14.2.2019 20:29

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα ο σχεδιασμός για το λιμάνι της Χίου

Έντονος προβληματισμός και γκρίζα σημεία για το Master Plan μετά από 4 χρόνια συζήτησης

Αδιαμφισβήτητα η εκπόνηση master plan για τον κεντρικό λιμένα Χίου αποτέλεσε ένα από τα σοβαρά ζητήματα της Χίου την τελευταία 5ετία και ένα από τα βασικότερα στοιχήματα για την παρούσα δημοτική αρχή.

Όταν το 2015 συζητήθηκε για πρώτη φορά η εκπόνηση ενός τέτοιου σχεδίου με πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Μιχάλη Μπελέγρη, οι ελπίδες των μόνιμων κατοίκων για δημιουργία ενός λιμένα που θα μπορεί να εξυπηρετήσει πολλαπλές χρήσεις, όπως η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων ή των πλοίων της ακτοπλοϊας σε σημεία που δεν δημιουργούσαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, αναπτερώθηκαν αλλά όχι για πολύ.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης υπό την προεδρία του Αντώνη Κέφη, δόθηκε βάρος στην αποκαθήλωση του μοντέλου διοίκησης του τέως προέδρου με αποτέλεσμα να χαθεί χρόνος για το master plan του υφιστάμενου λιμένα.

Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια

Με το 2018 να παρέρχεται χωρίς αξιόλογες κινήσεις από την πλευρά του Λιμενικού Ταμείου, φθάσαμε αισίως στο 2019, στο τέλος του οποίου υποτίθεται ότι το Λιμάνι της Χίου θα πρέπει να διαθέτει master plan που θα αποτυπώνει ακριβώς το είδος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν καθώς και ποιες χρήσεις θα εξυπηρετεί το κεντρικό λιμάνι.

Σε αυτό το πλαίσιο και χωρίς να έχουν απαντηθεί επαρκώς εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τα βασικά ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον στρατηγικό σχεδιασμό του λιμανιού, ο Αντώνης Κέφης έφερε προς συζήτηση στη Λιμενική Επιτροπή το θέμα της έγκρισης της α’ φάσης, χωρίς κανείς να έχει κατανοήσει τι ακριβώς προβλέπεται να γίνει.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει απαντηθεί το πιο βασικό ερώτημα, δηλαδή για το μέλλον της νότιας πλευράς του λιμένα της Χίου, το οποίο παραμένει στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πλειονότητα των μελών της Λιμενικής Επιτροπής παρά τις ενστάσεις, ενέκριναν την Α’ Φάση προκειμένου να ακολουθήσει η Β’ Φάση που περιλαμβάνει τις μελέτες καθώς και τη σχετική διαβούλευση.

Την ψήφιση της Α’ Φάσης καταψήφισε η Κυριάκος Αφενδούλης εκ μέρους του συνδυασμού Λαμπρινούδη ενώ η Λιμενάρχης Ειρήνη Αργύρη κατέθεσε την πρόταση ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ