13.7.2015 11:06

Τσίπρας: Δύσκολη η συμφωνία αλλά το Grexit είναι παρελθόν

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία, είπε ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής

Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο, μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε σκληρές αποφάσεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την υλοποίηση ακραίων επιδιώξεων των πιο συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη.

Αποτρέψαμε σχέδιο για μεταφορά περιουσίας του Δημοσίου σε ταμείο στο εξωτερικό, αποτρέψαμε σχέδιο για κατάρρευση τραπεζικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και καταφέραμε να κερδίσουμε αναδιάρθρωση χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία.

Ξέραμε ότι δεν ήταν εύκολο, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία.

H απόφαση κρατέι την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, νωρίτερα όμως γνωρίζαμε από πριν ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της θα είναι δύσκολη.

Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις. Έχω όμως την εντύπωση ότι η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το αναπτυξιακό πακέτο και η αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν την αίσθηση στις αγορές ότι το Grexit είναι παρελθόν.

Ταυτόχρονα πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα στηρίξει την προσπάθεια.

Δώσαμε την μάχη μέχρι τέλους, έξι μήνες διαπραγματευόμαστε σκληρά.

Τέλος, θέλω να δώσω μια υπόσχεση: Όσα σκληρά παλεύαμε έξω στην Ευρώπη, τόσο σκληρά πρέπει να παλέψουμε για να τελειώσουμε με τα κατεστημένα εντός, και την ολιγαρχία που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημείο που φτάσαμε.

Αυτή είναι η υπόσχεση για τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει από αύριο

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ