7.3.2018 15:06

60 Χιώτες ήρωες παραμένουν θαμμένοι στα βουνά της Β. Ηπείρου

Μία σημαντική προσπάθεια προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα οστά Ελλήνων που παραμένουν θαμμένα στα Βουνά της Βορείου Ηπείρου ξεκίνησε ο Στρατηγός εν αποστρατεία Μιχαήλ Πολυμιάδης σε συνεργασία και με τον τοπικό σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Χίου.

Όπως εξήγησε ο  Παύλος Καλογεράκης κατά τη διάρκεια του Αλβανικού Μετώπου την περίοδο 1940-1941 είχε συγκροτηθεί το 23ο Σύνταγμα Πεζικού που αποτελούταν από Χιώτες που πολέμησαν τους δύσκολους μήνες Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1940 και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 1941.

Οι έρευνες της ελληνικής πλευράς ανέδειξαν ότι πάνω από 60 Χιώτες του 23ου Συντάγματος Πεζικού είναι θαμμένοι στην Κοριτσά, στο Πόγραδετς, στη Μοράβα και στο ύψωμα 1982.

«Η διαδικασία ταυτοποίησης ξεκίνησε από το Υπ. Εξωτερικών αλλά συνάντησε την άρνηση των αρχών της Αλβανίας αφού δεν επετράπη η αναζήτηση στα μνήματα που ήταν θαμμένοι οι Έλληνες. Εδώ και 10 χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος έχει συλλέξει και έχει τοποθετήσει μέσα σε κιβώτια οστά ηρώων που βρέθηκαν σε διάφορους τάφους προκειμένου να ταυτοποιηθούν. Πρόσφατα ξεκίνησε μία διαδικασία υπό τον Στρατηγό Μ. Πολυμιάδη και όσοι εκ των Χίων απογόνων επιθυμούν τον επαναπατρισμό των οστών των προγόνων τους δεν έχουν παρά να στείλουν μία επιστολή και ένα φιαλίδιο αίματος ώστε να ταυτοποιηθεί το DNA», εξήγησε ο κ. Καλογεράκης.

Έτσι σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί την παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να έρθει σε τηλεφωνική επαφή με τον στρατηγό Πολυμιάδη στην Πρέβεζα ο οποίος έχει αναλάβει να συντονίσει όλες τις διαδικασίες Πανελλαδικά στο τηλέφωνο: 6983505856.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ