24.5.2013 11:48

Αντάρτικο των δήμων για την πιθανή κατάργηση-συγχώνευση φορέων τους

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ 643 ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

«Casus belli» θεωρούν στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή κατάργησης των Νομικών Προσώπων των δήμων. Την ώρα που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να υλοποιήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της για αναγκαστικές αποχωρήσεις εργαζομένων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι εποπτευόμενοι από τους ΟΤΑ φορείς βρίσκονται στη δίνη των κυβερνητικών σεναρίων περί συρρίκνωσή τους.

Για μία ακόμα φορά σε συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διατύπωσε την κάθετη αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προβάλλουν αφενός ότι η κατάργηση των Νομικών Προσώπων θα οδηγήσει σε διάλυση υπηρεσιών και δομών -στην πλειονότητά τους κοινωνικοπρονοιακού χαρακτήρα- των δήμων της χώρας. Παράλληλα επιμένουν ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε ήδη σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του.

Ποιοι είναι όμως οι εποπτευόμενοι φορείς των δήμων; Μια συνολική εικόνα με το «who is who» δίνει η λίστα των νομικών προσώπων των ΟΤΑ που ανήκουν στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Περιλαμβάνεται στην εγκύκλιο για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων νομικών προσώπων των ΟΤΑ, η οποία εξεδόθη από το υπουργείο Εσωτερικών και ορίζει τη διαδικασία για να επιχορηγηθούν τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ ώστε να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους προς την αγορά.

Σύμφωνα με το Μητρώο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) των δήμων είναι 643 και παρουσιάζονται αναλυτικά στην κατάσταση που επισυνάπτει στην εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών. Από τη λίστα αναδεικνύεται ότι στην πλειονότητα των ΟΤΑ Α΄ βαθμού της χώρας οι φορείς συνδέονται με δομές κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι που ισχύει και στους μεγάλους δήμους, οι οποίοι παράλληλα λόγω πληθυσμού και πιο σύνθετων αρμοδιοτήτων έχουν διαφόρων ειδών δημοτικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη λίστα, ο Δήμος Αθηναίων έχει 4 ΝΠΔΔ (Εθνικός Κήπος, Βρεφοκομείο Αθηνών, Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων - ΚΥΑΔΑ, Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας) και 11 ΝΠΙΔ (Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Αθηναίων ΑΕ ΟΤΑ, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών μονάδων, δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Αθήνας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Οδικής ασφάλειας δήμου Αθηναίων, Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού Λεωφ. Αλεξάνδρας ΑΕ, Εταιρεία Ασφαλιστικών Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία, Εταιρεία Τουριστικής και Οικονομικής Ανάπτυξης, Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Δήμου Αθηναίων ΑΕ ΟΤΑ, Κέντρο Πρόληψης της εξάρτησης και αγωγής υγείας, Οργανισμός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιφερειακή Ανώνυμη Εταιρεία Διανομής φυσικού αερίου κεντρικής Αττικής).

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 4 ΝΠΔΔ (Δημοτικό Κέντρο Μουσικής και Χορού Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Ωδείο, Κέντρο φροντίδας Οικογένειας-ΚΕΦΟ, Οργανισμός Βρεφονηπιακής, παιδικής και οικογενειακής Μέριμνας-ΟΒΡΕΠΟΜ, Σύνδεσμος ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης) και 3 ΝΠΙΔ (Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης, Θεάματος και επικοινωνίας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση δήμου Θεσσαλονίκης, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τεχνών και Αθλησης).

Ο Δήμος Πατρέων έχει 4 ΝΠΔΔ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας, Δημοτική Βιβλιοθήκη - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, Δημοτικό Βρεφοκομείο Πατρών, Κοινωνικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων) και 3 ΝΠΙΔ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πατρών, Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Αχαΐας, Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Πατρέων-Καρναβάλι Πάτρας).

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ