10.4.2018 16:02

Καταρρέει και η κρουαζιέρα στη Χίο στη πιο ανησυχητική τουριστική σεζόν

• Δραματική μείωση στον αριθμό των αφίξεων και των επιβατών την ώρα που η τουριστική σεζόν συμπιέζεται ουσιαστικά στους μήνες του καλοκαιριού.

Πολλά βήματα μακρύτερα από τον πολυπόθητο δυτικό τουρισμό φέρνει τη Χίο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην κρουαζιέρα, αφού το νησί βγαίνει σταδιακά από τον χάρτη των προσεγγίσεων των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, την ώρα που σε αυτόν μπαίνουν γειτονικά νησιά, όπως η Σάμος.

Τη στιγμή που οι επαγγελματίες αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να θέσουν τον τουρισμό από την Τουρκία σε δεύτερο πλάνο, ως επισφαλή επιλογή, η πραγματικότητα έρχεται να ανατρέψει οποιοδήποτε αισιόδοξο σενάριο.

Συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν

Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί μία σειρά αρνητικών δεδομένων για το νησί. Πρώτα και κύρια η σταδιακή συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν από το 2015 μέχρι και σήμερα. Ενώ το 2015 οι μόνοι μήνες που δεν υπήρξε προσέγγιση πλοίου ήταν ο Ιανουάριος και ο Δεκέμβριος, δύο χρόνια μετά, το 2017, οι προσεγγίσεις ξεκίνησαν από τον Μάιο και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προσέγγιση τον Αύγουστο, τον μήνα δηλαδή όπου όλα τα νησιά «βούλιαξαν», κυριολεκτικά και μεταφορικά, από τουρίστες.

Για φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τη Χίο, αφού η σεζόν της κρουαζιέρας, με βάση το πρόγραμμα προσεγγίσεων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, ανοίγει στις 3 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου.

Ανακάμπτουν τα «προσφυγικά» νησιά … εκτός της Χίου

Μία πιο προσεκτική ματιά, ειδικά στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αναδεικνύει ότι τοπικές κοινωνίες, όπως της Λέσβου και της Σάμου, με το ίδιο ή και μεγαλύτερο προσφυγικό φορτίο από αυτό της Χίου, κατάφεραν να επανακάμψουν, σε αντίθεση με το νησί μας, που όχι μόνο δεν διατήρησε τον αριθμό των επισκεπτών που είχε εντός της προσφυγικής κρίσης, αλλά τον απώλεσε.

Για παράδειγμα, ήδη στη γειτονική Σάμο η τουριστική σεζόν ξεκίνησε από την 1η Απριλίου, αφού η Celestyal Cruises, που τα περασμένα χρόνια προτίμησε να εντάξει τη Χίο στις κρουαζιέρες της για το Αιγαίο και την Τουρκία, έστρεψε το ενδιαφέρον της προς τη Σάμο αφήνοντας το νησί μας εκτός προορισμών της.Η εικόνα των στατιστικών στοιχείων του Λιμεναρχείου Χίου υποδηλώνει σαφέστατα την πρόθεση των εταιρειών. Το 2015 σημειώθηκαν 42 αφίξεις πλοίων που μετέφεραν συνολικά 25.229 επιβάτες, το 2016 43 αφίξεις πλοίων που μετέφεραν 21.933 επιβάτες και το 2017 μόλις 7 προσεγγίσεις πλοίων που μετέφεραν 16.445 επιβάτες.

Μεσαίου και μικρού μεγέθους πλοία

 Όπως όλα δείχνουν η εικόνα των μεγαθήριων των θαλασσών να δένουν έξω από το λιμάνι της Χίου και η πόλη να πλημμυρίζει από χιλιάδες τουρίστες κάθε εθνικότητας, θα αποτελεί γλυκιά ανάμνηση για πολλά χρόνια ακόμα.

Στο πρόγραμμα των φετινών προσεγγίσεων, που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί αλλά όχι σημαντικά μέσα στους επόμενους μήνες, φαίνεται ότι από τις 12 συνολικά προσεγγίσεις μόνο 3 πλοία είναι ικανά να μεταφέρουν αριθμό επιβατών που υπερβαίνει τους 300.

Από αυτά ξεχωρίζουν το πλοίο «Aegean Odyssey», που έχει δυνατότητα μεταφοράς 380 επιβατών και θα προσεγγίσει στη Χίο το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, το πλοίο «Silver Whisper» που μπορεί να μεταφέρει 382 επιβάτες και το γνωστό «Salamis Filoxenia» χωρητικότητας 855 επιβατών, που θα πραγματοποιήσει 2 προσεγγίσεις στις 3 Ιουλίου και στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι εκτιμήσεις πάντως των επαγγελματιών τουρισμού για φέτος είναι περισσότερο δυσοίωνες από κάθε άλλη χρονιά. Και αυτό γιατί μπορεί ο αριθμός των προσεγγίσεων να είναι περισσότερο αυξημένος σε σχέση με το 2017, όμως θα πρέπει να υπολογίσει κανείς ότι η πλειονότητα των πλοίων που έδεσαν έξω από τη Χίο πέρυσι ήταν κρουαζιερόπλοια που είχαν δυνατότητα μεταφοράς μέχρι και 4.000 επιβατών. «Μία άφιξη ενός μεγάλου πλοίου ισοδυναμούσε με 3 ή 4 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων μεσαίου μεγέθους. Φέτος τέτοια πλοία δεν έχουμε. Άρα, αν το πρόγραμμα δεν τροποποιηθεί προς το καλύτερο και παραμείνει ως έχει, τότε θα μιλάμε για πτώση στο σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας», σημείωσε στον «π» τουριστικός πράκτορας του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ