30.7.2013 15:53

Σε εξέλιξη έρευνες της αντιτρομοκρατικής στη Χίο (RSS)

Παράλληλες έρευνες σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη

Πάνω σε κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας όπλων φαίνεται ότι έπεσαν οι άνδρες του Λιμεναρχείου Χίου που τα ξημερώματα της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών εντόπισαν ταχύπλοο σκάφος 7 μέτρων με συνολικά 4 επιβαίνοντες μέσα σε αυτό 2 Έλληνες και 2 Τούρκους Κουρδικής καταγωγής.

Στο έλεγχο που ακολούθησε βρήκαν στην κατοχή τους 2 αντιαρματικούς όλμους, 4 χειροβομβίδες, 2 πιστόλια, σφαίρες καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς τα οποία κατασχέθηκαν.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ με την ταυτοποίηση των ονομάτων οι αρχές οδηγήθηκαν σε καταλύματα που είχαν ενοικιάσει τα συγκεκριμένα άτομα σε Αθήνα, Κόρινθο και Θεσσαλονίκη ενώ συνεχώς ενισχύονται οι υποψίες ότι πρόκειται για κύκλωμα εμπορίας όπλων τα οποία προωθούνταν μέσω Τουρκίας στην ελληνική μαύρη αγορά.

Το ταχύπλοο σκάφος οδηγήθηκε στο λιμένα της Χίου, όπου και κατασχέθηκε, ενώ οι τέσσερις επιβαίνοντες συνελήφθησαν από τη Λιμενική Αρχή Χίου που διενεργεί την προανάκριση.

Ήδη από το πρωί βρίσκεται στο νησί κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής ενώ έρευνες πραγματοποιούνται και στις τρεις προαναφερόμενες πόλεις. Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων.

UPDATE: 16:40

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού τα όπλα δεν φέρουν σειριακούς αριθμούς και δεν προέρχονται από το οπλοστάσιο του ελληνικού στρατού  αν και για προληπτικούς λόγους έχουν ξεκινήσει καταμετρήσεις σε όλες τις μονάδες. Και οι τέσσερις επιβαίνοντες, δύο Έλληνες και δύο Τούρκοι, έχουν συλληφθεί ενώ όπως έγινε γνωστό το σκάφος είχε κατεύθυνση την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας από τους Έλληνες, ο οποίος είναι 22 ετών, σπουδαστής στην Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο, δήλωσε ότι προσελήφθη με αμοιβή 500 ευρώ, για να οδηγήσει το φουσκωτό στην Τουρκία και ότι δεν ήξερε τι μετέφερε.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής συγκεντρώνουν οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, οι οποίοι είναι γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, αλλά και ο ένας Έλληνας συνεργάτης τους. Εκτιμάται ότι ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία.

UPDATE: 16:55

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του www.politischios.gr, το σκάφος ξεκίνησε τα ξημερώματα από την περιοχή του Γιόσωνα στα Καρδάμυλα και είχε ως προορισμό τις Οινούσσες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές αν το σκάφος ήταν ήδη φορτωμένο και απλά ήρθε στη Χίο για να παραλάβει κόσμο ή φόρτωσε από τη Χίο εκρηκτικά, πυρομαχικά και οπλισμό.

Το σκάφος ονομάζεται ΕΜMΑ και αριθμό ΛΠ 1087-1.

UPDATE: 17:45

Στη σύλληψη ακόμα δύο ημεδαπών, προχώρησαν οι Λιμενικοί του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου. Συγκεκριμένα συνελήφθησαν όταν το προσωπικό του Λιμεναρχείο θεώρησε ύποπτη την παρακολούθηση του σκάφους των 4 που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το κτίριο. Πρόλαβαν και αποτύπωσαν τον αριθμό της πινακίδας του αυτοκινήτου (πινακίδα Αττικής) και λίγη ώρα αργότερα τους συνέλλαβαν στην κεντρική προκυμαία της Χίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες θεωρούνται κύριοι συνεργοί των δύο συλληφθέντων Ελλήνων. Το αυτοκίνητο εξετάστηκε ενδελεχώς από την Αντιτρομοκρατική και στο πορτ μπαγκάζ εντοπίστηκε ένα σωσίβιο, σχοινί και άλλα αντικείμενα. ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ.

UPDATE: 18:15

Αποκλεισμένο και υπό προστασία βρίσκεται το Λιμεναρχείο Χίου καθώς συνεχίζονται οι ανακριτικές διαδικασίες όσων έχουν συλληφθεί. Τις

διαδικασίες συντονίζει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και ο ειδικός ανακριτής που έχει έρθει στη Χίο από την Αθήνα ενώ ήδη εξετάζεται η πιθανότητα οι τέσσερις συλληφθέντες να μεταφερθούν το βράδυ στην Αθήνα όπου και θα ανακριθούν εκ νέου. Εν τω μεταξύ η αναστάτωση και προβληματισμός για το πρωτοφανές περιστατικό είναι έκδηλη στους συμμετέχοντες στο θέμα, κυρίως λόγω της σύνδεσής του με τη Χίο.

Προς αυτή την κατέυθυνση κανένα σενάριο δεν απορρίπτεται, ακόμη και εκείνο της διασύνδεσης κυκλωμάτων Ελλήνων  και Τούρκων που δρουν στα παράλια με στόχο τη μεταφορά όπλων. "Ειναι περίπλοκη υπόθεση και απαιτείται μεγάλη προσοχή. Το κουβάρι θα αργήσει να ξετυλιχτεί εξαιτίας της πολυπλοκότητας του ζητήματος και των διαφόρων υπηρεσίων που εμπλέκονται. Τίποτα δεν αποκλείται, τίποτα δεν ισχύε, όμως πρέπει να σταθμίσουμε πολύ καλά τα γεγονότα. Υπάρχει ανησυχία, είμαστε μπροστά σε κάτι μεγάλο" ανέφεραν πηγές στο politischios.gr.

Το γεγονός ότι το σκάφος φαίνεται να παρέλαβε τον βαρύ οπλισμό από τη Χίο δημιουργεί επιπλέον ερωτηματικά. Όπως και το γεγονός ότι αμέσως μετά την κατάσχεση του σκάφους από το Λιμενραχείο, το σημείο όπου βρίσκεται παρακολουθούσαν άλλα δύο άτομα τα οποία και συνελήφθησαν. Αυτό προσπαθούν να αποτυπώσουν κατά την προανακριτική διαδικασία οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, εξετάζοντας την πιθανότητα να υπάρχουν ακόμη στη Χίο και άλλοι εμπλεκόμενοι.

Όλα θα αξιολογηθούν μέσα στο επόμενο δίωρο και κυρίως η μεταφορά των συλληφθέντων στην Αθήνα, ενώ για το θέμα έχουν ήδη ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας.

UPDATE: 18:35

Διαστάσεις εκτός συνόρων φαίνεται ότι παίρνει πλέον η σύλληψη των 6 ατόμων που εμπλέκονται στη διακίνηση όπλων στην Τουρκία.

Πριν από λίγο έγινε έφοδος στα Εξάρχεια στα γραφεία του Επαναστατικού Κόμματος Απελευθέρωσης γνωστού και ως DHKP/C μέσα από τα οποία αφαιρέθηκαν υπολογιστές, έγγραφα και άλλα άξια ερευνών αντικείμενα. Στα ίδια πλαίσια προσήχθησαν ως ύποπτοι στη ΓΑΔΑ 8 άτομα.

Οι αλλοδαποί συλληφθέντες σύμφωνα με το αστυνομικό ρεπορτάζ δηλώνουν αγωνιστές του DHKP/C ενώ διασταυρωμένα πλέον από ανώτερες πηγές αναφέρεται ότι τα όπλα είχαν προορισμό την Τουρκία για επαναστατική δράση εντός της Τουρκίας.

Τελευταίες πληροφορίες από το Λιμεναρχείο Χίου σημειώνουν ότι ο νεαρός Έλληνας σπουδαστής της ΑΕΝ έφερε πάνω του πλαστό δελτίο ταυτότητας ενώ οι υπόλοιποι δεν είχαν κανένα έγγραφο.

Αυτή την ώρα η αντιτρομοκρατική ερευνά διαμερίσματα στο Λουτράκι ενώ στις έρευνες συνδράμει και η ΕΥΠ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ