10.9.2018 13:49

Το πρώτο θερινό σχολείο μεταξύ Μαρξιστών και Χριστιανών πραγματοποιήθηκε στη Σύρο

Με τον τίτλο «Europe as a Common” (“H Ευρώπη ως κοινό αγαθό») πραγματοποιήθηκε στη Σύρο η πρώτη φάση του Θερινού Σχολείου Dialop (Dialoge Project. 35 φοιτητές και φοιτήτριες με 12 εισηγητές και εισηγήτριες από 19 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης συναντήθηκαν για έναν διαπολιτισμικό διάλογο και αντάλλαξαν απόψεις που πήγαζαν από τη Χριστιανική και τη Μαρξιστική θεώρηση με σκοπό να χαράξουν προδιαγραφές για μία κοινωνικά δίκαιη, ειρηνική, οικολογικά βιώσιμη, δημοκρατική και φιλόξενη Ευρώπη.

Με την ολοκλήρωση του Θερινού Σχολείου οι φοιτητές/τριες συνέταξαν και ανέγνωσαν το «Μανιφέστο της Ερμούπολης», το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Ευρώπη. Το κείμενο αυτό αποτελεί έκκληση για κοινή δράση όσον αφορά στα παρακάτω:

- τέλος στην παραγωγής όπλων και του εμπορίου όπλων με χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση

- τέλος στην κλιματική αλλαγή: αυστηρή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού.

- τέλος στις άδικες εμπορικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

- τέλος στη σύγχρονη δουλεία

- σεβασμός στην ισότητα των δύο φύλων, τερματισμός σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και βίας εναντίον των γυναικών

 

Το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα κοινής προσπάθειας πανεπιστημίων, ιδρυμάτων και ενώσεων με μαρξιστικό και χριστιανικό υπόβαθρο. Ξεκίνησε ως μία συμφωνία κατά το πλαίσιο της ακρόασης του Αλέξη Τσίπρα και του Walter Baier με τον Πάπα Φραγκίσκο στις 18 Σεπτεμβρίου 2014, με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου χώρου για διάλογο μεταξύ Μαρξιστών και Χριστιανών διαφορετικών αντιλήψεων και δογμάτων, ώστε να υιοθετήσουν κοινές δεσμεύσεις για ειρήνη, μη-βία, κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική μετάλλαξη.

Το Θερινό Σχολείο φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίουσε συνεργασία με το Sophia University Institute (Ιταλία),  την Επισκοπική Σύνοδο για την Καθολική Εκπαίδευση (Pontifical Congregation for the Catholic Education), το κίνημα Focolare και το Transform!Europe, το πολιτικό ίδρυμα που σχετίζεται με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.  Περαιτέρω υποστηρικτές ήταν το Πανεπιστήμιο Paris 8 (Γαλλία) και το KPH - Edith Stein (Aυστρία).

Το Θερινό Σχολείο τίμησαν με την παρουσία τους, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Καθηγητής Κώστας Γαβρόγλου, ο εκπρόσωπος του Ηoly See, Καθηγητής Αlberto Lo Presti, οι εκπρόσωποι των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων της Σύρου, εκπρόσωποι του Δήμου Ερμούπολης, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων, της Βουλής των Ελλήνων και ο κ. Νίκος Ξυδάκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη συνειδητοποίηση ότι συναντήθηκαν σε ένα κομβικό χρονικό σημείο στην ιστορία της Ευρώπης, η οποία διατρέχει τον κίνδυνο να μεταμορφωθεί σε μία ήπειρο από τείχη και φράκτες, καθώς και αυξανόμενης ανισότητας. Μπροστά σε αυτό το σενάριο, είναι αναγκαίο να διερευνηθεί η προοπτική μίας Ευρώπης από γέφυρες και ανταλλαγής πολιτισμικών αγαθών. Αυτό που πρέπει να ενισχυθεί είναι ο διαπολιτισμικός και διαθρησκευτικός διάλογος σε σχέση με τη δημιουργία μίας δημοκρατικής και ειρηνικής Ευρώπης, σε έναν κόσμο αυξανόμενης κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής διαμάχης.

Το Θερινό Σχολείο ολοκληρώθηκε με μία ακαδημαϊκή τελετή, κατά την οποία οι συμμετέχοντες έλαβαν το πιστοποιητικό συμμετοχής και ολοκλήρωσης των εργασιών που ανέλαβαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ