21.9.2018 11:13

Η Ε.Ε. γυρίζει την πλάτη στα νησιά του... μεταναστευτικού

Καμία συμφωνία για το ζήτημα του μεταναστευτικού δεν επιτεύχθηκε στη χθεσινή Σύνοδο στην Αυστρία

Σε συμφωνία για την... πλήρη διαφωνία τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής - προσφυγικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μετά το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Η στάση των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, η σκληρή ρητορική του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι , οι «απειλές» του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για «αποπομπή» από τον χώρο Σένγκεν και διακοπή χρηματοδότης στα κράτη - μέλη που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες και οι ενστάσεις κάποιων κρατών για την ενίσχυση της FRONTEX, κατέδειξαν ότι όσο περισσότερο συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, τόσο περισσότερο αδυνατούν να καταλήξουν σε κοινές λύσεις.

Την ώρα που η κατάσταση στα ελληνικά hotspots και κυρίως στη Μόρια της Λέσβου χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη παρά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εκταμιευτεί προς τη χώρα μας για το μεταναστευτικό, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν μόνο στην μελλοντική αναχαίτιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, θέτοντας ως στόχο μια συμφωνία με την Αίγυπτο και άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής, στο πλαίσιο της αντίστοιχης συμφωνίας με την Τουρκία.

Καμία συμφωνία για τη δραματική κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Μια από τις προτάσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι των συνομιλιών στο Ζάλτσμπουργκ της Αυστρίας αφορούσε στη λεγόμενη «ευέλικτη αλληλεγγύη». Καθώς οι χώρες του Βίζεγκραντ, αλλά και η Αυστρία αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία και με την προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2019, υπήρξαν ηγέτες που πρότειναν την «εξαγορά υποχρεώσεων». Αν ένα κράτος- μέλος της ΕΕ δεν επιθυμεί να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία να πληρώνει χρήματα στην ΕΕ ώστε να διαχειρίζεται το πρόβλημα. Η ιδέα της «ευέλικτης αλληλεγγύης» απορρίφθηκε τόσο από την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση ενδέχεται όλες οι χώρες της ΕΕ να επιλέξουν να καταβάλουν χρήματα και να μην δεχθούν πρόσφυγες, όσο και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος απείλησε» με έξοδο από το χώρο Σένγκεν και διακοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης όσες χώρες αρνούνται να δείξουν αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Ιταλία.

Διαφωνίες υπήρξαν και στο ζήτημα της ενίσχυσης της FRONTEX και στις αρμοδιότητες που θα έχει η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προέδρου Γιούνκερ. Σύμφωνα με το σχέδιο η FRONTEX θα αυξήσει το προσωπικό της από 1.500 άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν σήμερα, στις 10.000 μέχρι το 2020. Ορισμένοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεπεράσει τις αρμοδιότητές της και άλλοι εξ αυτών, όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε κρίνουν απαγορευτικό το κόστος της αύξησης του προσωπικού της FRONTEX. Ωστόσο, η πρόταση Γιούνκερ έτυχε υποστήριξης από τα περισσότερα κράτη - μέλη και πλέον το κόστος αυτό θα συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών στο συμβούλιο της Ε.Ε.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ