9.7.2018 12:35

Επιτέλους αποδέχτηκαν τη λογική για τη Δασκαλόπετρα

Έπειτα από μήνες η δημοτική αρχή ενστερνίστηκε την άποψη ότι πρώτα σχεδιάζεις τι θέλεις και μετά προκηρύσσεις αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Με τη σφαιρική οπτική ανθρώπων που έχουν γνώση της λειτουργίας μουσειακών και συνοδών χώρων τους επιδιώκει να δει τη Δασκαλόπετρα η δημοτική αρχή. Η εκμίσθωση, έπειτα από σαράντα κύματα, του ακινήτου ιδιοκτησίας Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, έχει γυρίσει την κλεψύδρα του χρόνου ανάποδα καθώς, αν δεν σχεδιαστεί σύντομα τι πρόκειται να γίνει στην ευρύτερη περιοχή, η δημοτική αρχή θα βρεθεί απολογούμενη ότι δαπανά πόρους σε ενοίκια χωρίς να έχει καταλήξει στο τι επιδιώκει να κάνει. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά για το Δήμο…

Στροφή από την εμμονή

Θετική εξέλιξη στην υπόθεση ότι η δημοτική αρχή εγκατέλειψε την αρχική της επιμονή ως πρώτο βήμα να προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Στην προσπάθεια της να θεραπεύσει, κατά το δυνατόν, τις κλονισμένες σχέσεις της με τον αρχιτεκτονικό κόσμο του νησιού, με ανοιχτό ακόμα το μέτωπο από τις προθέσεις της για αλλαγές στο κέντρο της πόλης, τα στελέχη της διατείνονταν ότι εντολή δημάρχου ήταν να προκηρυχθεί άμεσα αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής.

Ωστόσο δεν είχαν αποφασιστεί ακόμα οι επιδιωκόμενες χρήσεις τόσο του δημοτικού ακινήτου, όσο και των περιμετρικών του ελεύθερων χώρων, έκτασης σχεδόν 8,5 στρ..

Ουσιαστικά στους αρχιτέκτονες θα δίνονταν λευκή επιταγή για τη διαμόρφωση του Κέντρου Ομηρικής Προβολης, αναρμόδιοι για μια τέτοια ευθύνη.

Σύντομα επίκειται η ανάθεση προμελέτης με στόχο να προσδιορίσει τη μορφή του θεματικού πάρκου της περιοχής.

Προμελέτη με ανάθεση

Την ύστατη στιγμή παραμερίστηκαν οι δογματισμοί και με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου, Στρ. Γδύση, ξεκίνησαν συναντήσεις με χιακής καταγωγής στελέχη που έχουν σημαντική εμπειρία στην αξιοποίηση μουσειακών και ιστορικών χώρων, μεταξύ άλλων του Καλαμωτούση ιστορικού Μιχ. Βαρλά.

Οι υποδείξεις τους έπεισαν για το αυταπόδεικτο τα δημοτικά στελέχη. Ότι δηλαδή πρώτα αποφασίζεις τι θέλεις από έναν τόπο και μετά τον διαμορφώνεις αρχιτεκτονικά.

Έτσι σύντομα επίκειται η ανάθεση προμελέτης με στόχο να προσδιορίσει τη μορφή του θεματικού πάρκου της περιοχής, τους στόχους του και φυσικά να προτείνει ιδέες για την κατάλληλη διαμόρφωση των εξωτερικών χώρων.

Η παράδοση της θα δώσει τις κατευθύνσεις του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού και ταυτόχρονα θα σημάνει την αναζήτηση πόρων για τη χρηματοδότηση ενός από τα μεγαλύτερα έργα πολιτισμού στο νησί, τη σύνδεση της Χίου με τον Όμηρο.

Θέλει το χρόνο του

Για να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία θα περάσουν προφανώς δύο, ίσως και τρία χρόνια. Ωστόσο αρχίζει πια να μπαίνει το νερό στο αυλάκι και να είναι κατανοητή η οποιαδήποτε δαπάνη για την εκμίσθωση του χώρου εκ μέρους του Δήμου.

Τότε θα τεθεί και ζήτημα διαχείρισης όποιας δομής προκύψει, αν δηλαδή θα γίνεται από το Δήμο, από κάποια εταιρεία του ή θα επιλεγεί η εκμετάλλευση της από ιδιώτη. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε ότι η πολύχρονη καθυστέρηση στην αξιοποίηση της σύνδεσης του τόπου μας με τον Όμηρο δεν θα έχει ως συνέπεια να παραλάβουμε κάποια επίσημη πρόσκληση εγκαινίων από Κέντρο Ομηρικής Προβολής στην Τουρκία…

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ