18.5.2015 11:03

Κλείνουν

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Nα μην κλείσουν τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ζητούν από την κυβέρνηση και τους δήμους τα 6500 περιφερειακά στελέχη και εκπαιδευτές των Κέντρων Δια Βίου Μάθηση που οδηγούνται στην απόλυση, μεταξύ των οποίων τα 2 στελέχη και οι 42 εκπαιδευτές του δήμου Χίου με τη στήριξη των 800 μαθητευόμενων που παρακολουθούν τα μαθήματα στα τμήματα της Χίου, των Καρδαμύλων, της Βολισσού και της Λαγκάδας.

Σε επιστολή την οποία έχουν κοινοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας, το Ίδρυμα  του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, στους δημάρχους και στην ΚΕΔΕ,  ζητούν την παράταση της σύμβασής τους, τη γεφύρωσή της με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και ταυτόχρονα να μην αντικατασταθούν«από νέα φουρνιά συμβασιούχων.

 

Παράταση

Η Υπεύθυνη Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης και Διασφάλισης της Ποιότητας, του προγράμματος στο δήμο Χίου κ. Βιργινίας Παλαιού, δηλώνει στον «π» ότι τους ζητήθηκε έως τις 10 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει τη διδακτέα ύλη και έως τις 30 Ιουνίου να κλείσει το πρόγραμμα και να εξαντληθεί το κονδύλιο του ΕΣΠΑ, χωρίς καμία πληροφόρηση από τον φορέα για το χρόνο επαναλειτουργίας των Κέντρων.

«Ζητάμε να παραταθεί η λειτουργία τους έως το Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020

Στην επιστολή  θέτουμε  θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον των χιλιάδων αυτών νέων ανθρώπων και της Δια Βίου Μάθησης στην Ελλάδα, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε πάρει καμία επίσημη  απάντηση».

 

Η επιστολή

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέροντα τα παρακάτω:

«Εδώ και δύο χρόνια το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους σε ολόκληρη την Ελλάδα, διαφόρων ειδικοτήτων να εργαστούν στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης ως περιφερειακά στελέχη ή εκπαιδευτές, πολλοί εκ των οποίων για πρώτη φορά, με αξιοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης και χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό υπήρξαν η «ψυχή» της εκπαίδευσης ενηλίκων.

Τώρα βλέπουν την πόρτα της εξόδου, τη στιγμή που το κονδύλι του ΕΣΠΑ, που λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, δεν έχει απορροφηθεί σε μεγάλο βαθμό και ενώ έχει εγκριθεί με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 - 2020» χρηματοδότηση για την επαναλειτουργία των Κ.Δ.Β.Μ., με πρόβλεψη για επαναπρόσληψη νέων στελεχών.

Ποιος ευθύνεται γι' αυτό; Είναι θέμα έλλειψης πολιτικής βούλησης και ευαισθησίας από την πλευρά της νέας κυβέρνησης ή διοικητικής ικανότητας του φορέα, καθώς η έλλειψη πόρων δεν αποτελεί δικαιολογία για μία Ελλάδα των ανεκμετάλλευτων ευκαιριών».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ