14.5.2015 23:10

Το πιο όμορφο ξωκλήσι της Χίου τότε και τώρα [ΦΩΤΟ]

Την τιμητική του είχε σήμερα ο Άγιος Ισίδωρος Συκιάδας. Το γνωστό θαλασσινό ξωκλήσι που χρόνια τώρα προσφέρει μία ξεχωριστή εικόνα για ντόπιους και ξένους επισκέπτες της Χίου.

Ήταν όμως πάντοτε έτσι; Η απάντηση είναι πως όχι. Η σημερινή του εικόνα είναι αποτέλεσμα νεότερων παρεμβάσεων. Το μοναδικό στοιχείο που δεν έχει αλλάξει είναι η τοποθεσία και το αρχικό του μέγεθος. Χτισμένο πάνω στα βράχια, πατώντας πάνω σε στεριά και θάλασσα το ξωκλήσι του Αγίου Ισιδώρου είναι εκεί έτοιμο να καλωσορίσει τον καθένα όλο το 24ωρο.

Όπως φαίνεται στην εικόνα που ανήρτησε χρήστης του Facebook στην ομάδα «Παλαιές φωτογραφίες Χίου» δεν υπήρχε ο εξωτερικός προαύλιος χώρος, ούτε το καμπαναριό ενώ απουσίαζε παντελώς ο τσιμεντένιος δρόμος που οδηγεί σε αυτόν.

Μάλιστα όπως ανέφερε το μέλος της ομάδας Ρ. Μούνδουλα, η τοποθεσία όπου βρίσκεται ο Άγιος Ισίδωρος ονομάζεται «παράγγλι». Αναφορικά με τη συγκεκριμένη ονομασία η ίδια σημειώνει: «Από τη γιαγιά μου τη Ροδόκλη γεννημένη το 1906 είχα ακούσει ότι κάπου εκεί πίστευαν ότι οι Άγγλοι είχαν κρύψει ή βρήκαν χρυσό. Παράς + Άγγλοι και βγήκε Παράγγλι».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ