Κοινωνία

19/3/18 11:43

τελ. ενημ.: 19/3/18 11:47

Ιδιαίτερη προσοχή εφιστά η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε το Σάββατο στο Βίκυ, αλλά και τις πυρκαγιές ανά την ελληνική επικράτεια το Σαββατοκύριακο.

Την προσοχή των πολιτών εφιστά η Πυροσβεστική Χίου, προκειμένου να αποφευχθεί το οποιοδήποτε δυσάρεστο γεγονός για το νησί μας. Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες συνδυαστικά με τους ισχυρούς ανέμους των ημερών, καθιστούν ευνοϊκές τις αγροτοδασικές πυρκαγιές. Σε άλλη περίπτωση η Υπηρεσία δεν θα διστάσει να δώσει πρόστιμα και να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις.

«Οι πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου  με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου. 

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία», αναφέρει η Υπηρεσία σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

 

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης