4.3.2014 7:47

ΣΥΡΙΖΑ: Κατά περίπτωση η ψήφος για την άρση ασυλίας των βουλευτών της ΧΑ

Έντονος είναι ο προβληματισμός στον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τις δικαστικές και πολιτικές εξελίξεις για την Χρυσή Αυγή, με την Κουμουνδούρου να καλείται να αποφασίσει ποια στάση θα κρατήσει στη συζήτηση, που θα γίνει στη Βουλή επι των εισαγγελικής αιτήσεως για άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών του νοναζιστικού ακροδεξιού κόμματος.

Η πολιτική γραμματεία και το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζουν το απόγευμα της Τρίτης για να αποφασίσουν επι του θέματος, με πολλές αντικρουόμενες προσεγγίσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν  εντονες επιφυλάξεις στελεχών, με νομικές γνώσεις, που επισημαίνουν ότι πρόκειται για αντισυνταγματική μεθόδευση απο την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς δεν προβλέπεται η δυνατότητα να τεθεί εκτός νομού κάποιο κόμμα. Γύρω απο την προσέγγιση αυτη εκφράζονται φόβοι ότι ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι για τη δημοκρατία, με σημερινό μεν "θύμα" τη Χρυσή Αυγή, αλλα με οποιονδήποτε άλλο αύριο.

Με βάση αυτές τις σκέψεις εκφράζεται η άποψη ότι ο ΣΥΡΖΑ δεν πρέπει να ψηφίσει υπέρ της άρσης των ασυλιών, δίνοντας έτσι συνέχεια στα όσα είχε υποστηρίξει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας Νίκος Βουτσης προ ημερών, περι κυβερνητικής μεθοδεύσεις, με στοχο την υφαρπαγή της εκλογικής πελατείας της Χρυσής Αυγής απο τη ΝΔ.

Απο την άλλη ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές στελεχών και είναι εντονες οι ανησυχίες ότι σε περίπτωση καταψήφισης του αιτήματος για άρση των ασυλιών η κυβερνηση θα επιχειρήσει επικοινωνιακά να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή. Πολλά στελέχη επισημαίνουν επίσης ότι το αίτημα διατυπώνεται απο τις εισαγγελικές αρχές, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταγγείλει και τη δικαιοσύνη ότι εξυπηρετεί τα κυβερνητικά σχέδια, κάτι που δεν επιθυμεί να το πράξει αυτή την ώρα η Κουμουνδουρου. Αρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τοποθετηθει συλληβδην κατα των αιτημάτων για την άρση της ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

Μια "ενδιάμεση" άποψη, που θα συζητηθεί στη συνεδρίαση και μάλλον φαίνεται να προκρίνεται ως η πιο ορθή πολιτική και νομική στάση, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δει μια μια τις περιπτώσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και ανάλογα πώς στηρίζεται νομικά από την εισαγγελία το κάθε αίτημα να αποφασίσει. Να ψηφίσει δηλαδή την άρση της ασυλίας όταν πράγματι το αίτημαστηριζεται σε ισχυρή νομική βάση και υπάρχουν επαρκή στοιχεία, αλλα να απορρίπτεται όταν δεν έχει ανάλογη επιχειρηματολογία.

Ετσι θα διαχωρισει τη θέση του απο τη βασική κυβερνητική προσπάθεια, που θελει τη Χρυσή Αυγή συνολικά εκτός νομού, χωρίς όμως να απορρίπτει την εισαγγελική προσπάθεια για καταλογίσει ευθυνών, όπου υπάρχουν.

Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει ως υποκριτικη τη στάση της κυβέρνησης στο θεμα των πολιτικών χειρισμών έναντι του προβλήματος με τον νεοναζισμο και την έξαρση της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Θα καταγγείλει ακόμη και το "υποκριτικό και προκλητικό" του πράγματος, όταν η κυβέρνηση κόπτονται για τους νεοναζί στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα με εκείνους της Ουκρανίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ