2.3.2021 16:54

Στήριξη εργαζομένων Δήμου Χίου από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Με επιστολή του προς τον Δήμαρχο Χίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου καταγγέλλει την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χίου. 

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.) εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους εργαζομένους του Δήμου Χίου, και ειδικότερα στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο... Να τους διατίθενται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) και να εργάζονται με ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19) για να μπορούν με τη σειρά τους να προσφέρουν ασφαλώς τις υπηρεσίες τους στους δημότες.

Φαίνεται όμως πώς το αυτονόητο δεν γίνεται αντιληπτό από την Δημοτική Αρχή της Χίου, η οποία συνεχίζει, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. του Νομού Χίου, να επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία για ένα θέμα μείζονος σημασίας για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων. Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως η Δημοτική Αρχή Χίου δεν έχει λάβει σοβαρά υπόψη της τον κίνδυνο και την απειλή της πανδημίας του κορωνοϊού (COVID-19), αφού έχει αγοράσει μέσα στο 2020 μόνο 4.000 πάνινες μάσκες και έχει δαπανήσει για αντισηπτικά το ευτελές ποσό των 1.799,20 ευρώ.

Όπως καταγγέλλει επίσης ο Σύλλογος Εργαζομένων Ο.Τ.Α. του Νομού Χίου, η Δημοτική Αρχή απαξιώνει συστηματικά το προσωπικό, χορήγησε ελάχιστα ποσά για υπερωριακή εργασία των Μονίμων Υπαλλήλων και των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.), ενώ τους παρατασιούχους τους έχει... ξεγραμμένους. Τους δίνει ρεπό αντί χρημάτων με το πρόσχημα ότι ο προϋπολογισμός είναι μείον. 

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στηρίζει τους εργαζόμενους του Δήμου Χίου και καλεί την Δημοτική Αρχή να σκύψει εδώ και τώρα πάνω από τα προβλήματα τους, όπως επίσης και να σταματήσει την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Θα πρέπει δε άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. 

Ολιγωρία και αδιαφορία όταν η πανδημία «θερίζει» δεν δικαιολογείται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους, όπως οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας που εκτίθενται καθημερινά σε πολλούς και μεγάλους κινδύνους. 

Ακολουθεί η Επιστολή του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Χίου

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Με κατάπληξη διαβάσαμε αυτά που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Χίου. Περισσότερο δε όταν επιτροπή από τους εργαζόμενους μας διαβεβαίωσε, ενώπιον του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων, ότι τα καταγγελλόμενα είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και ότι λαμβάνουν χώρα απειλές γι΄ αυτούς που τόλμησαν να καταγγείλουν και να συνυπογράψουν την επιστολή !

Διαβάζοντας την απάντηση της υπηρεσίας αντιλαμβανόμαστε ότι εξακολουθεί να περιπαίζει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους θεσμούς. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι μεσοσταθμικά περί τα 300 άτομα. Αν λοιπόν, όπως μας λέει η υπηρεσία, αγόρασε 4.000 πάνινες μάσκες για όλο το χρόνο πέρυσι και δαπάνησε το ποσό των 1.799,20 ευρώ για την χορήγηση αντισηπτικών στους εργαζόμενους της καταλαβαίνει ο κάθε νοήμων, ότι φυσικά οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και  η χορήγηση των μέσων ατομικής προστασίας είναι προβληματική.

Επίσης το απαντητικό υπηρεσιακό έγγραφο αναφέρει για ποσά που δόθηκαν ως υπερωρίες των μονίμων και των ΙΔΑΧ εργαζομένων. Οι « συμβασιούχοι-παρατασιούχοι» που είναι μια ξεχωριστή κατηγορία άραγε γιατί δεν αναφέρονται πουθενά; Διότι πολύ απλά η αρμόδια υπηρεσία ανερυθρίαστα μας λέει, ότι όταν δεν έχουν χρήματα στον προϋπολογισμό τους δίνουν ρεπό!!! Μάλιστα αναφέρει ότι «Για το προσεχές έτος 2021 μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ακολουθεί η Απόφαση του Δημάρχου για την έγκριση των υπερωριών που σημειωτέον για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει των σύνολο των μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων στην Καθαριότητα. Η απόφαση αυτή θα είναι εφαρμοστή αμέσως μετά τη δημοσίευση της σε ΦΕΚ και στον τοπικό τύπο.» Από το 2015 και μετά οι εργαζόμενοι εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας!! 

Ως εδώ!!! 

Σε κάθε καταγγελία, σε κάθε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα είμαστε απέναντι και θα καταγγέλλουμε όλους αυτούς που δεν τιμούν τον ιδρώτα του μεροκαματιάρη συναδέλφου.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή, σε όλους τους τόνους, να συμμορφωθεί για τη διασφάλιση πρωτίστως της υγείας των εργαζομένων υπαλλήλων του Δήμου μας  στις παρούσες  πρωτόγνωρες και άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας αλλά και την νόμιμη καταβολή των δεδουλευμένων τους από το 2015 έως σήμερα!

Στο πλαίσιο αυτό, εμμένουμε και θα εξακολουθούμε να σας οχλούμε για την άμεση εφαρμογή των εντολών προστασίας που έρχονται από την Κεντρική Διοίκηση, η οποία άλλωστε μας χορηγεί και τα σχετικά κονδύλια. Θεωρείστε, λοιπόν, ότι κάθε μέρα από σήμερα και στο εξής, που δεν θα λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου, σε όλες τις θέσεις και προπαντός στις πλέον επικίνδυνες υγειονομικά, εμείς θα είμαστε απέναντι σε αυτή την παράλειψη. Παρακολουθούμε και  δεν συγχωρούμε την ολιγωρία, γιατί είναι θέμα ζωής και θανάτου!

Ωστόσο, δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε περαιτέρω επιστολογραφία, όσο κι αν προκληθούμε. Διότι εσείς το πράξατε αυτό πέρυσι και να σας θυμίσουμε ότι «μας κουνούσατε το δάκτυλο» όταν ερωτηθήκατε που διατέθηκαν τα χρήματα για τον covid.

Εμείς, είμαστε άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ