28.5.2013 10:19

Κουμάντο στα έργα κάνουν οι εργολάβοι!

- ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ… Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ

Στο μέλλον… ή ακριβέστερα στο επόμενο έτος μεταφέρεται η μεταστέγαση των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο κτίριο του Κολλεγίου καθώς οι συνεχείς διαβεβαιώσεις του αντιπεριφερειάρχη Κ. Γανιάρη ότι το έργο θα έχει παραδοθεί μέχρι τον Απρίλιο, σκοντάφτουν στην οικονομική δυσπραγία του εργολάβου που όπως όλα δείχνουν εκτελεί το έργο με ρυθμούς χελώνας.

Μπλοκάρουν ο ένας πίσω από τον άλλον

Η κρίση στον κατασκευαστικό κλάδο πλήττει καίρια έργα του νησιού, πρωτίστως μετά τη διακοπή των εργασιών στον οδικό άξονα Χίου- Καρδαμύλων και στη γέφυρα του Παντουκειούς, ενώ τώρα σειρά παίρνουν τα έργα «πυλώνες» της Περιφέρειας, με την τελευταία να αδυνατεί να ασκήσει επαρκή πίεση ούτως ώστε επιτέλους να παραδοθεί κάποιο από τα έργα εντός χρονοδιαγράμματος!

Και δώστου ενοίκια...

Η επιχειρούμενη εξοικονόμηση πόρων ύψους 180.000 ευρώ το χρόνο από τη μεταφορά των υπηρεσιών της Π.Ε. Χίου σε ιδιόκτητους χώρους (Κολλέγιο) φαίνεται ότι δεν αποτελεί εύκολο στόχο μιας και ο εργολάβος σύμφωνα με τον Κ. Γανιάρη εκτελεί μικρά τμήματα του έργου που δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα πραγματικότητα που αφορά το θέμα των εργολάβων. Στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες με αποτέλεσμα να εκτελούν τμήματα του έργου μεταξύ 30-50.000 ευρώ, να περιμένουν την αποπληρωμή και έπειτα να συνεχίζουν.
Για το Κολλέγιο είχαμε λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα ολοκληρώνονταν τον Απρίλιο του 2013 και τώρα έχουμε νέα παράταση με τον εργολάβο να υπόσχεται ότι θα παραδώσει το έργο σύντομα. Σε κάθε περίπτωση για εμάς ο αρχικός στόχος για μεταφορά των υπηρεσιών εντός του έτους ισχύει και ευελπιστούμε ότι θα τον πετύχουμε»
, ανέφερε στον «π» τονίζοντας ότι ισχύει η παράταση και όχι η παύση εργασιών.

Κόλλημα και στο 1ο Γυμνάσιο

Το έργο του Κολλεγίου δεν είναι το μοναδικό που έρχεται αντιμέτωπο με την καθυστέρηση αφού ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει την ανακατασκευή του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Χίου.
Όπως δηλώνει στον «π» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ν. Νύκτας η διαβεβαίωση ότι το έργο θα παραδίνοντας το τέλος του 2012 έπεσε στο κενό, αφού η ανάδοχος εταιρία έλαβε 2 συνεχόμενες παρατάσεις με την τελευταία να λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο.
«Η κατάσταση είναι γνωστή με τους εργολάβους. Αυτή τη στιγμή τα έργα στο 1ο Γυμνάσιο εκτελούνται αλλά όχι με το ρυθμό που εμείς θα θέλαμε. Η καθυστέρηση είναι δεδομένη όμως από την πλευρά μας το μόνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε είναι να εποπτεύουμε την εξέλιξη των εργασιών ώστε να μην έρθουμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής. Ευελπιστούμε ότι μετά την τελευταία συνάντηση που είχαμε με τον ανάδοχο το κτίριο θα είναι έτοιμο προς χρήση εντός του καλοκαιριού», σημείωσε ο κ. Νύκτας.

Ωστόσο η νέα πραγματικότητα μετά την οικονομική κρίση που επέφερε πλήγμα και στον κατασκευαστικό κλάδο, διαμορφώνεται σε βάρος της Χίου αφού όπως προκύπτει από την πλειονότητα των έργων τόσοι οι θεσμικοί φορείς του νησιού όσο και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Β. Αιγαίου παραμένουν αδρανείς ως προς τη θωράκιση της ολοκλήρωσης των εργασιών σε έργα πυλώνες για τη Χίο και τους κατοίκους της.

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ