20.5.2013 16:10

Φρένο στις καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων βάζει σήμερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

“Η ΠΟΛΗ ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ” ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΟΝ “π” Ο ΠΑΝΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Τα κακώς κείμενα στον τομέα της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στο υπόλοιπο νησί θα επιχειρήσει να εξαλείψει διά παντός η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Χίου που συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι με κύριο θέμα την έκδοση κανονιστικής απόφασης για την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων από καταστηματάρχες.
Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σήμερα θα αποτελέσουν και την τελική εισήγηση της επιτροπής προς το  Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού που θα κληθεί στην επόμενη συνεδρίαση να τις εξετάσει και εν τέλει να τις ψηφίσει.
Η αρχή σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής και αντιδήμαρχο  Π. Στεφάνου γίνεται με τη συζήτηση για την Απλωταριά αφού σύμφωνα με τον ίδιο μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης τίποτε δεν θα είναι ίδιο με πριν.
Στο σκεπτικό της Επιτροπής είναι η κατάργηση του δικαιώματος των καταστηματαρχών να χρησιμοποιούν κοινόχρηστο χώρο μέχρι 70εκατοστά έξω από το κάθε μαγαζί, δικαίωμα που είχε κατοχυρωθεί επί δημαρχίας Π. Βρουλή.
«Η εικόνα της Απλωταριάς θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη. Δεν μπορούν ορισμένοι καταστηματάρχες να εκθέτουν την πραμάτεια τους μέχρι και τη γραμμή του τυφλού. Θεωρώ ότι αυτά πρέπει να σταματήσουν. Τα καταστήματα πρέπει να σεβαστούν τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε με την ανάπλαση και προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι η εισήγησή μου στην Επιτροπή. Η πόλη πρέπει οποσδήποτε να αλλάξει».
Οριστικό αντίο στις πέργκολες
Τα μέλη της Επιτροπής αναμένεται να συζητήσουν και το «καυτό» θέμα της τοποθέτησης μόνιμων ή μη κατασκευών  εντός της Απλωταριάς από τους ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ. Η μέχρι σήμερα εικόνα με τις πέργκολες και τις βαριές κατασκευές σύντομα θα αποτελέσει παρελθόν αφού η στάση όλων των μελών είναι κοινή. «Η απομάκρυνση των μόνιμων κατασκευών είναι μονόδρομος», είπε ο κ. Στεφάνου εξηγώντας ταυτόχρονα ότι οι καφετέριες τόσο εντός της Απλωταριάς όσο και στο υπόλοιπο νησί θα δικαιούνται να έχουν ομπρέλες με τραπεζοκαθίσματα και όχι πέργκολες.

Παρέμβαση και στην πλατεία Βουνακίου

Τέλος η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα ασχοληθεί και με τα καφενεία της Πλατείας με το σχεδιασμό να προβλέπει την απαγόρευση τοποθέτησης πλαστικής διάφανης τέντας περιμετρικά των ξύλινων κατασκευών.

Με την σφραγίδα της Τεχνικής Υπηρεσίας

Το σημαντικό στοιχείο σε όλη τη συνεδρίαση είναι ότι αναμένεται για πρώτη φορά ίσως να τεθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα πρέπει να κινούνται οργανωμένα όλοι οι καταστηματάρχες του νησιού. Έτσι η όποια κατάληψη κοινόχρηστου χώρου θα πρέπει  πρώτα να λάβει την έγκριση των στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου αφού σε διαφορετική περίπτωση θα κρίνεται ως παράνομη και θα ακολουθείται από την επιβολή σχετικού προστίμου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ