27.11.2023 16:22

Το μήνυμα της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου για την 3η του Δεκέμβρη

3η ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΕΘΝΙΚΗ & ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου διαμηνύει και φέτος ότι η 3η Δεκέμβρη δεν αποτελεί άλλη μια εθιμοτυπική ημέρα. Όσο ποτέ άλλοτε εμείς και οι οικογένειές μας αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δυστυχώς στα νησιά του Αιγαίου με ακόμα πιο οξυμένο τρόπο, βιώνουμε μια απαράδεκτη πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα, εκατοντάδες ανάπηροι βιώνουν την περιθωριοποίηση, τη φτώχεια και τον αποκλεισμό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου της ΕΣΑμεΑ. Είναι το αποτέλεσμα της τεράστιας ανεργίας, του διαχρονικού τσακίσματος ποσοστών, παροχών και επιδομάτων.

Η Ειδική Αγωγή, το κρίσιμο ζήτημα των δομών αποκατάστασης είναι σε μόνιμη ένδεια. Με ελάχιστο προσωπικό, πενιχρά μέσα, χωρίς μόνιμες θέσεις εργασίας όλων των ειδικοτήτων. Η μεταφορά μαθητών εξακολουθεί να μην οργανώνεται από το κράτος, την Περιφέρεια και τους Δήμους, με μέσα και εξειδικευμένο προσωπικό. 

Στην πρόσφατη μεγάλη κινητοποίηση των νησιών την οποία στηρίξαμε, αναδείχθηκαν μια σειρά κρίσιμα θέματα που αφορούν την υπολειτουργία των δημόσιων Νοσοκομείων με έλλειψη ειδικοτήτων και ιδιωτικοποίηση τμημάτων λειτουργίας τους, την μόνιμη υποστελέχωση έως ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σε αυτό το έδαφος «ανθεί» ο ιδιωτικός τομέας υγείας, αφού οι εξετάσεις, η διάγνωση, η θεραπεία δοκιμάζονται με πολύμηνες αναμονές ή και την ανάγκη ταξιδιών μακριά από τα νησιά. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού προσβασιμότητας σε Δημόσια κτίρια, Σχολεία, χωριά με ελάχιστες εξαιρέσεις και μπόλικες προχειρότητες. 

Αποδεικνύεται διαχρονικά, εκ του αποτελέσματος, ότι οι εκατοντάδες δράσεις για την αλλαγή αντίληψης και νοοτροπίας απέναντι στην αναπηρία, οι πάμπολλες εκδηλώσεις «ενσυναίσθησης», «συμπερίληψης» όσο αναγκαίες κι αν είναι, δεν αλλάζουν την καθημερινότητα γιατί το ζητούμενο παραμένει: Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα ΑμεΑ που δεν αφορά στη νοοτροπία απλώς, αλλά τη βούληση για εξασφάλιση δουλειάς και εισοδήματος, την πρόσβαση σε ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας δημόσιες και δωρεάν, στην ολόπλευρη στελέχωση στην Ειδική Αγωγή, σε παρεμβάσεις προσβασιμότητας!

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματά μας και προετοιμαζόμαστε για να μην πληρώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας τη νέα κρίση που είναι προ των πυλών! Απαιτώντας,

 ΓΕΝΝΑΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ:

- Άμεση αναβάθμιση των δομών αποκατάστασης όπου υπάρχουν (ΚΕΦΙΑΠ) και δημιουργία νέων σε κάθε νησί με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

- Στελέχωση στο ύψος των αναγκών των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων με μόνιμους εργαζόμενους όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

- Εδώ και τώρα νέα και σύγχρονα σχολεία Ειδικής Ειδικής Αγωγής, με όλο το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς απαράδεκτες καθυστερήσεις που στερούν τα παιδιά από κρίσιμες παρεμβάσεις σε ευαίσθητες ηλικίες.

- Να υπάρξει επιτέλους πρόνοια για την ειδικότητα του οδοντιάτρου ΑμεΑ σε όλα τα νησιά μέσα στα Νοσοκοομεία.

- Στελέχωση με φυσιοθεραπευτές και φυσίατρους στα κέντρα αποκατάστασης και στα νοσοκομεία, ειδικότητες κρίσιμες για τις κινητικές ειδικά αναπηρίες, που κοστίζουν!

- Σχεδιασμός για άρτια στελεχωμένα αντικαρκινικά τμήματα ώστε να μην αναγκάζονται σε διαρκή ταξίδια για θεραπείες οι καρκινοπαθείς.

- Αντίστοιχα τμήματα νευρολογικά για την αντιμετώπιση της πληθώρας νευρολογικών προβλημάτων (ΣΚΠ, άνοια, αλτσχάιμερ κ.α.)

- Σχεδιασμός για την προσβασιμότητα στα Δημόσια και όχι μόνο κτίρια, σε πόλεις και χωριά με πρόβλεψη για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση και ειδική πρόνοια για τα ΑμεΑ

- Κανένα Άτομο με Αναπηρία ανασφάλιστο.

- Να αναβαθμιστούν τα ΚΕΠΑ, να σταματήσουν οι περικοπές. 

- Αναβάθμιση και Βελτίωση της λειτουργίας των ΚΕΔΑΣΥ.

- Αφιερώνουμε τις εκδηλώσεις μας στη μεγαλύτερη φυλακή του πλανήτη που ονομάζεται Γάζα, εκεί που διαπράττεται ένα ανείπωτο έγκλημα. Το μυαλό και η καρδιά μας βρίσκεται στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, που μετρά 75 χρόνια στον αγώνα για πατρίδα με αίμα, χιλιάδες νεκρούς παιδιά και γυναίκες. Βρίσκεται στα 350 χιλιάδες ΑμεΑ που υπήρχαν εκεί σύμφωνα με τον ΟΗΕ πριν τη σφαγή. Βρίσκεται στα Νοσοκομεία που ξεψυχούν και οι τελευταίοι ασθενείς ύστερα από απίστευτες βαρβαρότητες. Βρίσκεται στα βομβαρδισμένα Σχολεία και τα χιλιάδες διαμελισμένα παιδιά! Στους αιμοκαθαρόμενους που «έσβησαν» γιατί η καταστροφή τους πρόλαβε, στους καρκινοπαθείς, που είδαν το τελευταίο αντικαρκινικό Νοσοκομείο στις στάχτες.

- Ενώνουμε τη φωνή μας με τα εκατομμύρια που διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει το έγκλημα του κράτους-κατακτητή του Ισραήλ. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε διευκόλυνση από τη χώρα μας! Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι δις για πολέμους.

Συμμετέχουμε στις δράσεις που προγραμματίζονται σε κάθε νησί του Β. Αιγαίου, για την 3η Δεκέμβρη και αναφέρονται ακολούθως:

Σάββατο 2 του Δεκέμβρη:

 Α) Εθελοντική Αιμοδοσία, στην Χίο θα πραγματοποιηθεί στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δ. Χίου, ώρα 9π.μ. έως 13,30μμ. Στην Λέσβο, θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 27/11/2023 έως και το Σάββατο 02/12/2023 και ώρα από 9.30π.μ έως τις 1.30μ.μ, στο Γενικό Νοσοκομείο Λέσβου «Βοστάνειο». Στη Σάμο θα πραγματοποιηθεί από την Δευτέρα 27/11/2023 έως και την Παρασκευή 01/12/2023 και ώρα από 9.30π.μ έως τις 1.30μ.μ, ενώ το Σάββατο 02/12/2023, η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί από τις 12:00μ.μ έως και τις 14:00, στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου «Άγιος Παντελεήμων» 

 ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Β. Αιγαίου και οι Φορείς Μέλη της. Συνδιοργανωτές: τα τμήματα αιμοδοσίας των Γενικών Νοσοκομείων Χίου, Λέσβου και Σάμου. Συμμετέχουν Κοινωνικοί, Πολιτιστικοί και Συνδικαλιστικοί Φορείς σε κάθε νησί.

Β) Θεατρική Παράσταση ώρα 7μμ.Συμμετέχουν το ΜΚΔΗΦ ΑμεΑ « Η ΓΕΦΥΡΑ» του ΠΣΑμεΑ με το έργο «Ίδιοι και Διαφορετικοί ζούμε μαζί», ο Σύλλογος φίλων Θεάτρου + Τέχνης Χίου "ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ18" με αποσπάσματα από την βραβευμένη θεατρική παράσταση "Frida Kahlo...ΠΟΝΟΣ + ΠΑΘΟΣ" και η χορωδία του ΚΔΑΠΜΕΑ του Δ. Χίου. 

Κυριακή 3 του Δεκέμβρη: Συγκέντρωση στην Πλατεία Πλαστήρα ώρα 11πμ. Συνάντηση μελών σωματείων ΑμεΑ, συλλόγων γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ, μαθητών, νεολαίων, πολιτών, για να περπατήσουμε στο Κέντρο της Πόλης και να εντοπίσουμε τα προσβάσιμα σημεία ( Κτίρια δημόσια και ιδιωτικά, καταστήματα, πεζοδρόμια, πλατείες κλπ), απαραίτητη προϋπόθεση, για την ισότιμη ένταξη των ατόμων με αναπηρία. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα μας μιλήσουν για την προσβασιμότητα στο δικό τους σχολείο. Τοποθετήσεις συλλόγων ΑμεΑ για το μήνυμα της Ημέρας.

ΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ

Προσκαλούμε τα μέλη μας, τις οικογένειές μας, τους φίλους, τους εθελοντές και όλους τους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ