21.9.2018 10:08

Διαζύγιο και παιδιά: τι πρέπει να προσέξετε και γιατί χρειάζεται η επίσκεψη σε ειδικό

Χωρίς υπερβολές το διαζύγιο είναι ένα γεγονός που προκαλεί άγχος και αναταραχή στη ζωή των παιδιών. Πολλές φορές οι γονείς τείνουν να ωραιοποιούν καταστάσεις και προσπαθούν να δώσουν μία πιο ρομαντική άποψη. Άλλες φορές εξηγούν ελάχιστα, είναι απόλυτοι και επιθετικοί σε οποιαδήποτε συζήτηση με τα παιδιά που αφορά αυτό το θέμα καθώς δεν θέλουν να αφήσουν κανένα ίχνος ελπίδας για επανασύνδεση της οικογένειας.

Πώς πρέπει λοιπόν να συμπεριφερθείτε ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά σας όσο γίνεται πιο ομαλά κάτω από τη σκιά του διαζυγίου;

Πρωτεύοντα ρόλο έχει να είστε σίγουροι για την απόφασή σας και να μην κάνετε πισωγυρίσματα. Αν λοιπόν είστε κατασταλαγμένοι για το χωρισμό, τότε συζητήστε με το/τη σύζυγο και αποφασίστε να το ανακοινώσετε στα παιδιά.

Μιλήστε απλά και αποφύγετε τις υπερβολές. Είναι σημαντικό να πείτε την αλήθεια και να είστε υποστηρικτικοί. Εξηγήστε στα παιδιά ότι δεν ευθύνονται για το χωρισμό. Το γεγονός ότι ο ένας γονιός θα αποχωρήσει από το σπίτι δεν σημαίνει ότι θα τον χάσουν εντελώς και δεν θα επικοινωνούν μαζί του.

Τονίστε ότι η καθημερινότητά τους θα μείνει όσο το δυνατό αλώβητη. Είναι βοηθητικό να παραμείνουν στο σπίτι που μεγαλώνουν και να συνεχίσουν τις δραστηριότητες και τις συνήθειές τους. Εξηγήστε ότι οι σχέσεις τους με τους συγγενείς δεν θα επηρεαστούν.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό; Οι γονείς βιώνουν το διαζύγιο όπως το πένθος. Το ίδιο και τα παιδιά. Είναι συναισθηματικά ευάλωτοι και συχνά κάνουν λάθος κινήσεις εξαιτίας της απογοήτευσης και του θυμού που αισθάνονται. Η επίσκεψη στον ειδικό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να λάβετε κάποιες κατευθυντήριες για το πώς να χειριστείτε το θέμα. Θα ακολουθήσουν αντιδράσεις των παιδιών, εκρήξεις και συμπτώματα που θα σας αγχώσουν. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται να είστε σε άμεση επικοινωνία με το θεραπευτή ώστε να αντιμετωπίσετε την κάθε αντίδραση.

Θυμηθείτε ότι τα παιδιά σας, σας έχουν ανάγκη. Μπορεί να χωρίσατε ως ζευγάρι αλλά παραμένετε γονείς. Φανείτε δυνατοί και σκεφτείτε ότι οι σωστοί χειρισμοί τη στιγμή της κρίσης θα εξασφαλίσουν στα παιδιά σας καλύτερη ανάπτυξη και ορθότερο τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων στην πορεία της ζωής τους.

 

Σοφία Ζαννίκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια,
ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Συμβουλευτικής - Ψυχοθεραπείας - Λογοθεραπείας
ΚΟΚΚΩΔΗ Γ. - ΖΑΝΝΙΚΟΥ Σ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ