18.3.2015 11:36

18 Μαΐου αρχίζουν οι εξετάσεις

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις άρχισε. Για τη μεγαλύτερη ομάδα των υποψηφίων –των ημερήσιων Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (ΟΜΑΔΑ Β΄)– θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου, με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας. Μάλιστα, φέτος η σχολική χρονιά ολοκληρώνεται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να έχουμε το μικρότερο σε διάρκεια σχολικό έτος. Από την άλλη, όπως κάθε χρονιά, ο ανταγωνισμός θα είναι οξύτατος, καθώς η οικονομική κρίση θα κάνει ακόμη πιο επίζηλες τις θέσεις στις σχολές υψηλής ζήτησης κοντά στην οικογενειακή εστία. Παράλληλα, η φετινή χρονιά έχει την ιδιαιτερότητα ότι αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των μετεγγραφών –καθώς θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια στις ομάδες δικαιούχων. Η φετινή χρονιά θα έχει, επίσης, την ιδιαιτερότητα ότι θα είναι η τελευταία που θα εφαρμοστεί το τρέχον σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων με τα 6 μαθήματα. Το 2016, θα δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη μικρή ομάδα των φετινών αποφοίτων που δεν θα εισαχθούν σε κάποια σχολή ή στη σχολή της αρεσκείας τους.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο στις εξετάσεις συμμετέχουν περίπου 105.000 υποψήφιοι και οι φετινοί θα διεκδικήσουν περί τις 70.000 θέσεις. Με βάση τη χθεσινή ανακοίνωση του υπ. Παιδείας, ο προγραμματισμός είναι ο εξής:

• Στις 13 Μαΐου λήγουν τα μαθήματα του σχολικού έτους.

• Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18 Μαΐου, και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) την Τρίτη 19 Μαΐου.

• Στις αρχές Μαΐου οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν από το Λύκειό τους το δελτίο εξεταζομένου, με το οποίο θα προσέρχονται στο εξεταστικό κέντρο.

• Στα μέσα Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), για την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Η υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνει μέσω Διαδικτύου.

• Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν στις 17/6 και η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία για τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής θα διεξαχθούν από 15/6 έως 26/6.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ