25.11.2015 11:57

Πα(ΡΕΞ)ηγίσιμη αδιαφορία

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ «JESSICA» ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κάθε ελπίδα αποκατάστασης και ανάδειξης  του ΡΕΞ εξανεμίζεται για δεύτερη  χρονιά αφού τόσο σε επίπεδο Τεχνικού Προγράμματος όσο και σε επίπεδο συνολικότερου σχεδιασμού δεν προβλέπεται καμία χρηματοδότηση μελέτης ώστε το κτίριο να σωθεί είτε μέσω εθνικών είτε μέσω κοινοτικών πόρων.

Την ώρα που το κτήριο καταρρέει και οι αντιπολιτεύσεις υψώνουν φωνή αγανάκτησης για την έλλειψη σχεδιασμού κυρίως σε επίπεδο μελετών νέου ΕΣΠΑ, η δημοτική αρχή συνεχίζει να στρουθοκαμηλίζει , επιλέγοντας να αγοράσει νέα κτίρια, αγνοώντας την ανάγκη επισκευής του Rex που εδώ και 20 χρόνια αναμένει την επισκευή και την ανάδειξή του. 

Από το Jessica στην εγκατάλειψη

Η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια για συνολική ανάπλαση του κτιρίου έγινε επί δημοτικής αρχής Π. Λαμπρινούδη μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Jessica», όμως το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για την επισκευή του ήταν απαγορευτικό για οποιαδήποτε παρέμβαση.

Έτσι με την αλλαγή ηγεσίας στο τιμόνι του Δήμου εγκαταλείφθηκε σχεδόν ταυτόχρονα και οποιοσδήποτε σχεδιασμός υπήρχε γύρω από την ανάπλασή του.

«Το κτίριο του ΡΕΞ καθώς και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως το κτίριο της Απλωταριάς ή οι αναπλάσεις του Κάστρου, είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της έλλειψης σχεδιασμού από πλευράς δημοτικής αρχής. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Χίος βουλιάζει. Η μία παράμετρος είναι τα οικονομικά, η άλλη όμως έχει να κάνει με την έλλειψη σχεδιασμού. Μπαίνουμε στο νέο ΕΣΠΑ και δεν έχουν παρουσιάσει ούτε μία μελέτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην δήμαρχος Π. Λαμπρινούδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι προέχει άμεσα η παρέμβαση στο κτίριο ώστε να διαπιστωθεί η επικινδυνότητά του.

«Έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος που τόνισε ότι «το θέμα του ΡΕΞ όπως και μία σειρά δομών, έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί». Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Σκούφαλο η αποδοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής  πολιτικών που φτωχοποιούν την τοπική αυτοδιοίκηση φέρνει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα.

«Θα περιμέναμε να δούμε ορισμένα πράγματα να γίνονται πράξη. Όμως  αυτή η δημοτική αρχή διαγκωνίζεται σε ποια θέση θα καθίσει στις παρελάσεις μαζί με αυτούς που της παίρνουν το κεφάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

…και με προβλήματα στατικότητας

Στον προβληματισμό πάντως των δημοτικών παρατάξεων έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Λ. Παπαλάνη ο οποίος ερωτώμενος από τον «π» για τα προβλήματα του κτιρίου σημείωσε ότι παλαιότερη μελέτη έκανε αναφορά για ανάγκη εσωτερικής ενίσχυσης λόγω στατικών προβλημάτων που προέρχονται από την παλαιότητά του.

Σ.Σ.: Παρότι ο Δήμαρχος Χίου ερωτήθηκε επανειλημμένα για το θέμα για δύο συνεχόμενες ημέρες, δεν τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ