7.6.2018 22:00

ΒΙΝΤΕΟ | Ασφυκτικά γεμάτο το Ομήρειο στην ομιλία για τη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση

Τρεις διακεκριμένοι Οικονομολόγοι Ομογενείς της Αμερικής με Πανεπιστημιακή Εκπαιδευτική και Επιχειρηματική δράση στις Η.Π.Α. και άλλες ανεπτυγμένες Οικονομικά χώρες, μίλησαν το βράδυ της Πέμπτης 7 Ιουνίου 2018 στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο για την ανάγκη που προκαλεί την Ελλάδα να βγει και να υπερπηδήσει την παρούσα Οικονομική και γενικότερη κρίση που βιώνει, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασαν στο κοινό (που ήταν πολύ και γέμισε όλη την αίθουσα συνεδρίων) τις προτάσεις, τις ιδέες και τις σκέψεις τους για τον τρόπο που μπορεί αυτό να επιτευχθεί και να βαδίσει η χώρα μας πάλι το δρόμο της ανάπτυξης και της ανόδου σε όλους τους τομείς της ζωής και της κοινωνίας. Παραθέτοντας τις γνώσεις τους γύρω από τη Διεθνή Οικονομία και παρουσιάζοντας παραδείγματα (ανεπτυγμένων, αναπτυσσόμενων και υπανάπτυκτων οικονομικά χωρών) διασαφήνισαν τις απόψεις τους για το πώς μια χώρα παίρνει την κατιούσα και πώς αναβαθμίζεται. Και οι τρεις (Απόστολος Πίττας, Παναγιώτης Μουρδουμπούτας και Πάνος Αγγελόπουλος) κινήθηκαν σε γενικές γραμμές στο ίδιο ''κλίμα'' τονίζοντας ότι η υπερφορολόγηση που επικρατεί στην Ελλάδα αποδυναμώνει την Οικονομική Ζωή και Κίνηση, ότι η εξυγείανση των Θέσμών και του τρόπου λειτουργείας τους είναι απαραίτητη για τη χώρα και ότι η δημιουργία νέων σύγχρονων Υποδομών σε όλους τους τομείς (και στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με νέα ''μοτίβα'' σε συνεργασία με άλλες χώρες) καθώς επίσης και η στήριξη της εχγώριας παραγωγής μαζί με την ισχυροποίηση των Ελληνικών Τραπεζών είναι βασικές προυποθέσεις για την ανοδική πορεία και την ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Ο κ. Πίττας, που είναι Χιώτης στην καταγωγή, μίλησε πρώτος. Εκτός από τις διαπιστώσεις του και τις προτάσεις του για την οικονομική ζωή της Ελλάδας και του νησιού μας στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της Εθνικής μας Ασφάλειας. Μίλησε για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας και το συνέδεσε με το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία και άλλες Ασιατικές χώρες που δέχονται τα νησιά μας τα τελευταία χρόνια. Τόνισε ότι όλη αυτή η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους (από την έκρηξη μιας βόμβας Τρομοκρατών στο λιμάνι της Χίου μέχρι την κατάληξη να γίνουν οι Έλληνες μειοψηφία στην Ελλάδα μέσα σε λίγα χρόνια) και παρατήρησε ότι η πολιτική των ''ελεύθερων συνόρων που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ'' δεν είναι καλή και ωφέλιμη για τη Χώρα. Είπε επίσης ο κ. Πίττας ότι οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό και τον εμπλουτισμό των Στρατιωτικών Οπλικών Συστημάτων της Ελλάδας θα έπρεπε να αυξάνονται και όχι να μειώνονται, αφού η Τουρκική απειλή είναι δεδομένη. Αναφερόμενος σε τρόπους ανάπτυξης του νησιού μας και της οικονομίας του, μίλησε για την κατασκευή έργων υποδομής όπως π.χ. τα μεγάλα λιμάνια των απέναντι Ασιατικών ακτών και είπε ότι θα ήταν πολύ εύκολο ''να φτιάξουμε κι εμείς δυο προβλήτες'' για την ανάπτυξη του Τουρισμού και ίσως και του Εμπορίου.''Τα μανταρίνια του Κάμπου '' είπε αργότερα ο κ. Αγγελόπουλος γιατί να σαπίζουν στο χώμα ''θα μπορούσαν να πουλιούνται στη Ρωσία π.χ.'' .Ο Απόστολος Πίττας είπε ακόμα ότι είναι εφικτό να δημιουργηθεί στη Χίο ένα Μουσείο Ομήρου και να διοργανώνονται Ομηρικά Συνέδρια στα οποία είναι δυνατό με τις κατάλληλες ενέργειες να συρρέει κόσμος από τις Η.Π.Α. αλλά κι από ολόκληρη την Υφήλιο στη Χίο με πολλαπλά κέρδη για το νησί.

Ο κ. Παναγιώτης Μουρδουμπούτας στη συνέχεια εξήγησε ότι ''το Τραπεζικό Σύστημα είναι βασικός μοχλός για την ανάπτυξη της Οικονομίας μιας Χώρας'' και τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η συρρίκνωση του Τραπεζικού μας Συστήματος. Διευκρίνησε ότι τη συρρίκνωση αυτή την προωθεί κατά κάποιον τρόπο και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεκαθάρισε ότι για να βαδίσουμε σε δρόμο ανάκαμψης της Οικονομίας χρειάζεται στήριξη του Τραπεζικού μας Συστήματος και ανάπτυξη των Τραπεζών, βελτίωση και τόνωση του ανταγωνισμού στην Ελληνική Αγορά και εξυγείανση των Θεσμών, ούτως ώστε να γίνει η Ελλάδα Μεγάλο Χρηματοοικονομικό Κέντρο και όχι μόνο να βγει από την Κρίση αλλά να βαδίσει και σε ραγδαία ανάπτυξη.

Ο Πάνος Αγγελόπουλος με τη σειρά του είπε ότι η λέξη ''Ανάπτυξη'' και η έκφραση ''Ελέυθερη Αγορά'' έχουν ''καταστρατηγηθεί''. Εξήγησε ότι το λεγόμενο ''Σύστημα'' δεν είναι τίποτα άλλο  από ένα σύνολο πόρων και Θεσμών που δουλεύουν μαζί.Σύγκρινε τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής με τις Πολιτείες του Αμερικανικού Βορά και είπε ότι οι χώρες του Νότου ποτέ δεν ανέκαμψαν γιατί πολλές επαναστάσεις έγιναν που υποσχέθηκαν ότι θα εξυγειάνουν το ''Σύστημα'' και τους ''Θεσμούς'' αλλά καμία από αυτές δεν πραγματοποίησε αυτή την κάθαρση. Αναφέρθηκε ο κ. Αγγελόπουλος σε κάποιο άρθρο του και κάποιες εισηγήσεις που πραγματοποίησε ο ίδιος στις Η.Π.Α. πριν λίγο καιρό με γενικό τίτλο ''Greece will rise again'' δηλαδή ''η Ελλάδα θα ανατείλει πάλι''. Τόνισε λοιπόν ο κ. Αγγελόπουλος ότι αυτό το πιστεύει ακράδαντα αλλά συπλήρωσε ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται να εμφανιστεί στο ''στερέωμα'' και να αναλάβει δράση ένας Πολιτικός Ηγέτης ''λευκός και καθαρός'' που δεν θα κάνει ''εκπτώσεις στην κάθαρση και την εξυγείανση του Συστήματος και των Θεσμών ούτε όταν η κάθαρση απαιτείται να γίνει σε άτομα και καταστάσεις που εμπλέκονται με τη δική του παράταξη''.

Η όλη συζήτηση, που συντόνισε ο Νίκος Κατσαράκης με τις Εισηγήσεις των τριών Ομογενών Οικονομολόγων εξ Αμερικής ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ διαφωτιστική, όμως επειδή ειπώθηκαν πράγματα όπως ''να αφήνει το Κράτος ήσυχο τον Επιχειρηματία να κάνει τη δουλειά του'' και ''ενίσχυση του Ιδιωτικού Τομέα'', ότι ''η Πυρηνική Βόμβα που έριξαν τότε οι Αμερικάνοι σταμάτησε τον πόλεμο'', ενώ ταυτόχρονα έγιναν συγκρίσεις της μη ανάπτυξης ή μάλλον καλύτερα της μη αλλαγής στο τοπίο στο Παντουκιός τα τελευταία κάμποσα χρόνια με την τεράστια αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη με τη δόμηση πάμπολλων Κτιριακών Εγκαταστάσεων γιγαντιαίων διαστάσεων, πολλές Αριστερές Ομάδες, πολλά Εργατικά Συνδικαλιστικά Σωματεία, πολλοί άνθρωποι και πολλές Οικολογικές Οργανώσεις (κάποιοι πέρασαν κι άκουσαν λίγο) θα είχαν να αντιπαραβάλλουν σφοδρές αντιρρήσεις, άλλες μεθόδους, άλλα επιχειρήματα και άλλα συστήματα και τρόπους ανάπτυξης αν βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στην αίθουσα του Ομηρείου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ