7.3.2023 14:13

Η Χίος ενώνει τη φωνή της με την υπόλοιπη Ελλάδα – Βίντεο

Μαζική συμμετοχή φορέων και πολιτών στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης

Φωνή οργής και αγανάκτησης για την Ελλάδα της αναλγησίας και της ατιμωρησίας, υψώνει και η Χίος, με αφορμή την αυριανή πανεργατική κινητοποίηση, που σε τοπικό επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Βουνακίου στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Κλειστά τα εμπορικά καταστήματα

Πέραν της ΑΔΕΔΥ η οποία έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία, στην κινητοποίηση της Τετάρτης συμμετέχει δυναμικά ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, προτρέποντας τα μέλη του σε κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τη λήξη του ωραρίου.

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα εστίασης θα παραμείνουν ανοιχτά με τον Κ. Βεζέρη να σημειώνει στον "π" ότι οι καταστηματάρχες εστίασης τήρησαν στο έπακρο το 3ήμερο εθνικό πένθος. 

Κάλεσμα και από το Εργατικό Κέντρο Χίου

Στο ίδιο πνεύμα είναι και το κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Χίου που καλεί τα μέλη του και τα σωματεία της δύναμής του να δώσουν δυναμικό «παρών» στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 15:00.

Στήριξη και από τους Ναυτικούς

Τη στήριξή τους στην αυριανή κινητοποίηση εκφράζουν μέσα από ανακοίνωση της ΠΕΣ ΝΑΤ και οι ναυτικοί της Χίου στην οποία σημειώνουν:

«Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία την Τετάρτη 8 Μαρτίου, παίρνοντας μέρος στην κινητοποίηση που θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, και καλούμε τα Μέλη, τους Μάχιμους και τις οικογένειες τους να δώσουν βροντερό παρών, γιατί δεν είναι πλέον η ώρα της Σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα».
 

Συμμετοχή και από τους λογιστές

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Τετάρτης εξήγγειλαν και οι Λογιστές της Χίου.

«Είναι  εγκληματικές  οι  ευθύνες  της  κυβέρνησης  και  όσων  κυβέρνησαν  τις  τελευταίες  δεκαετίες.  Οι  καταγγελίες  των  εργαζομένων  ήταν  συνεχείς  κραυγές  αγωνίας.  Κανείς  δε  δικαιούται  να  λέει  «δε γνώριζα».  Οι  συγγνώμες  του  Πρωθυπουργού  και  τα  δάκρυα  των  Υπουργών  δεν  πείθουν  κανέναν.  Οι  ευθύνες  όλων  των  κυβερνήσεων  τα  τελευταία  χρόνια  είναι  εγκληματικές .

Τώρα   είναι  ώρα  να  μετατρέψουμε  την  οργή  και  τη  θλίψη  μας  σε  αγώνα.  Δίνουμε  υπόσχεση  στις  οικογένειες  των  νεκρών  και  των  τραυματιών,  των  νέων  παιδιών  και   των  εργαζομένων  στα   τρένα  που  έχασαν  τη  ζωή  τους,  ότι  συντασσόμαστε  με  τον  αγώνα  τους  για  να  μην  συγκαλυφθεί   αυτό   το  έγκλημα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Η στάση του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών  το Δ.Σ. Χίου αποφάσισε, -συνελθόν σήμερα 7/3/2023 στις 9.00 π.μ. ώρα- την αποχή των Δικηγόρων Χίου από τα καθήκοντά τους , την Τετάρτη 8/3/2023 , ενώ καλεί τους συναδέλφους, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έμπροσθεν του Πρωτοδικείου Χίου την ίδια ημέρα και ώρα 9.45-10.30 π.μ. , προκειμένου να ζητήσουμε από την Πολιτεία, δια των αρμοδίων οργάνων της:

.  Την ταχεία, προσεκτική και πλήρη διερεύνηση των λόγων και αιτιών του επισυμβάντος πρόσφατα δυστυχήματος των Τεμπών και την απόδοση ευθυνών , όπου και σε όποιον ανήκουν , ως την ελάχιστη υποχρέωση της Πολιτείας προς τα θύματα και τις οικογένειές τους, που θρηνούν.

. Την  επείγουσα λήψη μέτρων τώρα και εφεξής συνεχώς και αδιαλείπτως με ικανό προσωπικό που να μπορεί με επάρκεια γνώσεων και δεξιοτήτων να υποστηρίζει ,για την ασφαλή λειτουργία όλων των συγκοινωνιών της χώρας και την αυτονόητη προστασία των επιβατών και των εργαζομένων.

. Οι δικηγόροι της Χίου και ο Δ.Σ.Χίου στηρίζουμε την, από 5/03/2023 Απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων για συγκρότηση Επιτροπής από μέλη της, προκειμένου και σύμφωνα με το αρθ.90 του Κ.περί Δ., να διερευνήσει από νομική και ουσιαστική  άποψη την παρέμβασή της, για την τραγωδία στα Τέμπη, είτε με την κατάθεση μηνύσεως είτε με παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας στην εκκρεμή ποινική διαδικασία , κατά παντός υπευθύνου που ήθελε βρεθεί.

Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου συμμετέχει και στηρίζει την απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την τραγωδία των Τεμπών, την Τετάρτη 8 Μάρτη.

Μετατρέπουμε την οργή και τη θλίψη σε αγώνα!

57 νεκροί στα Τέμπη – Η θλίψη και η οργή μας να γίνει απαίτηση κι αγώνας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας – αγώνας για να έχουμε ό,τι μας αξίζει τον 21ο αιώνα. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη στις οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη.

Τώρα, λένε, είναι ώρα να σωπάσουμε... Τους απαντάμε: Τώρα είναι ώρα να φωνάξουμε για να μην κρύψουν τίποτα! Καλούμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία μας να καλέσουν και να βγουν στο δρόμο την Τετάρτη στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Κάθε στοιχείο που βλέπει το φως της δημοσιότητας, υπογραμμίζει ότι αυτό το έγκλημα  θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε σύγχρονο σύστημα αντιμετώπισης των κινδύνων. Τι κι αν φώναζαν εργαζόμενοι εδώ και χρόνια, τι κι αν έκαναν απεργίες!

Ο νόμος του «κόστους-οφέλους» όπως και στην Υγεία οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις. Κόστος για το κράτος η στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Υπάρχει κράτος; Είναι ανίκανο;

ΥΠΑΡΧΕΙ!
Υπάρχει και είναι ικανό για να πουλάει σε εταιρείες και ιδιώτες την τύχη των μεταφορών και αυτές να δουλεύουν στο “χειροκίνητο”, δίνοντάς τους 50 εκατομμύρια επιδότηση το χρόνο. Υπάρχει για να μας στέλνει στους ιδιώτες να πληρώνουμε όσοι έχουμε για εξετάσεις και θεραπείες. Υπάρχει για να ψηφίζει ταχύτατα το “Νέο ΕΣΥ”, παραδίδοντας τα Νοσοκομεία στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Υπάρχει ώστε να δημιουργεί τέλειες ηλεκτρονικές πλατφόρμες για να μας στέλνει το λογαριασμό στον ΕΝΦΙΑ, για ειδοποιήσεις με sms να τρέχουμε να σωθούμε στο σεισμό και την πλημμύρα. Υπάρχει και είναι ικανό, να βγάζει “παράνομες και καταχρηστικές” τις απεργίες των σιδηροδρομικών που κραύγαζαν για το τι έρχεται...

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Δεν υπάρχει στον 21ο αιώνα να στελεχώσει με ασφάλεια τις συγκοινωνίες στα τρένα. Δεν υπάρχει για τη στελέχωση στην Ειδική Αγωγή, που την κρατά στο περιθώριο. Δεν υπάρχει για την προσβασιμότητα, για δουλειά με αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει για να κάνει τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες φθηνές και συχνές μεταξύ των νησιών και κατάλληλες για ΑμεΑ. Δεν υπάρχει για τις δικές μας ανάγκες!

Τελικά, υπάρχει ικανό κράτος ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος, των κερδών των λίγων!
Και κράτος παντελώς ανίκανο, ανεξαρτήτως χρώματος και κόμματος, για τις ανάγκες των πολλών.


Απέναντι σε αυτό το κράτος, απαντάμε με συμμετοχή στις συγκινητικές και ελπιδοφόρες απεργίες της ΑΔΕΔΥ, σε όλα τα νησιά, με τις οικογένειες και τους συγγενείς μας! Μέχρι εδώ! Θέλουμε να ζήσουμε με όσα μπορούμε και μας αξίζουν!
Αν δεν το κάνουμε η επόμενη τραγωδία θα είναι επίσης προδιαγεγραμμένη! Μόνο εμείς με τους αγώνες μας μπορούμε να κερδίσουμε!

Καλούμε τους Φορείς Μέλη μας να στηρίξουν μαζί μας τις κινητοποιήσεις σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Στη Χίο η συγκέντρωση θα γίνει στις 12:00 μ.μ στην πλατεία Βουνακίου.

ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ