27.5.2013 10:13

Μας κουφάνατε....!

Ο ΣΤ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΗΥΔΗΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΜΙΑ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η τελευταία Τετάρτη του Απριλίου είχε κηρυχθεί από το 1992 ως Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για το Θόρυβο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής. Ακούσατε κάτι εσεις γι’ αυτό; Εγώ πάντως δεν άκουσα τίποτα. Μάλλον θα έχουμε κουφαθεί πια από την τόση ηχορύπανση σε αυτή την πόλη.

Στο Σπίτι του κρεμασμένου όμως μιλάνε για σκοινί;

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο θόρυβος μπορεί να στοιχίσει πολλά περισσότερα από την ακοή μας. Από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές έχει αναδειχθεί η ηχορύπανση σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Όπως υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες, ο θόρυβος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, μετά την ατμοσφαιρική ρύπανση. Είναι μάλιστα, αρκετά ικανός να υποβαθμίζει κάθε δευτερόλεπτο την ποιότητα της ζωής.

Μία συνεχής έκθεση στο ήχο μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό, δυσφορία, απώλεια ακοής, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, ψυχολογικές διαταραχές, ακροαστική κόπωση, επιθετική συμπεριφορά, διαταραχές ύπνου, δυσάρεστες ορμονικές αντιδράσεις, μειωμένη απόδοση στη δουλειά και στο σχολείο, αλλά και κακή επικοινωνία.

Αυτά είναι συμπτώματα που φαντάζομαι ότι όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει  σε διάφορα μέρη της πόλης μας.

Ιδιαίτερα βέβαια στην παραλιακή οδό, στην προκυμαία, ή μάλλον στο ''Χιώτικο Βατικανό'' (κράτος εν κράτει) μιας και εκεί η επιτήρηση ανήκει στο Λιμεναρχείο και όχι στην Τροχαία Χίου.

All time classic παράδειγμα

Και ιδού  ο παραλογισμός. Παίρνεις τηλέφωνο το Λιμεναρχείο και δηλώνεις ότι ένας ανεγκέφαλος μοτοσικλετιστής που κάνει θόρυβο και ενδεχομένως κυκλοφορεί πάνω -κάτω στην προκυμαία και μάλιστα χωρίς αριθμό κυκλοφορίας, εντοπίζεται να περνάει από ένα στενό π.χ. στο στενό που οδηγεί από την προκυμαία προς το Πανεπιστήμιο. Το Λιμεναρχείο σε ρωτάει «είναι μέσα στο στενό;» απαντάς «ναι» και σου λέει «δεν είναι δικιά μας αρμοδιότητα». Κατόπιν παίρνεις την Αστυνομία και σε ρωτάει «σε ποιο σημείο είναι ακριβώς διότι στην παραλιακή την ευθύνη την έχει το Λιμεναρχείο» κ.τλ.  Με λίγα λόγια μας δουλεύουν άγρια. Θέλουν... δορυφορικό στίγμα και ακριβή

 τοποθεσία και οι μεν και οι δε, λες και εμείς έχουμε το χρόνο να ασχολούμαστε ενώ δεν είναι δικιά μας δουλειά. Αποτέλεσμα, δεν επεμβαίνει κάποιος από τις λιμενικές ή αστυνομικές αρχές, ο ενοχλητικός μοτοσικλετιστής να κυκλοφορεί ανενόχλητος  και να αφήνουμε πάλι το πρόβλημα να χρονίζει, ενώ μετανιώνεις την ώρα και τη στιγμή.

ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ, ΕΛΕΟΣ. ΛΥΠΗΘΕΙΤΕ ΜΑΣ… ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ ΜΕ ΗΣΥΧΙΑ, ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΜΑΣ…

Μα πόση αναισθησία και αφασία πρέπει να έχει κανείς πια… Τα έχουμε γράψει επανειλημμένα, τα έχουν δείξει οι τηλεοράσεις, μας τα λένε οι επισκέπτες, οι τουρίστες, ότι το νησί μας δεν είναι της μαστίχας, είναι της φασαρίας. ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΑΣ!

Στην ερώτηση ποιος φταίει, θα απαντούσαμε ότι λείπει η παιδεία από την κοινωνία, από τα σπίτια και τα σχολεία μας. Σίγουρα και εκεί πρέπει να εστιάσουμε για να λύσουμε τα προβλήματα. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος. Το καλοκαίρι είναι εδώ και θέλουμε να το χαρούμε.

Οι ανεγκέφαλοι μοτοσικλετιστές ή γενικά αυτοί που με τον θόρυβο προκαλούν να τους προσέξει κάποιος είναι παντού αλλά δεν είναι πάνω από 40-50 άτομα. Είναι οι ίδιοι που κυκλοφορούν συνεχώς  και ασταμάτητα, άσχετα αν εμείς νομίζουμε ότι είναι περισσότεροι…

Δυστυχώς οι βρισιές μας δεν τους σταματούν παρά μόνο ο ΝΟΜΟΣ! Και που είναι ο νόμος; Δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν κυκλοφορεί; Κάποιος είναι υπεύθυνος για όλη αυτή την ανομία. Και αυτή είναι η Αστυνομία, η Τροχαία και το Λιμεναρχείο.

Εμείς οι απλοί πολίτες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ούτε να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας, μιας και αυτό θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και σε μας τους αθώους κι απροστάτευτους. Όταν σηκώνουμε το τηλέφωνο να καταγγέλλουμε το γεγονός εισπράττουμε δικαιολογίες και από όλες τις πλευρές.

 Πάνε πάνω-κάτω, σφυρίζουν σε κανέναν για παρκάρισμα και ανέμελα ξαναγυρίζουν στην υπηρεσία τους αφήνοντας το αιώνιο πρόβλημα άλυτο δηλαδή, τη φασαρία και την ανομία .Το Λιμεναρχείο έχει έναν δρόμο για επιτήρηση αλλά δυστυχώς ''το χάνουν'', δεν μπορούν να τον ελέγξουν... Αδυναμία; Ανικανότητα; Έλλειψη οργάνωσης; Έλλειψη έμπειρου προσωπικού; Τι να πει κανείς;

Κύριοι της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και του Δήμου Χίου, για να καταπολεμηθεί η φασαρία και η ανομία της πόλης (θόρυβος, πάρκινγκ όπου να’ ναι και άλλες παραβιάσεις του Κ.Ο.Κ. που όλοι εμείς βλέπουμε εκτός από εσάς) πρέπει να υπερβείτε των δυνάμεων σας.

ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ με ένα σωστό, οργανωμένο σχέδιο (δηλαδή π.χ. διπλά μπλόκα, συνεχή παρουσία στο λιμάνι -όχι μόνο αποτρεπτικά αλλά για την εφαρμογή του νόμου και την ασφάλεια των πολιτών- επιτήρηση με πολιτικά ρούχα, συζήτηση με μοτοσυκλετιστικούς συλλόγους, διανομή ενημερωτικού υλικού κ.α. που γνωρίζετε καλύτερα από μας).

Χωρίς να θέλουμε να υποδείξουμε τη δουλειά σας, σας ζητάμε να προσπαθήσετε να σταματήσει αυτή η πόλη από το να ντροπιάζεται. Και σε εμάς τους ίδιους αλλά και στους πολυσυζητημένους Τούρκους, στους τουρίστες και γενικά όλους τους επισκέπτες του νησιού.

Γιατί, πολλές φορές ντρέπομαι για την ασχήμια της δυστυχώς. Τη Χίο την φαντάζομαι διαφορετική. Όπως όλοι. Αν ταξιδέψει κάποιος 2-3 φορές εκτός νησιού θα συμφωνήσει μαζί μου.

Αν θέλουμε να αποκαλούμαστε Ευρωπαίοι (με την καλή έννοια), αυτό το χάλι της φασαρίας, των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων στις στροφές, στα πεζοδρόμια, στις διαβάσεις και αλλού πρέπει και έχετε την υποχρέωση να το σταματήσετε..

Και εμάς τα νεύρα μας είναι σπασμένα από όλη τη δύσκολη οικονομική  κατάσταση που ζούμε, αλλά εμείς κλήση για θόρυβο και άλλες παρανομίες δεν μπορούμε να δώσουμε στους παραβάτες. Αυτό που σας ζητάμε είναι να κάνετε το αυτονόητο, τη δουλειά σας… Άλλωστε ο καθένας σε αυτή τη ζωή έχει επιλέξει ένα επάγγελμα που οφείλει να το φέρει σε πέρας. Η ανοργανωσιά δε σημαίνει και ανικανότητα... Έχετε τα εργαλεία και είσαστε υποχρεωμένοι να μας  προστατέψετε από τα διάφορα πράγματα που μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Πάρτε μας σοβαρά

 Δεν είναι μόνο προσωπική μου άποψη τα παραπάνω αλλά και κραυγές αγανάκτησης και αγωνίας από άλλους συμπολίτες μας που έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται μια ωραιότερη Χίο. Μην αδιαφορείτε για την ταλαιπωρία μας και τον εκνευρισμό μας… Πάρτε μας πια στα σοβαρά σε αυτή τη ζωή που ζούμε γιατί άλλη δεν έχει…

Για να απολαύσουμε όλοι μαζί αυτόν τον τόπο που αγαπάμε, που είμαστε περήφανοι γι αυτόν και που ορισμένοι ανεγκέφαλοι συμπολίτες μας με την ανοχή τη δικιά σας και ό,τι άλλη δικαιολογία έχετε, βάσιμη ή αβάσιμη, μας τον κάνουν αβίωτο. Εφαρμόστε επιτέλους τον Νόμο... Αυτό μόνο ζητάμε και ας γίνουν τα λόγια πράξη... Βαρεθήκαμε πια να ακούμε τα ίδια και τα ίδια κάθε καλοκαίρι. Αν δεν αλλάξει κάτι θα καταφύγουμε εμείς οι ενεργοί πολίτες  στο Νόμο και θα καταγγείλουμε την ανομία που επικρατεί από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες στους δρόμους και την αδράνεια των Αρχών του τόπου.

Ας αφήσουμε την απάθεια ΟΛΟΙ ΜΑΣ και ας καταγγείλουμε το πρόβλημα μας, ειδάλλως μια ζωή θα ζούμε με αυτό και η ζωή θα συνεχίζεται έτσι.

Ο κόσμος αλλάζει… ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ. ΣΑΣ ΒΑΡΕΘΗΚΕ Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ..

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ