1.2.2019 9:08

Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Χίου: «Αποσπασματικές δεσμεύσεις του ΔΣ για το θέμα της ελεύθερης πρόσβασής μας και όχι ολοκληρωμένη λύση»

Αποσπασματικές και επιμέρους θεωρούν τις δεσμεύσεις του Δ.Σ για το πρόβλημα της ελεύθερης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και διευκόλυνσης της καθημερινότητας τους, τα μέλη του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Χίου, τα οποία με ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

« Με παρόντες το σύνολο σχεδόν των Φορέων που εκπροσωπούν τα Α.με Α. και των συλλόγων Γον. &Κηδ. Παιδιών με Α.., πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 21/1/2019, συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου με θέμα « Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία», που προκάλεσε ο ΠΣΑμεΑ για την ανάδειξη των χρόνιων προβλημάτων, που βιώνουν τα Αμε Α και οι οικογένειές μας.

Με την εισήγηση από πλευράς του ΠΣΑμεΑ, που έκανε η Σοφία Μιχάλα, έγινε αναφορά σε αυτονόητα χρόνια προβλήματα, που παρουσιάζονται στην προσβασιμότητα (συμπεριλαμβανομένου των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών), στην Ειδική Αγωγή &Εκπ/ση, στην Υγεία και την Πρόνοια (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προβλήματα στο Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας κ.α.), στην έλλειψη καταγραφής των ΑμεΑ. Σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν και άλλοι φορείς ΑμεΑ όπως ο σύλλογος Καρκινοπαθών, Νεφροπαθών και οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων παιδιών με αναπηρία, αλλά και το αθλητικό σωματείο Α.μεΑ. «ΙΩΝΕΣ», όπου οι πρόεδροί τους πήραν το λόγο επίσης κάνοντας σχετική αναφορά. Από τη συζήτηση, τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας δεν δόθηκε καμία δέσμευση για ένα συνολικό σχεδιασμό λύσης των  προβλημάτων, παρά μόνο κάποιες επιμέρους και αποσπασματικές δεσμεύσεις. Εκφράσεις - ευχολόγια όπως «να ωριμάσουν πακέτα» (ΕΣΠΑ) ώστε να «μειωθούν» τα προβλήματα, να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση, «θα έπρεπε να υπάρχει και νέο ΚΔΑΠΜΕΑ», «2ο λεωφορείο με μεγαλύτερη χρηματοδότηση», ένταξη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίωνστο «μεταφορικό ισοδύναμο», που δεν αφορούν και όλους, «περαιτέρω μείωση» στα ανταποδοτικά τέλη αντί για απαλλαγή των ΑμεΑ, για διάφορες μελέτες που «εκπονούνται» για την πρόσβαση, δείχνουν ακριβώς ότι τα ΑμεΑ πρέπει να κρατούν πολύ μικρό καλάθι!. Στην ίδια λογική και η πρόταση για σύσταση Διαρκούς Επιτροπής στο Δήμο για θέματα των Α.μεΑ., η οποία «δεν θα αποδώσει άμεσα», όπως  είπε ο Δήμαρχος, αλλά σε «βάθος διετίας – τριετίας»…                   

Δεν έλλειψε και η προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης. Ο κ. Αντωνίου αφού παρατήρησε ότι «δεν είναι τόσο ζοφερή η κατάσταση» στο Ειδικό Σχολείο, είπε ότι δίνονται διπλάσια χρήματα, «όσα για Σχολεία 100 παιδιών», λέγοντας ότι «είναι αδύνατο σύμφωνα με τους τεχνικούς να ενωθούν το 3ομε το 1ο Λύκειο». Επίσης, ο κ. Καρατζάς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΓΓ της ΠΟΒΑ Ν. Ξυλά όταν προκλητικά και άστοχα θέλησε να συγκρίνει τη Χίο με την άσχημη κατάσταση στη Λέσβο θέλοντας να δείξει ότι στη Χίο «είμαστε καλύτερα». Οι αναφορές που έγιναν στην ευαισθητοποίηση του κοινού, σε υπαρκτές «νοοτροπίες» απέναντι στα ΑμεΑ, δεν είναι αποκλειστικά ατομική ευθύνη. Σχετίζονται με τις σχεδόν ανύπαρκτες πολιτικές για την αναπηρία.

Η δέσμευση του Δημάρχου για τοποθέτηση πινακίδων με αύξηση των θέσεων στάθμευσης  αναπηρικών αυτοκινήτων, που είναι παραπάνω από αυτονόητη, είναι σταγόνα στον ωκεανό και από μόνη της δεν είναι αρκετή ώστε να απαντήσει στα συνολικά μας προβλήματα. Για τα σοβαρότερα θέματα, όπως το κτιριακό των Ειδικών Σχολείων, δεσμεύτηκε να δώσει απάντηση μέσα τον επόμενο μήνα.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε τέλος για την έγκριση της παραχώρησης της δωρεάν χρήσης του διαμερίσματος στον Πειραιά στο σύλλογο καρκινοπαθών Χίου, έγκριση χρηματοδότησης στο αθλητικό σωματείο Α.με Α. « ΙΩΝΕΣ» για τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών.

 ΠΣΑμεΑ επιφυλάσσεται για τη συνέχεια και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα πίεσης προς το Δήμο, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα στο σύνολό τους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΣΑμεΑ Χίου

.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ