23.4.2018 8:36

Επέτειος της Σφαγής για το στράτευμα, ορισμένους ιερείς και τα χορευτικά του «Φάρου»…

Ελάχιστοι για να αναμετρηθούμε με το ιστορικό διαμέτρημα των Σφαγών της Χίου καταμετρηθήκαμε και εφέτος. Ο «π» αρνήθηκε να συμπράξει με την κάλυψη των ετήσιων καθιερωμένων δεξιώσεων και να δώσει την ικανοποίηση σε όσους θεωρούν ότι επιτελούν το καθήκον τους να γευτούν τελικά μόνο  την ικανοποίηση της ατομικής τους δημοσιότητας. Έκαναν και φέτος μια τρύπα στο νερό.

Το μόνο που πέτυχαν είναι να παγιώνουν τις εκδηλώσεις μνήμης της πρώτης γενοκτονίας επί ευρωπαϊκού εδάφους ως ένα μνημόσυνο με παρόντες τη μπάντα κι ένα άγημα του Στρατού, τους ιερείς που περιστοιχίζουν το Δέσποτα και τα χορευτικά του φιλότιμου «Φάρου». Ούτε ένα λεωφορείο δεν γεμίζει πια το ενδιαφέρον της κοινωνίας του νησιού για την πιο μελανή σελίδα ιστορίας του τόπου, για την περίοδο που έμελε να αλλάξει δραματικά την πορεία του νησιού. Αυτό έχουμε επιτύχει, για αυτό … κορδώνονται οι διοργανωτές.

 Είναι γραφικό κάθε χρόνο τέτοια εποχή να κάνουμε τη σύγκριση του νησιού μας με το Μεσολόγγι. Σχεδόν ίδιου διαμετρήματος θυσία, τεράστια απόσταση στο σεβασμό αντιμετώπισης της από τους νεότερους.

Στο αναπάντητο επί χρόνια ερώτημα, γιατί εδώ αρκούμαστε στις τύπου μνημοσύνου εκδηλώσεις, η απάντηση έχει ίσως πιο βαθιά εξήγηση. Όσο υποχρεωνόμαστε να δίνουμε βαρύτητα στην εξέταση προηγούμενων ιστορικών περιόδων, τόσο πιο αδυσώπητη είναι η σύγκριση με το σημερινό σύστημα διοίκησης. Το ερώτημα «γιατί η Σφαγή στη Χίο» θα αναδείξει τη σοφία των ηγεσιών του νησιού της Οθωμανικής περιόδου και σε αντιδιαστολή με το σήμερα, η κοινωνία θα συγκρίνει το τεράστιο σημερινό έλλειμμα σχεδιασμού και οράματος. Όσο λιγότερο σκαλίζουμε το ένδοξο παρελθόν, τόσο πιο μεγαλειώδες φαντάζει το σήμερα.

Όσοι πομπωδώς εξήγγειλαν πριν λίγα χρόνια αναβάθμιση των εκδηλώσεων μνήμης των Σφαγών, πρέπει να απαντήσουν αν εννοούσαν την καρικατούρα της Κυριακής στον Ανάβατο. Να ξέρουμε κι εμείς τι θα πρέπει στο εξής να αναμένουμε…

(φωτό: Β. Μυριαγκός)

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ