12.7.2016 15:59

Νέο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία ξενώνων για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Στη δημιουργία του νομικού πλαισίου, με το οποίο θα οριστούν οι προδιαγραφές λειτουργίας των ξενώνων για τα ασυνόδευτα ανήλικα και θα αναδιαμορφωθεί ο θεσμός της επιτροπείας των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, προχωρά το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Έπρεπε να φτιάξουμε το πλαίσιο, ώστε όλες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις να έχουν τις προδιαγραφές, κτιριακές και ανθρώπινου δυναμικού, για τη λειτουργία των ξενώνων» εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου των Παιδικών Χωριών SOS.

Σύμφωνα με αυτές τις προδιαγραφές, σε κάθε ξενώνα για ασυνόδευτα παιδιά θα υπάρχουν 11 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό: Τέσσερις κοινωνικοί λειτουργοί, τέσσερις κοινωνικοί φροντιστές, ένας νομικός, ένας παιδοψυχολόγος και ένας διερμηνέας.

Επίσης, το υπουργείο αποφάσισε να παραχωρήσει κτίρια των κέντρων κοινωνικής προστασίας που εποπτεύει, για να δημιουργηθούν σε αυτά, από τις ενδιαφερόμενες ΜΚΟ, νέοι ξενώνες φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων. Όπως εξήγγειλε η κ. Φωτίου, έως τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται να δημιουργηθούν 600 θέσεις φιλοξενίας ασυνόδευτων παιδιών σε όλη την Ελλάδα. 

«Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στον τομέα αυτό, γιατί καθημερινά ανακαλύπτουμε παιδιά στα κέντρα φιλοξενίας. Επίσης, είναι ιδέα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής να δημιουργηθούν ζώνες παιδικής προστασίας μέσα στα κέντρα φιλοξενίας» επεσήμανε η κ. Φωτίου.

Εξάλλου, το υπουργείο προχωρά σε αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την επιτροπεία, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο νόμος, ο οποίος, σύμφωνα με την κ. Φωτίου, βρίσκεται σε τελικό στάδιο δημιουργίας, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τη δημιουργία μητρώων επιτρόπων που θα παρακολουθούν, με την εποπτεία του υπουργείου και του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αν το παιδί απολαμβάνει τα δικαιώματά του και μία φυσιολογική ζωή.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ