Κοινωνία

16/6/16 12:02

τελ. ενημ.: 16/6/16 12:02

Σύνδρομο Guillain - Barre

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ ΧΙΟΥ ΣΤΟ POLITISCHIOS.GR

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι πάθηση του περιφερικού νευρικού συστήματος και συγκεκριμένα  η πιο συχνή οξεία πολυνευροπάθεια ,γρήγορα εξελισσόμενη και κατά κανόνα με καλή αποκατάσταση.

Αιτιολογία:

  Στα 2/3 των ασθενών προηγείται μια οξεία ιογενής λοιμώδης νόσος συνήθως των ανωτέρων αναπνευστικών οδών , αναφερόμενη ως γρίπη ή σπανιότερα ως γαστρεντερικό σύνδρομο , χωρίς να αποκλείεται και η ύπαρξη λανθάνουσας λοίμωξης σε ορισμένους ασθενείς . Εδώ θα πρέπει να τονισθεί ότι περίπου το 30% των ασθενών δεν αναφέρει τη λοίμωξη, λόγω της ηπιότητας της. Το διάστημα μεταξύ της λοίμωξης και της ηπιότητας των συμπτωμάτων του συνδρόμου ποικίλει , συνήθως όμως κυμαίνεται από μία μέχρι τρεις εβδομάδες.

                  Αιτιολογικοί παράγοντες του συνδρόμου Guillain –Barre

     1  Κυτταρομεγαλοϊός , ιός έρπητα , HIV

     2  Mυκοπλασματική ή και βακτηριδιακή λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο Jejuni

     3 Αντιτυφικό και αντιτετανικό εμβόλιο , εμβόλιο κατά της λύσσας

     4  Φάρμακα όπως η στρεπτοκινάση

     5  Ερυθρηματώδης λύκος

     6 Αλκοολισμός με ηπατική προσβολή

     7 Γενετική προδιάθεση

    8   Ένα 5 -10% εμφάνιση του συνδρόμου μετά από χειρουργείο

 

Κλινική εικόνα:

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου είναι οξεία ή υποξεία. Η εγκατάσταση των συμπτωμάτων ολοκληρώνεται στο 50% των ασθενών εντός δυο εβδομάδων και στο 90% εντός 4 εβδομάδων. Ακολουθεί μια περίοδος χωρίς περαιτέρω εγκατάσταση νέων συμπτωμάτων ή επιδείνωση των υπαρχόντων , ποικίλης διάρκειας , συνήθως σύντομης μετά την οποία αρχίζει η φάση της ανάρρωσης. Η ανάρρωση αρχίζει συνήθως  2-4 εβδομάδες μετά τη διακοπή της εξέλιξης , αλλά μπορεί να καθυστερήσει  και επί μήνες .

Τα κύρια συμπτώματα λοιπόν είναι:

 • Μυϊκή  αδυναμία – μειωμένη κινητικότητα των αρθρώσεων . Οι αρθρώσεις που προσβάλλονται είναι του ώμου , της άκρας χείρας , του ισχίου, του γόνατος και του άκρου ποδός . Η μυϊκή αδυναμία των κάτω άκρων  προκαλεί και αστάθεια- αδεξιότητα.
 • Προσβολή των κρανιακών νεύρων και των αναπνευστικών μυών
 • Αισθητικές διαταραχές , επικρατούν στα περιφερικά τμήματα και είναι ήπιες. Είναι ελαφρές με ακροπαραισθήσεις και συχνά ραχιαλγία και μυαλγίες.
 • Δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος .Τα συμπτώματα από το αυτόνομο νευρικό σύστημα είναι συνήθη και συχνότερα διαπιστώνεται ταχυκαρδία , αρρυθμίες , ορθοστατική υπόταση, υπέρταση και άλλες αγγειοκινητικές εκδηλώσεις καθώς και σφιγκτηρικές διαταραχές.
 • Άλλα συμπτώματα ενδέχεται να είναι η δυσφαγία, δυσαρθρία και μειωμένη ομιλητικότητα.

Θεραπεία και πρόγνωση:

Η θεραπεία είναι καθαρά συμπτωματική. Πρόσφατες μελέτες όμως αναδεικνύουν δυο εξίσου αποτελεσματικές μεθόδους θεραπείας: α) τη μέθοδο πλασμαφαίρεσης η ανταλλαγής πλάσματος και β) την ενδοφλέβια χορήγηση ανοσοσφαιρίνης .Η πρόγνωση είναι γενικά καλή . Βελτίωση επέρχεται μέσα σε λίγες εβδομάδες ή και μήνες και η αποκατάσταση είναι σε γενικές γραμμές πλήρης στο 80 % των περιπτώσεων. Στα 10 % περίπου των περιπτώσεων παρατηρούνται υποτροπές και σε εξαιρετικές περιπτώσεις το σύνδρομο έχει χρόνια πορεία . 

Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση:

Ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή στην αντιμετώπιση του συνδρόμου είναι αρκετά σημαντικός , τόσο κατά την αρχική φάση εγκατάστασης της αδυναμίας , όσο και κατά τη διάρκεια της πλήρους ανάρρωσης του ασθενή. Επομένως , με βάση την κλινική εικόνα του ασθενή οι κυριότερες κατευθύνσεις της φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης πρέπει να είναι οι εξής:

 • Πρόληψη των κατακλίσεων
 • Πρόληψη των μυοσκελετικών συρρικνώσεων και δυσκαμψιών
 • Καταπολέμηση του πόνου
 • Φροντίδα της αναπνευστικής λειτουργίας και ενδυνάμωση των αναπνευστικών μυών ( αναπνευστική φυσικοθεραπεία)
 • Μυϊκή ενδυνάμωση των άνω και κάτω άκρων
 • Βελτίωση της εν τω βάθει αισθητικότητας
 • Εκπαίδευση της ισσοροπίας
 • Εκπαίδευση της βάδισης
 • Βελτίωση της λειτουργικότητας και της αυτοεξυπηρέτησης του ασθενή.

Το άρθρο αυτό επιμελήθηκε η φυσικοθεραπεύτρια Κουκή Μαριάνθη (απόφοιτη ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών) υπό την αιγίδα των Φυσικοθεραπευτών Χίου. 

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση