τα … ρέστα στον τουρισμό

 • Φρένο στο κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι η ανάπτυξη του κλάδου του τουρισμού. Είναι μονόδρομος. Εκεί πρέπει να στραφούμε στρατηγικά για να ενισχυθούν όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού.
 • Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας συντηρείς τις σταθερές σου και ενισχύεις στοιχεία που ήδη σου αποδίδουν, στην περίπτωση της Χίου τη ναυτιλία και την πρωτογενή παραγωγή της μαστίχας. Στόχος μας επομένως είναι να αναδείξουμε τη συγκεκριμένη κλαδική πρωτοπορία μας κι από εκεί και πέρα να αναπτυχθούμε και στον παρεξηγημένο τομέα του τουρισμού.
 • Ο ιδιωτικός φορέας τουρισμού θα είναι ο συντονιστής και ο εκφραστής της νέας ταυτότητας του νησιού μας, η οποία σήμερα είναι κάπως συγκεχυμένη. Την ταυτότητα αυτή θα πρέπει να την προσδιορίσουν οι ειδικοί. Θα δώσουμε τα δεδομένα σε δυο μεγάλες εταιρείες branding και θα συναποφασίσουμε ποια είναι η καταλληλότερη ταυτότητα κι όλοι πλέον θα επικοινωνούμε το νησί προς αυτή την κατεύθυνση.  Οι δυο ενέργειες (ίδρυσης ιδιωτικού φορέα τουρισμού και branding) θα τρέξουν χρονικά παράλληλα για να μην χάνουμε πολύτιμο χρόνο.
 • Η συνάντηση παρουσίασης του Φορέα Τουρισμού του Μολύβου έγινε με σκοπό να ενημερωθώ προσωπικά για τα βήματα της πορείας του μέχρι αυτή τη στιγμή. Πείσθηκα, μολονότι ήμουν προβληματισμένος στην αρχή. Αυτή η συνάντηση μας έδωσε την τεχνογνωσία και την πολυτέλεια τα λάθη τα οποία έγιναν κατά τη σύσταση  και υλοποίηση του συγκεκριμένου φορέα να τα αποφύγουμε εμείς.

ΦΠΑ και μεταφορικό ισοδύναμο

 • Η κατάσταση με το νησιωτικό ΦΠΑ μοιάζει πολύ δύσκολα αναστρέψιμη. Δεν υπάρχει όμως χαμένη μάχη, είμαι από εκείνους που ακράδαντα πιστεύω ότι όλα γίνονται με σωστές στρατηγικές κινήσεις. Η κυβέρνηση λειτούργησε κυκλωτικά. Κατήργησε τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές στα νησιά γύρω από τα 5 που τον διατήρησε με πρόσχημα τη μεταναστευτική κρίση. Θυμίζω ότι σε Οινούσσες και Ψαρά δεν υπάρχει πια. Ταυτόχρονα όρισε την κατάργηση του μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν, όταν επικρατεί από όλους ευφορία, λόγω αύξησης τζίρου και ουσιαστικά επιχειρεί να περάσει απαρατήρητη ή να μας ενοχλήσει λιγότερο.
 • Η επίσημα διαμορφωμένη άποψη της κυβέρνησης είναι ότι θα ξεκινήσει από 1/7 πιλοτικά σε ένα νησί η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και σταδιακά θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά.
 • Η κυβέρνηση επιθυμεί να εφαρμόσει το μεταφορικό ισοδύναμο. Εμείς όμως διεκδικούμε να εφαρμοστεί και στο χρόνο στον οποί εξαγγέλθηκε, να μην εκληφθεί από κανέναν ως τρικ για να μειωθούν οι αντιδράσεις απ’ την πιθανολογούμενη κατάργηση του ΦΠΑ. Η ετοιμότητα όμως της κυβέρνησης, έτσι όπως την αντιλήφθηκα εγώ, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα μπαίνει ο κάθε δικαιούχος βάζοντας τη αξία της φορτωτικής για να επιδοτείται η διαφορά από τη χερσαία για τη θαλάσσια μεταφορά δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί. Μέσα σε δυόμιση μήνες θα είναι έτοιμη;

Οι συνεργασίες

 • Η άλλη παράταξη του Επιμελητηρίου για μένα πλέον δεν υπάρχει. Έχουμε σχεδόν ενοποιηθεί, οι αποφάσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο ή στη Διοικούσα Επιτροπή είναι σχεδόν ομόφωνες, χωρίς αντιδράσεις. Επικοινωνούμε ουσιαστικά και σύσσωμο το Επιμελητήριο αφουγκράζεται την ανάγκη στροφής προς τον άξονα του τουρισμού. Όλα καλά…
 • Είμαι άνθρωπος που τακτικά κάνω αξιολόγηση των δράσεων των συνεργατών μου και συναποφασίζω μαζί τους ποιος μπορεί να φέρει το καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν με ενδιαφέρουν μόνο οι καλές προσπάθειες, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Πάνω στην αξιολόγηση που θα γίνει στο πρώτο εξάμηνο, αν διαπιστωθεί ότι κάποιος από τους συνεργάτες υστερεί και κάποιος άλλος που δεν χρησιμοποιείται υπερτερεί, σαφώς και θα αντικατασταθεί.
 • Το εργατικό δυναμικό του Επιμελητηρίου το βρήκα όπως το περίμενα. Εξαρτώνται πολλά από το πώς βλέπει τα πράγματα η διοίκηση, οπότε προσαρμόζεται πολύ εύκολα. Έχω περάσει τρεις υπέροχους μήνες μαζί τους και με τις όποιες αρχικές διαφωνίες είχαμε, τώρα μπορώ να δώσω δημόσια συγχαρητήρια γιατί είναι μια πολύ καλή ομάδα.

Ημερομηνία λήξης 4 ετών

 • Το Επιμελητήριο στο μυαλό μου, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα αυτό το ταξίδι των 4 ετών, ήταν ένας φορέας που ήθελε μεγάλες αλλαγές.  Η πιο μεγάλη ήταν η ανταποδοτικότητα στα μέλη του. Φεύγοντας από εδώ επιθυμώ να έχει παγιωθεί η άποψη ότι το Επιμελητήριο πρέπει να υπάρχει όχι γιατί απλώς είναι ένας θεσμός, αλλά γιατί είναι πολύ χρήσιμο στον υφιστάμενο και μελλοντικό επιχειρηματία, ως αναπόσπαστο κομμάτι του.
 • Ήδη ο χρόνος μετράει αντίστροφα και το τονίζω στους συνεργάτες μου, έχουμε ένα ταξίδι μόλις 4 ετών. Μας απομένουν ακόμα 45 μήνες, αυτός είναι ο χρονικός ορίζοντας της προσωπικής μου προσφοράς στο θεσμό και βάσει του αποτελέσματος που θα παράξουμε θα αξιολογηθούμε για πόσα πετύχαμε. Έχουμε ημερομηνία λήξης 4 ετών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ