19.3.2015 10:28

Ξεκίνησαν στραβά και... στράβωσαν εντελώς

- ΘΥΕΛΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΤΗΘΗΚΑΝ.... ΣΤΟ ΠΟΔΙ

Μια εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία του Νομικού Προσώπου στην οποία αναφέρονταν αυξήσεις από το 2016 στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών κοντά στα 100 ευρώ ανά μήνα, αυξήσεις στις εγγραφές του ΚΑΠΗ, αλλά και πλήρη καταβολή τελών από όλα τα αθλητικά σωματεία για τη χρήση γηπέδων και κολυμβητηρίου, που ειδικότερα για το Ιωνικό άγγιζε τα 150 ευρώ ανά διαδρομή για κάθε σωματείο, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στην χθεσινή συνεδρίαση του Νομικού Προσώπου προκαλώντας αμηχανία ακόμη και στα μέλη του συνδυασμού του Δημάρχου.

Από τη συνεδρίαση που αλλού πήγαινε... και αλλού κατέληξε δεν έλλειπε τίποτα. Καταγγελίες για τα οικονομικά των σωματείων, καταγγελίες για έλλειψη χρηματοδοτήσεων, για φορομπηχτικά τέλη που έρχονται ως συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων στα ανταποδοτικά που αποφάσισε η Δημοτική Αρχή και άλλα πολλά, πέρασαν από το τραπέζι της συνεδρίασης με τα μέλη να καλούνται να απαντήσουν αφενός στο πως θα καταφέρει το Νομικό Πρόσωπο να κρατήσει ανοικτούς τους Παιδικούς Σταθμούς  και αθλητικούς χώρους την επόμενη σεζόν αφετέρου, πως θα εξασφαλίσει προσλήψεις προσωπικού με μειωμένα τα έσοδα από το δημοτικό προϋπολογισμό.

Η λογική που χάθηκε στη μετάφραση

Ο πρόεδρος του φορέα Παντ. Καμπούρης είχε από καιρό εντοπίσει το οικονομικό αδιέξοδο που προκαλεί η μείωση κατά 45.000 ευρώ περίπου του προϋπολογισμού του Νομικού Προσώπου από τον Δήμο. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 600.000 ευρώ ετησίως λιγότερα χρήματα στα ταμεία και άμεση εμπλοκή στην λειτουργία των δομών που το Νομικό Πρόσωπο καλείται να λειτουργεί. Παράλληλα όμως, το Νομικό Πρόσωπο πρέπει να προβεί σε προσλήψεις προκειμένου να καταφέρει να διατηρήσει ανοικτές τις εγκαταστάσεις των δομών και του Ιωνικού μέχρι τον Ιούνιο, γεγονός που επιβαρύνει δυσβάστακτα τον ήδη περιορισμένο προϋπολογισμό του.

Ωστόσο, αντί το παραπάνω να αποτελέσει ένα προϊόν επίπονης σκέψης και περικοπής δαπανών, ίσως και αθλητικών κέντρων, η υπηρεσία εισηγήθηκε μια κάθετη αύξηση στα τέλη χρήσης. Και όχι απλή αύξηση...  Για παράδειγμα, εισηγήθηκε τροφεία στους Παιδικούς Σταθμούς από το 2016 στα 100 ευρώ και από εκεί και πέρα με κλιμακωτή μείωση ανάλογα με την φορολογική ικανότητα του κάθε γονέα. Για το ΚΑΠΗ κάθετη αύξηση στο κόστος εγγραφών. Για τους αθλητικούς χώρους επιβολή τελών χρήσης από τα σωματεία, μάλιστα για κάποια σωματεία όπως αναφέρθηκε επειδή έχουν αδιαφανή τρόπο λειτουργίας, σε μια προσπάθεια αντί να γίνει περικοπή, να παρουσιαστούν έσοδα.

Έκρηξη

Από την αναφορά και μόνο των ποσών που προτάθηκαν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις. «Εμείς αυτά προτείνουμε, εσείς πάρτε την απόφαση», ανέφερε ο Στ. Λίναρης από την Οικονομική Υπηρεσία του Νομικού Προσώπου πετώντας τη μπάλα του παραλόγου... στην εξέδρα. ΟΠαντ. Καμπούρης εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός. «Διαφωνώ με τις εισηγήσεις της Υπηρεσίας και είναι προφανές ότι πρέπει να κινηθούμε πιο χαμηλά», εξήγησε. «Είναι γνωστό το παιχνίδι που παίζετε», αντέτεινε η Κλ. Κωστάλα. «Η υπηρεσία να εισηγείται 150 για να πείτε εσείς 50... Τα ξέρουμε αυτά. Και τα λέω μετά λόγου γνώσεως», ανέφερε και συμπλήρωσε «δεν είναι εταιρία το Νομικό Πρόσωπο. Αν καταρρεύσουν τα πάντα όπως προσπαθείτε να προλάβετε το Νομικό Πρόσωπο θα μείνει όρθιο; Όλα θα καταρρεύσουν».

Ο Β. Μυριαγκός δήλωσε πως δεν ψηφίζει καμία αύξηση. «Δεν ακολουθώ τη λογική αυτή. Δεν μπορούν να επιβαρυνθούν οι δημότες με άλλες πιστώσεις», υπογράμμισε. Αντίστοιχα και ο Ηλ. Κλεισσάς μίλησε για μια διοίκηση απόλυτα συνεπή στη γραμμή της Δημοτικής Αρχής να μετακυλίσει όλα τα βάρη στους δημότες. «Είστε συνεπής ως διοίκηση. Η Δημοτική Αρχή αύξησε τα ανταποδοτικά τέλη και εσείς κάνετε το αντίστοιχο στο Νομικό Πρόσωπο. Είναι απαράδεκτο» τόνισε.

Και η εκπρόσωπος των εργαζομένων και μέλος του Συμβουλίου Αγγ. Γκιουβέτση έκανε λόγο για φορέα «δημοσίου δικαίου» και όχι «ιδιωτικού». «Δεν πράττεται κάτι που να διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπάρχουν όρια και τα ξεπερνάτε». Στις αυξήσεις του κόστους εγγραφών στο ΚΑΠΗ διαφώνησε και η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Ευγ. Ασλανίδου. αναφέροντας ότι τα μέλη είναι ιδιαίτερα χαμηλού εισοδήματος και παράλληλα ότι ενώ φέτος υπήρξε αύξηση εγγραφών (περισσότερα από 100 άτομα) και μια ενδεχόμενη αύξηση στο κόστος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά. 

Πίσω για διαβούλευση 

Τα ασφυκτικά περιθώρια που υπάρχουν προκειμένου να δηλώσει η διοίκηση του Νομικού Προσώπου πόσες προσλήψεις θα κάνει μέχρι τις 31/3 δεν στάθηκαν ικανά για να συνθέσουν μια κοινή απόφαση. Το Νομικό Πρόσωπο απέσυρε τις προτάσεις και εισηγήθηκε διαβούλευση με εμπλεκόμενους φορείς (παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, σωματεία) προκειμένου να έρθει άμεσα μια ρεαλιστική πρόταση που να αντικατοπτρίζει αφενός την ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του φορέα, αφετέρου το όποιο κόστος προκύψει για τους χρήστες να είναι σε λογικά πλαίσια, συμβατά με τις δυσκολίες της εποχής. Όλα όμως θα ήταν πολύ πιο εύκολα και συνετά εάν είχε προηγηθεί μια πιο σοβαρή εισήγηση και ακριβής ως προς τις λεπτομέρειες της. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ