26.4.2018 10:25

Σφοδρή κριτική σε ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΗΣΥ για τη μη εφαρμογή της δίχρονης εκπαίδευσης στη Χίο

Τα βέλη τους προς μερίδα τοπικών  συνδικαλιστών της εκπαίδευσης, στρέφουν  με ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί τονίζοντας ότι η μη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στη Χίο οφείλεται στη  στήριξη που εκείνοι παρείχαν στους παιδικούς σταθμούς. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας ο δήμος Χίου δεν είναι ανάμεσα σε αυτούς στους οποίους θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβρη του 2018 η δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση σε εφαρμογή του άρθρου 33 του νόμου 4521/2018. Αιτία (σύμφωνα με το Υπουργείο) ήταν η μη ύπαρξη ομοφωνίας στην τριμελή επιτροπή. Τώρα τη θυμήθηκε την ομοφωνία το Υπουργείο! Θυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος της Χίου καταψήφισε την πρόταση με πρόσχημα την έλλειψη κτιριακών υποδομών ενώ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου κ.Τσίγγος και ο Διευθυντής Π.Ε. Χίου την υπερψήφισαν (1-2).

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ωστόσο διαπιστώθηκε ότι οι υποδομές των νηπιαγωγείων του νησιού επαρκούν για να φιλοξενήσουν όλα τα παιδιά νηπιακής ηλικίας (4-5 ετών) που από τη νέα σχολική χρονιά, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υποχρεωμένα να φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία κι όχι στους παιδικούς σταθμούς, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι λοιπόν προφανές ότι ο Δήμαρχος Χίου στάθηκε στο πλευρό των ΚΕΔΕ και των δημοτικών παιδικών σταθμών αγνοώντας τη δυναμική των νηπιαγωγείων του νησιού, παραπέμποντας την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στο μέλλον.

Όμως πέρα από την (αναμενόμενη) στάση του δημάρχου, μας εκπλήσσει η στάση συνδικαλιστικών δυνάμεων που μέχρι τον Οκτώβρη καλούσαν τις/τους νηπιαγωγούς να αγωνιστούν για τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση. Όταν όμως ήρθε η ώρα της καθιέρωσης της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης όχι μόνο έκαναν πίσω ζητώντας ένα σωρό προϋποθέσεις για την εφαρμογή της αλλά σε τοπικό επίπεδο στήριξαν φανερά τα αιτήματα των παιδικών σταθμών μέσω του εκπροσώπου τους (μέλος του Δ.Σ. και προέδρου της Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ).

Σήμερα λοιπόν η Ενότητα θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένη με τη μη εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής στη Χίο! Σε πόσα χρόνια θα είναι έτοιμη η Χίος για να εφαρμοστεί η δίχρονη προσχολική αγωγή; Ας μας απαντήσουν. Ή…. επειδή δεν είναι όλα τέλεια και ιδανικά (σε ποιο αλήθεια δημόσιο σχολείο όλα είναι τέλεια;) να μην εφαρμοστεί ποτέ;

Εμείς ως Ανεξάρτητοι Εκπαιδευτικοί στο Δ.Σ. του Φλεβάρη 2018 ζητήσαμε εξηγήσεις από τα μέλη της Ενότητας για τη στάση τους πάνω στο θέμα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμα και το μέλος της Ενότητας στο Δ.Σ. η οποία είναι νηπιαγωγός (!!!) ταυτίστηκε με την άποψη της κομματικής της παράταξης (ΠΑΜΕ) ενάντια στην άμεση θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Στο ίδιο μάλιστα Δ.Σ. ο κ. Καμπούρης (αντιπρόεδρος του Δ.Σ.) εκπροσωπώντας τη ΔΗΣΥ, κάλεσε τον κ. Αμπαζή να ανακαλέσει γραπτώς τη στήριξή του προς τους παιδικούς σταθμούς και να διαλευκάνει τη στάση του (δηλαδή ποιους εν τέλει στηρίζει ως μέλος του Δ.Σ. Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου), τονίζοντας πως αν δεν το πράξει θα άρει τη στήριξή του προς το προεδρείο. Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες (!) Ο κ.Αμπαζής δεν έχει ανακαλέσει ωστόσο ο κ. Καμπούρης εξακολουθεί να τους στηρίζει!

Εξάλλου, τόσο μάχονται για τις νηπιαγωγούς οι δυο παρατάξεις που συναποτελούν το προεδρείο του Δ.Σ. (ΕΝΟΤΗΤΑ και ΔΗΣΥ) που «ξέχασαν» να πάνε στη συνάντηση του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον δήμαρχο Χίο για το εν λόγω θέμα! Τα ¾ του προεδρείου έλειπαν από αυτήν την καθοριστική συνάντηση! Ο μόνος που παραβρέθηκε μαζί με την παράταξη των Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών και της Πρωτοβουλίας ήταν ο πρόεδρος Στ. Τσίγγος! Οι κ. Αμπαζής, Καμπούρης και η κ. Τσαγγάρη (νηπιαγωγός) δεν μπήκαν στον κόπο να πάνε!

Απόδειξη όλων των παραπάνω; Οι υπόλοιπες παρατάξεις σιωπούν μπροστά στο γεγονός της μη εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στη Χίο! Είναι και η εκλογική πελατεία των δημοτικών εκλογών στη μέση!

Συνάδελφοι, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου είναι πίσω από τις εξελίξεις, κατώτερος των περιστάσεων και δέσμιος κομματικών συμφερόντων και τακτικισμών!

Αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το προεδρείο του Δ.Σ.! Ας ελπίσουμε να μη χαθεί κι άλλη διεκδίκηση στον βωμό του κομματικού συμφέροντος!", καταλήγει η ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ