22.5.2013 10:03

Η κοινωνία παίρνει στα χέρια της την υπόθεση αλληλεγγύη

Αύξηση της εθελοντικής προσφοράς κατά 44% μετά το 2010, εξαιτίας της αναγκαστικής συμβίωσης με την κρίση, καταγράφουν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της έρευνας για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα που παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρωτοβουλία τουTEDxAthens, Human Grid.
H ηλικίας 8 μηνών, Human Grid ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο να «υφαίνει υπομονετικά» -όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε- το δίκτυο των εθελοντικών πρωτοβουλιών του νομού Αττικής, με στόχο την ανάδειξη και την υποστήριξη των ομάδων που προσφέρουν συνεργατικά, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης και της όποιας απορρύθμισης του κοινωνικού ιστού.

Η δομή

Οι στόχοι και η δομή των ομάδων ποικίλλουν. Από τη σίτιση και την περίθαλψη απόρων, τον εξωραϊσμό πάρκων και το στήσιμο ανταλλακτικών παζαριών, μέχρι τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και τον συντονισμό περιπάτων και ποδηλατοποριών, κοινό σημείο των δράσεων είναι ότι οργανώθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους τους, από «κάτω προς τα επάνω».
Βασίστηκαν στη γνήσια ανάγκη των κατοίκων της πόλης να συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ζωής.
Όπως σημειώθηκε, στόχος του Human Grid είναι, μέσα από τον διαδικτυακό χάρτη (www.humangrid.gr), να αποτυπωθεί το «ανθρώπινο δίχτυ» της Αθήνας ώστε όσοι ενδιαφέρονται για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να τις αναζητούν εύκολα και γρήγορα αλλά και να ενημερώνονται για τις επικείμενες δράσεις και τις δυνατότητες συμμετοχής τους.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed σε δείγμα 1.001 ατόμων, ηλικίας από 18 έως 64 ετών, επιχειρεί να αποτυπώσει την τρέχουσα τοποθέτηση της ελληνικής κοινωνίας σε σχέση με τον εθελοντισμό και τις συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.
Σε ό,τι αφορά τα βασικά ευρήματα της έρευνας, η εντυπωσιακή αύξηση της συμμετοχής σε εθελοντικές πρωτοβουλίες ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα παρότι παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ισχύοντα στην ΕΕ.
Ετσι, μόνο το 3% των πολιτών είναι μέλος κάποιας εθελοντικής οργάνωσης, ένα επιπλέον 5% έχει σταθερή συμμετοχή σε πρωτοβουλίες και ένα πρόσθετο 7% συμμετέχει περιστασιακά.
Παρά το γεγονός ότι το υπόλοιπο 85% δεν διερεύνησε μέχρι τώρα το ενδεχόμενο του εθελοντισμού, ένα ποσοστό της τάξης του 34% θεωρεί πολύ πιθανό να συμμετάσχει στο μέλλον σε δράσεις για απόρους, το παιδί, το περιβάλλον αλλά και την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, εύρημα που πείθει ότι διαγράφεται πλέον σαφώς μια ιδιαίτερα θετική τάση.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το 38% των ερωτηθέντων θεωρούν πως είναι πιθανόν να ζητήσουν βοήθεια στο άμεσο μέλλον

Προτεραιότητα

Όπως είναι φυσικό, η κρίση έχει διαφοροποιήσει τις προτεραιότητες. Έτσι, η μεγαλύτερη αύξηση εθελοντικής συμμετοχής παρατηρείται σε παροχή ειδών και δράσεις για την υγεία των απόρων - ανασφάλιστων, την ανταλλαγή προϊόντων και υπηρεσιών, την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και δράσεις για το περιβάλλον ή τη γειτονιά.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, υποχωρούν ή μένουν σταθερές οι δράσεις για αστικές παρεμβάσεις, καθώς και για την τέχνη και τον πολιτισμό.

 

Το δίκτυο της Αττικής

 

Η πολυσυλλεκτικότητα των ομάδων που συμμετέχουν στο Human Grid είναι δεδομένη. Greenpeace, Atenistas, Αρκτούρος, Διεθνής Αμνηστία, Κλίμακα, Παιδικά Χωριά SOS, To Χαμόγελο του Παιδιού, Ναρκομανείς Ανώνυμοι, Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνυπάρχουν με λιγότερο γνωστές πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται σ' ένα ευρύτατο φάσμα δράσεων από τα ΑμΕΑ, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την εκπαίδευση, έως τις δράσεις στη γειτονιά, το περιβάλλον, τις τέχνες και τον πολιτισμό.
Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τις κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δίκτυο της Αττικής, περιλαμβάνονται αυτές που ασχολούνται με τα ΑμΕΑ - οι «Εργαστήρι», «Πέταγμα», «Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας» και ομάδες «παροχής ειδών πρώτης ανάγκης» («Δεσμός», «Ο Αλλος Ανθρωπος», «Praksis» και «Ιστός»).
Στον ευαίσθητο τομέα της υγείας υπάρχουν ήδη 13 διαφορετικές δράσεις, μια τυχαία επιλογή από τις οποίες αναδεικνύει τις «Prolepsis», «Εδρα», «Αποστολή Ανθρωπος» και «Αλμα Ζωής».
Σε ό,τι αφορά τον τομέα «τέχνη και πολιτισμός», αυτός συγκεντρώνει δέκα ομάδες, μεταξύ των οποίων και τις «Διάδρασις», «The Caravan Project» και «Frown Tails». Μια αναζήτηση στον διαδραστικό χάρτη του Human Grid θα σας φέρει σε επαφή με όλες τις εθελοντικές δράσεις.

Υπερβάσεις

«Η απαξίωση των παραδοσιακών μορφών κοινωνικοπολιτικής δράσης οδηγεί στην αναζήτηση νέων δυνατοτήτων. Παρά τη δεδομένη αμηχανία, η κοινωνία αγωνίζεται να αξιώσει και να αξιωθεί», είπε η κυρία Χριστίνα Καράμπελα από την εταιρεία κοινωνικής έρευνας qed που διεξήγαγε την έρευνα.
«Καλούμαστε να κάνουμε υπερβάσεις ανεξάρτητα από τον πολιτικό ή κοινωνικό χώρο όπου ανήκουμε. Η εμπιστοσύνη είναι ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που αναδύονται, αυτό είναι το ?τέρας? με το οποίο θα πρέπει αργά ή γρήγορα να αναμετρηθούμε», τόνισε ο κ. Στάθης Χαϊκάλης, μέλος της συντονιστικής ομάδας του Human Grid.

πηγη: e-go

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ