23.5.2013 11:01

Εγγυημένες οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τη ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΙΧΑΛΗ ΓΑΛΑΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Απαντώντας  στο άρθρο σας «Στα 12 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας – Δώρον άδωρον το φωτοβολταϊκά», το οποίο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 21/05/13, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής, προς αποφυγήν δημιουργίας πανικού και παρεξηγήσεων:
Η αλήθεια για τους χιλιάδες παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά στις στέγες είναι – ευτυχώς – πολύ διαφορετική από αυτή που αφήνετε να εννοηθεί με τη φράση «… αφήνοντας έκθετους όσους επένδυσαν…».
Βάσει της τελευταίας κοινής υπουργικής απόφασης, από την 1η Ιουνίου 2013 και μετά, η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας για «φ/β στις στέγες» ορίζεται στα 0,125 ευρώ, για τις νέες και όχι για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Για τα φωτοβολταϊκά στον κτηριακό τομέα, απολύτως τίποτα δεν έχει αλλάξει στις εγγυημένες και συμφωνηθείσες τιμές που έχουν «κλειδώσει» οι παραγωγοί με τη ΔΕΗ. Και μάλιστα «βλέπουν» στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να προστίθεται τακτικά το προβλεπόμενο οικονομικό αντίτιμο. Τα εγκατεστημένα οικιακά φωτοβολταϊκά αποτελούν επενδύσεις στις οποίες δεν έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα οποιασδήποτε μορφής μείωση εσόδων, και μάλιστα τα κέρδη τους παραμένουν αφορολόγητα.
Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί στο μέλλον, τη μη επιβολή «εθελούσιας» μείωση της εγγυημένης τιμής, ή ένα αντίστοιχο «χαράτσι» όπως έγινε με τους μεγάλους φ/β σταθμούς επί εδάφους. Ακόμη όμως και αν πραγματοποιηθούν κάποιες μειώσεις μελλοντικά, η επένδυση των «φ/β στις στέγες» ήδη έχει αποδώσει, και θα συνεχίσει να αποδίδει. Ακόμη και για την περίπτωση του net metering στην οποία αναφέρεστε, μια μικρή επιχείρηση θα είναι σε θέση να επιτύχει σημαντική μείωση του λογαριασμού ρεύματος με μια (πιθανώς επιδοτούμενη) επένδυση μικρής κλίμακας.
Γνωρίζετε την τοπική αγορά μέσω της πολυετούς συνεργασίας με αρκετές από τις επιχειρήσεις του κλάδου, όπως τη δική μας. Από την πλευρά μας, και λογικά από την πλευρά των συναδέλφων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, υπάρχει η προθυμία άμεσης και τεκμηριωμένης πληροφόρησης γύρω από τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, πριν οι φήμες οδηγήσουν σε διαστρεβλώσεις.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ