8.6.2018 11:24

Συμβουλές για βελτίωση της οδικής συμπεριφοράς δίνει το Λιμεναρχείο Χίου

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου στα πλαίσια του Κοινωνικού Έργου που καλείται να επιτελέσει το Λιμενικό Σώμα και με κύριο άξονα την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση του αισθήματος αλληλοσεβασμού, στοχεύοντας δε εν τέλει στην βελτιστοποίηση της οδικής συμπεριφοράς πεζών και οδηγών, υπενθυμίζει, συμβουλεύει και επισημαίνει τα ακόλουθα:

Πεζοί και Δρομείς

Είναι καθημερινά αρκετές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες συμπολίτες μας επιλέγουν το οδόστρωμα για την εκτέλεση μέρους της αθλητικής τους δραστηριότητας είτε αυτή περιλαμβάνει τρέξιμο ή περπάτημα. Το γεγονός αυτό καθώς και η κούραση που προκαλεί συνήθως αυτού του είδους η δράση, γεγονός απολύτως θεμιτό εξάλλου για να επιτευχθεί ο σκοπός της, αποσπούν μέρος της δέουσας προσοχής που πρέπει να δίνεται λαμβάνοντας υπόψη την παράλληλη κίνηση τροχοφόρων μηχανοκίνητων οχημάτων. Για το λόγο αυτό, και για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την χρήση του οδοστρώματος, κρίνουμε απαραίτητο να τηρούνται απαρέγκλιτα τουλάχιστον τα παρακάτω:

  • Να κάνετε χρήση της διάβασης πεζών για τη διασταύρωση της οδού.
  • Να περπατάτε ή να τρέχετε στην κατεύθυνση κυκλοφορίας που είναι ανάποδα από τη ροή των αυτοκινήτων.
  • Να κάνετε χρήση, ιδιαίτερα μετά τη δύση του ηλίου και πριν την ανατολή, ειδικών φωσφορούχων γιλέκων ή αντανακλαστικών ταινιών σε ρούχα και παπούτσια. Σε κάθε περίπτωση δε να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Στις στροφές και γενικά στα σημεία απότομης αλλαγής κατεύθυνσης καθώς και τις διασταυρώσεις να προηγείται ο έλεγχος της κυκλοφορίας στο δρόμο που πρόκειται να εισέλθετε.
  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να συνοδεύονται πάντα  και να τα κρατάτε από το χέρι ενώ επίσης πρέπει να βρίσκονται από την πλευρά που δεν διέρχονται οχήματα.
  • Σε κάθε περίπτωση και όπου υποχρεωτικά πρέπει να κινηθείτε επί του οδοστρώματος να αυτοεκτιμάτε τη θέση σας τακτικά ώστε να τηρείται πάντα τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τη ροή των οχημάτων.
  • Να σέβεστε την ύπαρξη οχημάτων και την κίνηση αυτών επί της εκάστης οδού έχοντας υπόψη σας ότι τα μηχανοκίνητα οχήματα έχουν αργό χρόνο αντίδρασης σχετικά με εσάς τους ίδιους.

Επιπρόσθετα των ανωτέρω υπενθυμίζουμε ότι στην πόλη αλλά και εκτός αλλά πλησίον αυτής υφίστανται αρκετοί καλαίσθητοι χώροι που προσφέρονται για αθλητικές δραστηριότητες.

Ποδηλάτες

Με το Ν.4530/2018 (ΦΕΚ 59Α/2018) ο οποίος τροποποιεί των Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) με σχετικές διατάξεις που τέθηκαν σε ισχύ από 30-03-2018, προωθείται μεταξύ άλλων και η  χρήση του ποδηλάτου στις καθημερινές αστικές μετακινήσεις. Το γεγονός αυτό καθώς και η χρήση του ποδηλάτου για λόγους άθλησης κάνει επιτακτική την τήρηση κανόνων που αυτοί καθορίζονται στον ανωτέρω Νόμο αλλά και κανόνων συμπεριφοράς που εντείνουν την ασφάλεια όλων των χρηστών της έκαστης οδού, όπως:

  • Να γίνεται χρήση προστατευτικού κράνους.
  • Να μη γίνεται χρήση των πεζοδρομίων ούτε να κινείστε αντίθετα από το ρεύμα κυκλοφορίας.
  • Να μη γίνεται χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ποδηλάτου.
  • Να μη γίνεται προσπέραση από δεξιά.
  • Να γίνεται χρήση αντανακλαστικών ρούχων και προβλεπόμενου εμπρόσθιου και οπίσθιου φωτισμού μετά τη δύση του ηλίου και πριν την ανατολή αυτού.
  • Να γίνεται προσεκτικά η οδήγηση χωρίς βιασύνη και με προσοχή σε οδικές κακοτεχνίες ή εμπόδια.
  • Να γίνεται έγκαιρη προειδοποίηση για αλλαγή πορείας του ποδηλάτου. Επιπλέον η κίνηση των χρηστών του ποδηλάτου να μη γίνεται παράλληλα το ένα με το άλλο αλλά το ένα να ακολουθεί το άλλο.

Μηχανοκίνητα τροχοφόρα οχήματα

Από 30-03-2018 και με το Ν.4530/2018 (ΦΕΚ 59Α/2018) επήλθαν σημαντικές τροποποιήσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ). Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα μερίμνησαν στα πλαίσια του δυνατού για την ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις νέες διατάξεις του ΚΟΚ. Πέραν όμως των υποχρεώσεων όλων μας όπως αυτές απορρέουν από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, κρίνεται σκόπιμο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι σημεία που προάγουν τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των πολιτών και χρηστών του οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα οι οδηγοί τροχοφόρων μηχανοκίνητων οχημάτων οφείλουν:

  • Να κινούνται με περιορισμένη ταχύτητα εντός της πόλης συμπεριλαμβανομένου του λιμένα Χίου.
  • Να ακινητοποιούν το όχημά τους μπροστά σε διάβαση πεζών.
  • Να παραχωρούν προτεραιότητα σε πεζούς και ιδίως σε ευπαθείς ομάδες όπως μητέρες με τα μικρά παιδιά τους, εγκύους, ηλικιωμένους, άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Εν γένει να σέβονται την ύπαρξη πεζού επί του οδοστρώματος παραχωρώντας του  σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα και μειώνοντας ταχύτητα, μιας και το πλήγμα τροχοφόρου οχήματος σε πεζό έχει μεγάλη ισχύ με άσχημες σε αρκετές περιπτώσεις συνέπειες.

Οι ως άνω περιγραφόμενες προτάσεις αποτελούν ενδεικτικές αλλά βασικές συμβουλευτικές αρχές που αποτελούν μέρος ενός ολόκληρου τρόπου σκέψης και κουλτούρας που πρέπει να γίνει βίωμά μας.

 

Η μη εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ από το σύνολο των χρηστών εκάστης οδού επιφέρει προβλήματα με τελικούς αποδέκτες τους ίδιους, για το λόγο αυτό όλοι οφείλουμε να συνυπάρξουμε και να σεβαστούμε τους συμπολίτες και συνανθρώπους μας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ