Στο πλαίσιο της εθνικής άσκησης «Παρμενίων» πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στη Χίο η καθιερωμένη δοκιμαστική λειτουργία των σειρήνων αεροπορικής επιδρομής. Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν λίγα λεπτά μετά τις 11:00, με τον χαρακτηριστικό τους ήχο να ακούγεται κυρίως στο κέντρο της πόλης.
Ωστόσο, για ακόμη μία φορά επιβεβαιώθηκε ότι η κάλυψη παραμένει περιορισμένη. Κάτοικοι περιοχών μακρύτερα από το κέντρο της Χίου ανέφεραν πως δεν άκουσαν καθόλου το σήμα, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονταν εντός των σπιτιών τους, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του συστήματος σε περίπτωση πραγματικής ανάγκης.
Η άσκηση «Παρμενίων», η μεγαλύτερη ετήσια στρατιωτική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχει στόχο τον έλεγχο της ετοιμότητας και του συντονισμού σε όλα τα επίπεδα άμυνας και πολιτικής προστασίας. Η ενεργοποίηση των σειρήνων εντάσσεται στον σχεδιασμό για την εξοικείωση των πολιτών με τα σήματα προειδοποίησης.
Παρά τις επισημάνσεις των τελευταίων ετών για την αδυναμία πλήρους κάλυψης του νησιού, δεν φαίνεται να έχουν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση ή τον εκσυγχρονισμό του συστήματος. Το γεγονός αυτό αφήνει εκτεθειμένες μεγάλες περιοχές και περιορίζει τον σκοπό της άσκησης, που είναι η άμεση ενημέρωση και αντίδραση του πληθυσμού.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.