28.7.2016 13:58

Εν αναμονή των αποζημιώσεων

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ Ε.Μ.Χ.

Αναμένει να επαληθευτούν στην πράξη ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, οι προχθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για τις αποζημιώσεις ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στους μαστιχοπαραγωγούς που  επλήγησαν από την πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου.

1500 μαστιχοπαραγωγοί έχουν υποβάλλει ΟΣΔΕ

Επιφυλακτικός και διατηρώντας χαμηλούς τόνους ο Γιώργος Τούμπος υπογράμμισε στον «π» ότι αρχικά θα εκταμιευθεί η αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών και μετά θα ακολουθήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ του φυτικού κεφαλαίου.  « Ακούσαμε με προσοχή τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός και περιμένουμε με αγωνία να επαληθευτούν οι υποσχέσεις του. Σε πρώτη φάση συνεργεία του ΕΛΓΑ θα έρθουν άμεσα στο νησί  να καταγράψουν τις καταστροφές και εν συνεχεία θα  αποζημιωθούν όσοι μαστιχοπαραγωγοί έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ. Ο αριθμός τους ανέρχεται  στα 1500 άτομα», είπε ο κ. Τούμπος συμπληρώνοντας ότι ο έλεγχος θα διενεργηθεί με ταχείς ρυθμούς ώστε να εκταμιευθούν άμεσα τα χρήματα των αποζημιώσεων. Σε δεύτερη φάση οι αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου θα γίνουν μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Μέσω των ΠΣΕΑ θα υπολογιστεί το μέγεθος της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναλάβει την καταβολή των αποζημιώσεων».

Οι προτάσεις της Ένωσης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου ανέφερε ακόμη ότι επεξεργάζεται σχέδιο προτάσεων αντιμετώπισης της καταστροφής του φυτικού κεφαλαίου αλλά και τρόπους  ανασύστασής του. « Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός μας κάλεσε σε σύσκεψη στο γραφείο του προκειμένου να συζητήσουμε τις προτάσεις μας για το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να μεμψιμοιρήσουμε. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Τούμπος.

Μεταξύ των προτάσεων που θα παρουσιάσουν οι εκπρόσωποι της  ΕΜΧ στη σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η δημιουργία νέων αντιπυρικών ζωνών, ο χαρακτηρισμός δασικών υποδομών που θα μπορούν να διευκολύνουν το έργο της κατάσβεσης σε περίπτωση πυρκαγιάς και  οι τρόποι ανασύστασης του φυτικού κεφαλαίου.

«Η συνάντηση με τον κ. Αποστόλου υπολογίζεται ότι θα γίνει την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Μέχρι τότε εμείς θα έχουμε ολοκληρώσει τις προτάσεις μας και θα αναμένουμε τις εξελίξεις», κατέληξε ο κ. Τούμπος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ