29.9.2022 13:17

"Τα νησιά έχουν ανάγκη από αναπτυξιακή προοπτική και σχεδιασμό" (ΒΙΝΤΕΟ)

Σειρά θεμάτων, που όπως ανέφεραν εντάσσονται στο πλαίσιο της δημιουργικής και όχι στείρας αντιπολίτευσης, έθιξαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη του περιφερειακού συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών».

Γιάννης Σπιλάνης, Γιούλα Αργυρούδη και Μαρία Νικολάρα, άνοιξαν μία βεντάλια θεμάτων, καλώντας την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη να εγκαταλείψει την ψηφοθηρική και πελατειακή πρακτική, εργαζόμενη με αποκλειστικό σκοπό την ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου και την ευημερία των κατοίκων.

«Επένδυση στην υγεία αντί για μεσαιωνικά πανηγύρια»

Η αρχή έγινε από τα θέματα υγείας, με τον συνδυασμό Σπιλάνη να επισημαίνει ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να αυξήσει το επίδομα στους επικουρικούς ιατρούς από τα 200 στα 400 ευρώ, με στόχο το κίνητρο προσέλκυσης ιατρών να έχει αντίστοιχο αντίκτυπο στην τσέπη τους.

«Μας λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτό που λέμε εμείς είναι να κοπούν τα αμφίβολης ποιότητας και αποτελεσματικότητας μεσαιωνικά πανηγύρια και αυτά τα χρήματα να δοθούν για την υγεία», ανέφεραν.

Μεταφορές και μεταφορικό κόστος

Στο πλαίσιο της συνέντευξης ο συνδυασμός Σπιλάνη, επεσήμανε εκτός των άλλων και το ζήτημα των μεταφορών, λέγοντας ότι η διασύνδεση των νησιών της περιφέρειας συνεχίζει να παραμένει ένα διαχρονικό όνειρα.

«Δυστυχώς τα νησιά μας είναι δυσπρόσιτα για τη μέση ελληνική οικογένεια. Η περιφερειακή αρχή θα πρέπει να είναι μπροστάρης σε αυτές τις διεκδικήσεις», τόνισαν.

«Πελατειακοί λόγοι πίσω από το γραφείο του ΕΛΓΑ Λέσβου»

Σε άλλο σημείο, τα στελέχη της Συμπαράταξης αναφέρθηκαν και στην ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ειδικά μετά τις τελευταίες καταστροφές οι παραγωγοί χρειάζονται στήριξη.

«Το γραφείο του ΕΛΓΑ στη Λέσβο, που για εμάς έγινε για πελατειακούς λόγους, δεν θα πρέπει να μείνει κενό περιεχομένου», ανέφεραν.

Από το στόχαστρο της «Συμπαράταξης» δεν ξέφυγαν ούτε τα θέματα εκπαίδευσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων την απουσία μέριμνας για νέες φοιτητικές εστίες στα νησιά όπου φιλοξενούνται τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ειδική αναφορά στα θέματα που αφορούν στη Χίο έκανε με τη σειρά της η Περιφερειακή Σύμβουλος Γιούλα Αργυρούδη, υπογραμμίζοντας ότι από τον τρόπο άσκησης της διοίκησης από την Περιφερειακή Αρχή, δεν αποτυπώνεται καμία δημιουργική σκέψη και προοπτική για το νησί.

«Μία τέτοια περίπτωση», είπε», «είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της χωροθέτησης λατομικών ζωνών που απειλούν τις περιπατητικές διαδρομές στη Χίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίου έχουν ενταχθεί πλήρως στον τουριστικό σχεδιασμό».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στο κομμάτι της ενεργειακής κρίσης, λέγοντας ότι ακόμα και σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που θα εγκατασταθούν οι Α.Π.Ε. στα νησιά, σε στεριά ή θάλασσα.

Επιπρόσθετα έθιξε και το θέμα του νερού, σημειώνοντας ότι στη Χίο όλοι ασχολούνται με την παράδοση του φράγματος Κόρης Γεφύρι, λησμονώντας όμως την ποιότητα νερού που καταλήγει στις βρύσες των σπιτιών.

Τέλος αναφέρθηκε και στο κομμάτι της παράκαμψης του Βροντάδου, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα φαρανωνικού τύπου έργου, με αμφίβολα έως μηδενικά αποτελέσματα και τον Γιάννη Σπιλάνη να προσθέτει ότι για παρεμβάσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η Περιφέρεια θα έπρεπε να στοχεύσει στην ολοκλήρωση του δρόμου Ανάβατος – «18».

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ