18.5.2023 17:45

Καινοτομία & Γαλάζια Οικονομία: Με το βλέμμα στη βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών νησιών

BLUEAIR: Χίος, Ψαρά & Οινούσσες στο επίκεντρο διαλόγου για τη Γαλάζια Οικονομία

Με τη συμμετοχή των δημάρχων Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, φορέων της γαλάζιας οικονομίας που εκπροσωπούν τη δημόσια διοίκηση, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη ναυτιλία και την Κοινωνία των Πολιτών πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Καινοτομία και Γαλάζια Οικονομία: Ο ρόλος τους στη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών» την Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023 στους φιλόξενους χώρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στη Χίο.

Η εκδήλωση, που διοργάνωσαν το Εργαστήριο Ποσοτικής Ανάλυσης στη Ναυτιλία του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και η Isalos.net, διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου «BLUEAIR», στο οποίο το Εργαστήριο, μέσω του Κέντρου Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς, συμμετέχει ως εταίρος. Το έργο «BLUEAIR» υλοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος Interreg ADRION και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας ΙΙ.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες και τα διαθέσιμα εργαλεία για την υιοθέτηση γαλάζιων πρακτικών και καινοτομιών για τη γαλάζια οικονομία των παράκτιων περιοχών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγική παρουσίαση της καθ. Μαρίας Μποϊλέ, Διευθύντριας του μεταπτυχιακού προγράμματος ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Συντονίστριας της Waterborne Technology Platform, με εστίαση στους στόχους της Ημερίδας, αλλά και στους σκοπούς, στις στρατηγικές προτεραιότητες, στο πλάνο δράσης, στο χρονικό πλαίσιο υλοποίησης, καθώς και στη συνεισφορά του έργου «BLUEAIR» στις διαπεριφερειακές συνεργασίες με στόχο τη γαλάζια καινοτομία.

Η ημερίδα συνεχίστηκε με τη διεξαγωγή συζήτησης με θέμα: «Προτεραιότητες και προκλήσεις στη χάραξη πολιτικών καινοτομίας στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία και διαθέσιμα εργαλεία». Τη συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Ηλίας Μπίσιας, Διευθυντής των Ναυτικών Χρονικών και της Isalos.net, ενώ συμμετέχοντες στη συζήτηση ήταν οι κ.κ. Γεώργιος Δανιήλ, Δήμαρχος Οινουσσών, Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου, Κώστας Βρατσάνος, Δήμαρχος Ψαρών, καθώς και η καθ. Μαρία Λεκάκου, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι συμμετέχοντες στο πάνελ επεσήμαναν την αγωνία των νησιωτικών κοινοτήτων για τη γήρανση του πληθυσμού, καθώς και τα βαρίδια που δημιουργεί η γραφειοκρατία στην άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση καθημερινών προβλημάτων. Αναγνώρισαν επίσης τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στα ακριτικά νησιά η γαλάζια οικονομία και η στροφή στη θάλασσα, προτάσσοντας ως προτεραιότητες την εκμετάλλευση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών και άλλων εργαλείων, την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών με τα Πανεπιστήμια, αλλά και με άλλους δήμους και περιοχές, την επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, αλλά και την αξιοποίηση της ναυτικής παράδοσης.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Νησιωτικότητα, Ναυτική Εκπαίδευση & Γαλάζια Οικονομία: Προκλήσεις και ευκαιρίες για την γαλάζια ανάπτυξη στην Ελλάδα», κατά την οποία ο αντιπλοίαρχος ΛΣ Ιωάννης Μάργαρης, Διοικητής της ΑΕΝ Χίου και η καθ. Μαρία Μποϊλέ, εστιάστηκαν στις δεξιότητες που απαιτούν τα επαγγέλματα της ευρύτερης θαλάσσιας οικονομίας σήμερα και στο μέλλον, αλλά και στην αναγκαιότητα συνεργειών μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της περιφέρειας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τις τοπικές κοινότητες, προκειμένου να επιτευχθεί γαλάζια ανάπτυξη.

Τελευταίο σκέλος της εκδήλωσης ήταν η συζήτηση με θέμα «Η γαλάζια οικονομία ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα φορέων και οργανισμών: Εργαλεία ενίσχυσης της συνεργασίας, των ικανοτήτων και της ανταλλαγής γνώσης για τη γαλάζια καινοτομία». Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν ο κ. Ιωάννης Γ. Λυγνός, Πρόεδρος του Συλλόγου "Φίλοι Οινουσσών", η κα. Τατιάνα Τσαρδάκα, Διαμεσολαβήτρια ΥΔΔΑΔ και καθηγήτρια Ναυτικού δικαίου στο «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών» (TEENS), ο κ. Μάρκος Λαμπρινάκης της Εκπολιτιστικής Κοινωνικής Ένωσης Βροντάδου (Π.Ε.Κ.Ε.Β) & Aegean Reggata, καθώς και ο κ. Γιάννης Σωτηριανός, Manager του Tholos BoatYard.

Στη συζήτηση την οποία συντόνισε ο κ. Γιάννης Κατσούνης, Ερευνητής – Υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι ομιλητές αναγνώρισαν τη γαλάζια οικονομία ως ακρογωνιαίο λίθο επιβίωσης και ανάπτυξης των νησιωτικών περιοχών, ενώ εξέφρασαν την ελπίδα πως οι νέοι θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των σχετικών με τη θάλασσα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μέσω της εισαγωγής και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών, αλλά και της υιοθέτησης νέων στρατηγικών.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ