26.7.2016 14:32

Υποσχέθηκε άμεση ανακούφιση των πληγέντων Μαστιχοπαραγωγών

ΣΤΗ ΧΙΟ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ

Αποζημιώσεις για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και αποζημιώσεις για την χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ, με διαφορετική όμως διαδικασία από το 2012 προανήγγειλε κατά τη σημερινή του επίσκεψη στη Χίο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου.

Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό της Βέσσας προκειμένου να μιλήσει με τους κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον Δήμαρχο Μ. Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κ. Παπαδόπουλο.

Τα αιτήματα

Τόσο οι θεσμικοί φορείς του νησιού όσο και οι κάτοικοι ζήτησαν τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, όπως η Βέσσα, η παραγωγή Μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων.

Οι κάτοικοι εκτός των άλλων ζήτησαν την αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Παράλληλα ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτηση φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών, κάτι που όπως είπε είχε θέσει και το 2012.

Οι απαντήσεις Αποστόλου

Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει τάχιστα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Όπως εξήγησε οι αποζημιώσεις για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου θα δοθούν από χρήματα του κράτους ενώ οι αποζημιώσεις για την απώλεια παραγωγής από τα ΠΣΕΑ.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά.

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα των Μαστιχοπαραγωγών μέσα στις επόμενες ημέρες ενώ ανέφερε ότι το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπ. Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ