27.5.2013 16:37

Άρθρο των NY Times για την ιδιοκτησία γης στην Ελλάδα

Με άρθρο τους που τιτλοφορείται: «Σε ποιόν ανήκει αυτή η γη; Στην Ελλάδα, ποιός ξέρει;» οι New York Times αναφέρονται στο θολό τοπίο που επικρατεί στον τομέα της ιδιοκτησίας γης και ακινήτων στην Ελλάδα ενώ σημειώνουν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια της χώρας να ξεφύγει από την οικονομική κρίση και να οδηγηθεί στην ανάκαμψη.

Σε χειρόγραφα βιβλία και ταξινομημένα βάση των επωνύμων των ιδιοκτητών είναι τα αρχεία για την ιδιοκτησία ακινήτων και γης στην Ελλάδα, αναφέρουν στο δημοσίευμά τους οι Νew York Times, τονίζοντας ότι τα σύνορα των ιδιοκτησιών είναι ασαφή και συχνά δεν μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει εάν το ίδιο οικόπεδο ανήκει σε ένα ή περισσότερους ιδιοκτήτες. Αυτή η έλλειψη ξεκάθαρης καταγραφής της ιδιοκτησίας συνιστά εμπόδιο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, εκτιμά η εφημερίδα.

Στο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρει ότι η υφιστάμενη κατάσταση αποτρέπει τους ξένους επενδυτές, δυσχεραίνει το κράτος στην προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσει την περιουσία του και καθιστά αδύνατη την είσπραξη φόρων. Τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα σκόρπισε εκατομμύρια ευρώ τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να προχωρήσει στην καταγραφή της γης αλλά πέτυχε ελάχιστα και τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά να της επιστραφούν τα κονδύλια που είχε χορηγήσει για αυτή την υπόθεση.

Επικαλούμενη μαρτυρίες, η αμερικανική εφημερίδα διερωτάται εάν αυτό το θολό περιβάλλον στην καταγραφή της γης φανερώνει την έλλειψη πολιτικής βούλησης να ξεκαθαρίσει η κατάσταση καθώς δικηγόροι, μηχανικοί και αρχιτέκτονες βγάζουν τα προς το ζην από υποθέσεις που αφορούν κτηματικές διαφορές.

Τονίζει ότι μόνο στα Δωδεκάνησα είναι σωστά καταγεγραμμένη η ιδιοκτησία γης και αυτό λόγω της ιταλικής κατοχής ενώ σημειώνεται ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση έως το 2020 αλλά ακόμη και αν αυτό επιτευχθεί, υπολογίζεται ότι η Ελλάδα θα έχει ξοδέψει περισσότεροι από 1,5 δισ.δολάρια.

(Πηγή:New York Times), Ελευθεροτυπία

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ