2.7.2018 11:45

Αίσθηση αυτόματου πιλότου καταδυναστεύει το νησί

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΟΥ

Οι μήνες και τα χρόνια περνούν, το οικονομικό περιβάλλον, αλληλένδετο με την τάση πληθυσμιακής εξαέρωσης του τόπου επιβραδύνεται, και τίποτα δεν στέκει ικανό να ανακόψει την εντύπωση ότι η Χίος έχει αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια ενός αυτόματου πολίτου, με προσανατολισμό καταστροφής.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ενισχύεται με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, εποχή όπου κατά παράδοση κάθε χρόνο καλλιεργούνται προσδοκίες κατάλληλες να εξισορροπήσουν το βαρύ οικονομικό κλίμα του «μεγάλου χειμώνα», ο οποίος χρονικά απλώνεται κάθε χρόνο, καταλαμβάνοντας πια σχεδόν 9μήνη διάρκεια, από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Μεταξύ μας

Η εικόνα της Προκυμαίας, ασφαλής καλοκαιρινός δείκτης για την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς και των βασικών θερινών προορισμών, είναι μέχρι σήμερα καταθλιπτική. Στη Χίο κυκλοφορούν – και επομένως κινούν την αγορά της – αποκλειστικά οι ντόπιοι κάτοικοι της, με αισθητά μειωμένη την αγοραστική τους δύναμη και ακόμα πιο πεσμένη την ψυχολογία τους.

Ελάχιστα πια τα διαλείμματα και οι εξάρσεις παρουσίας νέων προσώπων για να τροφοδοτήσουν την αγορά, με έντονες τις συνέπειες από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Τουρκία και την εμπλοκή της γείτονος σε προεκλογική περίοδο.

Η επικίνδυνη αιτιολόγηση

Στις περισσότερες από τις επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, έχοντας πια μπει στην τελευταία στροφή Ιουνίου, καταγράφονται οικονομικές επιδόσεις βαρυχειμωνίας, εξανεμίζοντας τις περιορισμένες προσδοκίες να ρεφάρουν το καλοκαιρινό τρίμηνο για όλη την επόμενη περίοδο.

Ο Ιούνιος για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατατάσσεται ήδη στους ζημιογόνους μήνες, μετατρέποντας σε ακόμα δυσκολότερο το στόχο η δυναμική του Ιουλίου και Αυγούστου να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αντοχής για τον επόμενο βαρύ χειμώνα.

Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι ότι η κοινωνία του νησιού έχει στο τσεπάκι της την αιτιολόγηση. «Ακόμα δεν έκλεισαν τα σχολεία. Ποτέ μέχρι τώρα ο Ιούνιος δεν περιλαμβάνονταν στους δυνατούς από πλευράς οικονομικής απόδοσης μήνες».

Αγορά και κοινωνία συμβιβάζονται με τη λογική της σταδιακής συρρίκνωσης, την ώρα που όλη η υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα ήδη από τον Ιουνίου αποσβαίνει την προετοιμασία για το καλοκαίρι.

Οι ταγοί της συγκεκριμένης αντίληψης, μάλιστα, συνεχίζουν να υποδεικνύουν με το δάχτυλο ως υπαίτιους της διαμορφωμένης κατάστασης όσους έγκαιρα προειδοποιούν ότι κάτι δεν πάει καλά, το νησί μαραζώνει σε όλα του τα επίπεδα, θέλοντας να αποτινάξουν τις ευθύνες από την αδυναμία τους να θέσουν ένα τέλος στον φαύλο κύκλο της κακοδαιμονίας.


ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ

Καλοπροαίρετα αν σήμερα τεθεί ερώτημα ποιός είναι ο στόχος της Χίου για τα επόμενα χρόνια, κανένας δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Το μοναδικό θεσμικό όργανο χάραξης στρατηγικής σε επίπεδο νησιού, το Δημοτικό Συμβούλιο, έχει υποβαθμίσει το ρόλο του. Καταπιάνεται με θέματα ήσσονος σημασίας ή έρχεται να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις ετεροχρονισμένα και δεν κινεί τα νήματα ανατροπής του απαισιόδοξου κλίματος.

Η συζήτηση για την πιθανή πυξίδα του νησιού για τα επόμενα χρόνια έχει μείνει μετέωρη μεταξύ ενός ανολοκλήρωτου επιχειρησιακού σχεδίου και μιας ανάθεσης μελέτης στον ΙΟΒΕ και δεν φέρει καμία απολύτως τοπική σφραγίδα.

Δημοτική αρχή και αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις αρκούνται στη διαχείριση της μίζερης κατάστασης και δεν είναι σε θέση σήμερα να παρουσιάσουν καμία πρόταση ουσιαστικής προοπτικής, γύρω από την οποία θα τοποθετήσει ο κάθε νέος Χιώτης το δικό του μέλλον.

Ο αυτόματος πιλότος στην περίπτωση της Χίου διασφαλίζει την κατεύθυνση του νησιού. Με τη διαφορά ότι ο αεροδιάδρομος προσγείωσης έχει την ένδειξη «καταστροφή». Θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ή θα του επιτρέψουμε την ολοκλήρωση του ταξιδιού του;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ