19.3.2015 17:20

Μερίδιο στις σχολικές εκδρομές αποσπά ο Συκούσης

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥΣ

Σφήνα στους κλασσικούς παραλιακούς προορισμούς των σχολικών εκδρομών μπαίνει τελευταία όλο και πιο έντονα ο Άγιος Γιώργης Συκούσης. Η αρχιτεκτονική του χωριού, η ασφάλεια στη βόλτα μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και μια σειρά ερεθίσματα που έχουν αρχίσει να στέλνουν οι επαγγελματίες, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχουν αρχίσει να κατατάσσουν το χωριό μεταξύ των προορισμών με διαρκή ανέλιξη στην προτίμηση των σχολείων.

Δημοτικά αλλά και Γυμνάσια και Λύκεια επισκέπτονται το Συκούση, με τους εκπαιδευτικούς να συμφωνούν ότι η επιλογή του χωριού τους δίνει μια επιπλέον εναλλακτική διέξοδο μεταξύ των προτάσεων που έχουν να εξετάσουν.

Τα ερεθίσματα

Οι επαγγελματίες του χωριού, αρχικά με διαπροσωπικές επαφές και όσο περνά ο καιρός πιο συντονισμένα, έχουν πετύχει να αναδείξουν τις διαφορετικές δυνατότητες μιας εκπαιδευτικής επίσκεψης στο Συκούση. Από την ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, πρόσφατα επισκευασμένο και με ισχυρά όπλα του το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του και τη βοτσαλωτή του αυλή, μέχρι τις βόλτες στα σοκάκια του οικισμού με τις περίτεχνες καμάρες.

Ταυτόχρονα συνδυάζουν τις ετήσιες εποχικές επαγγελματικές δραστηριότητες, από τη διαδικασία της απόσταξης σούμας στα παραδοσιακά ρακοκάζανα, μέχρι της εργασίες της ελαιοσυγκομιδής και την πιο ανοιξιάτικη του μαζέματος του τριαντάφυλλου, από το οποίο προκύπτει το εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.

Κατάληξη των εκπαιδευτικών επισκέψεων είναι η τεράστια πλατεία Μπου, με τους άνετους χώρους να διασκεδάσουν με ασφάλεια τα παιδιά αλλά και να απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους στις επιχειρήσεις της πλατείας.

Οι καλύτερες εντυπώσεις

Άριστες είναι οι εντυπώσεις των εκπαιδευτικών που επιλέγουν το Συκούση. Ήδη το χωριό έχουν γνωρίσει το 3ο Δημοτικό Βροντάδου, το 5ο Δημοτικό Βαρβασίου, το 11ο Δημοτικό της Χίου, τα Δημοτικά Σχολεία Καταρράκτη και Καμποχώρων αλλά και το Τρίτο Λύκειο.

«Ο Συκούσης είναι χωριό ταυτισμένο με την παραδοσιακή μουσική του νησιού. Ήταν μια ευκαιρία για τους μαθητές μας, που κάνουν μαθήματα παραδοσιακού χορού, να έρθουν σε επαφή με έναν τόπο με εμπειρία στη μουσική παράδοση. Εκτιμώ ότι οι μαθητές της Χίου ευρύτερα έχουν ελλιπή γνώση των ίδιων των χωριών τους. Στο Συκούση βίωσαν μια εν σώματι ουσιαστική εμπειρία σε έναν οικισμό που δεν του έχει δοθεί μέχρι σήμερα η δέουσα προσοχή», ισχυρίζεται η εκπαιδευτικός κ. Μαρία Πέτσα.

Ανάλογες οι εντυπώσεις και των υπολοίπων εκπαιδευτικών, οι οποίοι νοιώθουν ότι στον κατάλογο των επιλογών τους προστέθηκε τώρα άλλη μια. «Και μόνο ότι στο τέλος οι μαθητές, μπαίνοντας στο λεωφορείο της επιστροφής, μας ζητούσαν να ξανακάνουμε την ίδια εκδρομή και του χρόνου, ήταν ενδεικτικό της αποδοχής των όσων βίωσαν. Πολλοί καθηγητές εκπλαγήκαμε όταν είδαμε μαθητές Λυκείου να ευχαριστούνται τις βόλτες μέσα στα στενά σοκάκια του χωριού. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία», προσθέτει η διευθύντρια του 3ου Λυκείου, Κλ. Μούνδουλα

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ