28.10.2018 15:21

BINTEO – ΦΩΤΟ| Τιμή στον πρώτο προφήτη της Ενωμένης Ευρώπης

Αποκαλυπτήρια της προτομής του Κωνσταντίνου Περρίκου στον Δημοτικό Κήπο της Χίου

«Φεύγω με την ικανοποίηση πως αν δεν έκανα το χρέος μου προς την πατρίδα όσο έπρεπε, πάντως το έκανα όσο μπορούσα. Tο χρέος αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Aν ζούσα, θα εξακολουθούσα την προσφορά μου και κατά την περίοδο της ειρήνης. Σεις που θα μείνετε, δουλέψτε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ευημερήσουν όλοι οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Eυρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος. Δουλέψτε για να καταργηθούν οι τεχνικοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και σε άπειρες περιπτώσεις ματαιώνουν την πρόοδο των αξιών. Aφιερώστε τη ζωή σας στην Eλλάδα και την ανθρωπότητα.
Eγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Aγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για τη δική τους πατρίδα αγωνίζονται κι εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μη μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Κωνσταντίνου Περρίκου, του Καλλιμασιώτη ήρωα της Εθνικής Αντίστασης που στις 20 Σεπτεμβρίου του 1942 μαζί με την ομάδα νέων της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομέων Νέων (ΠΕΑΝ) ανατίναξαν τα γραφεία της ναζιστικής Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης (ΕΣΠΟ) στη γωνία των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, επιφέροντας σημαντικές απώλειες στους κατακτητές.

Η είδηση της ανατίναξης του κτιρίου της ΕΣΠΟ πέρασε γρήγορα τα σύνορα της Ελλάδας. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου και Μόσχας μίλησαν με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην τότε κατεχόμενη Ευρώπη.

Αυτόν τον Χιώτη ήρωα επέλεξε να τιμήσει έστω και καθυστερημένα η Χίος, υλοποιώντας απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τοποθετώντας την προτομή του στον Δημοτικό Κήπο μαζί με τα σπουδαία ονόματα που γέννησε η Χίος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ