22.5.2013 9:06

«Αντί ευχαριστώ μας κουνάτε το δάχτυλο!»

- ΑΠΟ ΤΟN ΜΥΛΩΝΑΔΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΕΟ ΛΙΜΑΝΙ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Υπάρχουν στιγμές που στην πολιτική, έστω κι αν ασκείται δια της αυτοδιοίκησης, κάποια πράγματα μπορούν να δικαιολογηθούν. Υπάρχουν και στιγμές όμως που τα επιχειρήματα δεν επαρκούν για να αποτιμήσουν μια κατάσταση. Πόσο μάλλον όταν αυτή εκθέτει σοβαρά το προφίλ του Δήμου Χίου, της πόλης και κατ΄επέκταση όσες προσπάθειες έγιναν για να αναδειχθεί η Χίος σε προορισμό Σαββατοκύριακου για του Τούρκους.

Σε αυτή την παγίδα έπεσαν χθες ο δήμαρχος Πολ. Λαμπρινούδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Τ.Π. Κ. Μούνδρος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Στ. Φαρατζής. 

Θεωρώντας ότι το θέμα με το μπάχαλο στο Τελωνείο αλλά και ευρύτερα η κατάσταση της πόλης είναι ζήτημα που προκαλεί ντόρο της στιγμής, επιστράτευσαν φθηνά επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν όλα όσα έπρεπε έγκαιρα να προβλέψουμε από την στιγμή που στο νησί μας προσκαλούμε κόσμο. 

Και τι δεν ακούσαμε… 

  1. Ότι για το θέμα του λιμανιού και την καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην αξιοποίηση της παλιάς Ιχθυόσκαλας και την μετατροπή της σε αίθουσα αφίξεων επιβατών ευθύνεται ο Δήμης Μυλωνάδης! 
  2. Ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο αρμόδιος προϊστάμενος του (ακούστηκε το όνομα του κ. Τολέρη), παίρνει εντολές από τον Δήμη Μυλώναδη για να μπλοκάρει συνεχώς την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου και να μην προχωρά. 
  3. Ότι στο Δήμο Χίου αξίζουν... να στρωθούν δάφνες για το γεγονός ότι μέσω της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής κατάφερε να φέρει στη Χίο τόσους πολλούς τουριστες, που εμείς οι αχάριστοι επαγγελματίες αντί να πούμε ένα ευχαριστώ, μεμψιμοιρούμε για το παραμικρό. 
  4. Ότι απαιτείται η συνδρομή όλων των φορέων για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται και αυτό το θέλει και ο Δήμος Χίου. 
  5. Ότι θα χρειαστεί χρόνος και λάθη πάντα θα γίνονται μέχρι να φτάσουμε να αποδεχόμαστε ότι η πόλη μας δεν θα έχει ελλείψεις. Μια χαρά πόλη είναι… πανέμορφη!

 

Ποια είναι όμως τα πραγματικά δεδομένα; 

 

  1. Σοβαρός φορέας που θέλει να λέγεται Δήμος Χίου είναι αδιανόητο και αστείο να “δείχνει” έναν πολίτη (σημ. τον Δήμη Μυλωνάδη) ως υπέυθυνο για όλα όσα θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι υποχρεωτική για την αξιοποίηση και την λειτουργία οποιουδήποτε τμήματος του λιμένα, ανατέθηκε το 2011 και μετά από 3 χρόνια πάει και έρχεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Δυο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν όμως. Ή η μελέτη δεν στέκεται και όποιος τη διαβάσει βρίσκει ελλείψεις και κενά ή θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε άλλο γραφείο και σε άλλους μελετητές για να γίνει η δουλειά. Φαντάζει απίστευτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος απαιτεί πολιτικό “σπρώξιμο” για να εκγριθεί η Μ.Π.Ε. του λιμανιού. Είναι σα να παραδέχεται ότι είναι προβληματική, αλλά άμα πούνε εντάξει από ψηλά, θα περάσει… Αυτές οι εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, μαζί με την προ κρίσης εποχή. 
  2. Όσο επιμένουν στο Δήμο Χίου να βλέπουν “δάκτυλο” Μυλωνάδη πίσω από οτιδήποτε στραβό και ανήκουστο συμβαίνει σε τούτο τον τόπο, τόσο ολόκληρες υπηρεσίες, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί θα βυθίζονται περισσότερο στην απαξίωση του κόσμου, καθώς τέτοια προσκόμματα άκρατου λαϊκισμού πρέπει να εξαλιεφθούν από το καθημερινό λεξιλόγιο των δημοτικών και εκλεγμένων διοικήσεων. Ή μπορείς ή δεν μπορείς. Τίποτα άλλο. ΚΑι στο τέλος, συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να απευθύνεται, να ενδιαφέρεται και να αποζητά επιπλέον στοιχεία. 
  3. Το δρόμο για την προσέλκυση των Τούρκων επισκεπτών δεν τον άνοιξε κανένας Μούνδρος, καμία Δαμίγου, καμία Λύκου και καμία Δημοτική Αρχή με όλο το σεβασμό. Είναι μια σχέση που βασίστηκε πρωτίστως στους επαγγελματίες του τουρισμού που χρόνια τώρα πηγαινοέρχονται απέναντι, αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου των γλυκών του κουταλιού, της εστίασης, των ιχθυοκαλλιεργειών και πολλών ακόμη. Αυτοί πρώτοι έριξαν τσουβάλια χρήματα για να διαφημίσουν τη Χίο στην άσιμη μέχρι και πριν λίγα χρόνια Τουρκία και στη συνέχεια βρέθηκαν οι αυτοδιοικητικοί, μετά την θητεία Μ. Μεννή, να προσθέσουν λιθαράκια. Πρώτα από όλα όμως, τη σ΄χεση την άνοιξαν οι Χιώτες πολίτες που χρόνια τώρα ταξιδεύουν και ψωνίζουν διάφορα πράγματα από τα απέναντι παράλια. Σαφώς και η σταθερή παρουσία όλων ανεξαιρέτως των εκπροσπώπων της αυτδιοίκησης και οι αξαθές τους προθέσεις συνέδραμαν στην θετική εικόνα σήμερα, όμως ούτε δάφνες, ούτε ευχαριστώ χρειάζονται όταν ο κάθε εκλεγμένος, με δική του επιλογή, πληρώνεται για να κάνει τη δουλειά του. 
  4. Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Στ. Φαρατζής ζήτησε την συμπαράσταση όλων στο θέμα της επίλυσης του προβλήματος του Τελωνείου. Το ίδιο και ο Πολ. Λαμπρινούδης. Από το να το ζητάμε όμως μέχρι να μπορέσουμε να το κάνουμε και πράξη υπάρχει τεράστια απόσταση. “Μίλησα με τον Κ. Τριαντάφυλλο και παραδέχθηκε ότι ενημερώθηκα αργά για να μπορέσω να συμμετάσχω στη σύσκεψη που προκάλεσε”, υποστήριξε ο κ. Φαρατζής. “Δεν προσκλήθηκα” απάντησε ο κ. Λάμπρινούδης. Αν συνυπολογίσουμε και την αγαστή σχέση που υπάρχει μεταξύ Δήμου- Περιφέρειας- Υπουργού Κ. Μουσουρούλη και όλων των άλλων αρχών, φαντάζεστε πόσο το κοινό καλό μας συνδέει όλους αναμεταξύ μας… Τέτοιους συμμάχουν “από κάτω τους” θα είναι δύσκολο να βρουν ο κ. Φαρατζής και ο κ. Λαμπρινούδης. 
  5. Ο Κ. Μούνδρος, του οποίου τις ενέργειες και τις προσπάθειες εκθέτει ανεπανόρθωτα η εικόνα στο Τελωνείο με τους στιβαγμένους Τούρκους επισκέπτες, με ευγένεια διακιολογεί ότι η πόλη έχει προβλήματα, όπως και κάθε πόλη. Αγνοεί ή δεν αναφέρει βεβαίως ότι τα άλλα νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος, η Σάμος, δεν ζούν ΜΟΝΟ από Τούρκους τουρίστες όπως εμείς. ΚΑι οφείλουμε, πρώτα για μας και τους πολίτες μας να είμαστε καθαροί, οργανωμένοι, χωρίς ελλείψεις.  

Ανεπίτρπετη και προσβλητική η στάση Στουρνάρα 

Είναι αλήθεια και έχει κάθε δίκιο ο Δήμος Χίου να διαμαρτύρεται για την αδικαιολόγητη στάση του υπ. Οικονομικών να μην δίνει δεκάρα τσακιστή στις υποδομές αρμοδιότητάς του (Τελωνείο Χίου), την ίδια στιγμή που μέσω της αδιαφορίας αυτής προσβάλλεται με απαράδεκτο τρόπο η εικόνα του νησιού που έχει ανάγκη τον τουρισμό. Δίκαια Δήμος Χίου και φορείς ζητούν άμεσα την εξασφάλιση πιστώσεων για την αναγκαία υλικοτεχνική κάλυψη που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί ο εκσυγχρονισμός του. Εν έτη 2013, οι τελωνειακοί υπάλληλοι βάζουν “χέρι” στις βαλίστες επισκεπτών και ελέγχουν με πρωτόγονα μέσα τους επισκέπτες, άθλια εικόνα δηλαδή που δεν αξίζουν οι φορολογούμενοι πολίτες της Χίου. Ευθύνη του υπουργού Κ. Μουσουρούλη και του βουλευτή Κ. Τριαντάφυλλου είναι να αναδειχθεί το ζήτημα, καθώς ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών, είναι σχεδόν αβέβαιο να ασχοληθεί σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο με το Τελωνείο της Χίου…. 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ