30.11.2015 10:18

Εικόνα από την... Σαχάρα του Ζυφιά

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΝΤΛΗΣΗ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΙΜΝΟΔΕΞΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΖΥΦΙΑ ΝΑ ΘΥΜΙΖΕΙ... ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

Όπως στρώνουμε κοιμόμαστε, χωρίς αμφιβολία. Την καλοκαιρινή περίοδο σπεύσαμε να υπεραντλήσουμε τις ποσότητες νερού που φιλοξενεί η λιμνοδεξαμενή στο Ζυφιά και τώρα, λουζόμαστε το αποτέλεσμα, στο οποίο βέβαια συμβάλει τα μέγιστα και η έλλειψη έντονων βροχοπτώσεων που δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους την φθινοπωρινή περίοδο.

Για πρώτη φορά η λιμνοδεξαμενή αποκαλύπτει τι κρύβεται στο εσωτερικό της, εξαιτίας της πολύ χαμηλής στάθμης νερού που βρίσκεται στο εσωτερικό της.

Το γεγονός επεσήμανε και φωτογράφισε η ερασιτέχνης φωτογράφος Βίκυ Νικολάου που μοιράστηκε τις σκέψεις της στον «π». «Την επισκέφθηκα  την περασμένη Κυριακή και έπαθα σοκ. Πήγα να φωτογραφίσω εικόνες του Φθινοπώρου και δεν πίστευα στα μάτια μου» τόνισε στην επικοινωνία της με τον «π». .

«Είδα ότι είναι σχεδόν άδεια.  Κατέβηκα κάτω, περπάτησα μέσα και φωτογράφησα αυτό που είδα και διαπίστωσα, για να δημοσιοποιήσω το πρόβλημα και  να ενημερωθούν οι υπεύθυνοι. Κι άλλες χρονιές την είχα δει με πολύ  μειωμένη στάθμη νερού, αλλά ποτέ έτσι.  Είναι πολύ λίγο, σχεδόν μια μεγάλη λακκούβα με νερό στη μέση έχει απομείνει. Στο Ζυφιά μου είπαν ότι μειώθηκε τόσο πολύ επειδή το καλοκαίρι υπεραντλήθηκε  για την τροφοδοσία κάποιων περιοχών με νερό άρδευσης».

Υπεράντληση

Με αφορμή τα όσα αντίκρισε στην λιμνοδεξαμενή η Βίκυ Νικολάου, ο «π» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΝΧ Απόστολο Τζιώτη για να διαπιστώσουμε αν η υπηρεσία είναι ενημερωμένη και να μας πει  τι συμβαίνει. Μάλλον δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης. «Το νερό έχει μειωθεί και η στάθμη έχει κατέβει αρκετά επειδή φέτος αντλήσαμε μεγάλες αρδευτικές  ποσότητες για τη δημοτική ενότητα Αγ. Μηνά και δεν έχει τροφοδοτηθεί ακόμη λόγω της ανομβρίας.  Είναι όμως στα όρια ασφαλείας, δεν αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα. Τώρα έχουμε διακόψει τις αντλήσεις.  Παράλληλα, επειδή είναι η παλιότερη λιμνοδεξαμενή στη Χίο έχει μαζέψει μεγάλες ποσότητες μπάζων. Για να καθαρίζεται το νερό θα εγκαταστήσουμε σύντομα ταχυδιυλιστήριο», ισχυρίζεται ο κ. Τζιώτης.

Μάλλον θα πρέπει να  επισκεφθούν τη λιμνοδεξαμενή για να διαπιστώσουν την πραγματική της κατάσταση. Προς το παρόν οι υπεύθυνοι της ΔΕΥΑ Χίου δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να περιμένουν να βρέξει και στη συνέχεια μάλλον πρέπει να επανασχεδιάσουν τις παροχές της επόμενης σεζόν, με βάση τα νέα στοιχεία και δεδομένα που θα καταγράψουν.

Γεωτρήσεις

Οι γεωτρήσεις  Κορακάρη και  Στεναχώνης  πάνε καλά ποσοτικά και ποιοτικά. Όλο αυτό το διάστημα «ξεκουράστηκαν» και εμπλουτίστηκαν με νερά, αφού δεν αντλήθηκαν. Οι ανάγκες άρδευσης των καταναλωτών καλύφθηκαν  από τη λιμνοδεξαμενή Ζυφιά και το φράγμα Κατράρη. «Οι γεωτρήσεις είναι σε καλή κατάσταση και ποιοτικά, ενώ τα βαρέα μέταλλα  είναι μέσα στα επιτρεπόμενα νόμιμα όρια», διαβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΝΧ._

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ