14.9.2017 15:20

Έπαιξαν, δημιούργησαν, ανακύκλωσαν στην πλατεία του Κάστρου

ΝΑΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ το μυαλό και την ψυχή τους, διδαχτήκαν τα παιδιά στην ημερίδα του Συλλόγου του κάστρου «Αγ. Γεώργιος».

Να δημιουργούν, να ανακυκλώνουν φθαρμένα υλικά, να αξιολογούν καταστάσεις και ανθρώπους και να κρίνουν, έμαθαν αρκετά  παιδιά, τα οποία  συμμετείχαν στις δράσεις που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος του Κάστρου «Άγιος Γεώργιος» και ο Δήμος Χίου  με τίτλο «Παίζω, δημιουργώ, ανακυκλώνω».

Δημιουργίες

Στην αίθουσα του Συλλόγου η εικαστικός Ναυσικά Σαλλιάρη δούλεψε μαζί με τα παιδιά το θέμα «Δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά».

«Τους έδειξα πως μπορεί να αξιοποιηθεί ένα παλιό υλικό, όπως το ύφασμα. Το κόψαμε σε πολλά μικρά  κομμάτια και το συνδέσαμε σε ένα πλέγμα που είχα κατασκευάσει από κρεμάστρες. Φτιάξαμε ένα πολύχρωμο χαλί, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διακοσμητικό εικαστικό στοιχείο, αλλά και ως χαλί», τόνισε.

Τα παιδιά ήταν ελεύθερα να συνθέσουν, αλλά το αποτέλεσμα είναι συνολικό, πολύχρωμο και παραγωγικό.

«Μπήκαν πολύ γρήγορα στο νόημα της διαδικασίας, συνεργάστηκαν και μέσα από το παιχνίδι έμαθαν να κατασκευάζουν ένα ωφέλιμο προϊόν. Ταυτόχρονα συνειδητοποίησαν έμμεσα και την αξία της ανακύκλωσης, αφού επαναλάμβανα συνέχεια ότι  το ύφασμα αυτό ήταν παλιό, αλλά αντί να το πετάξουμε το μετατρέπουμε σε χρήσιμο αντικείμενο. Είχα κατασκευάσει το πλέγμα, για να υπάρχει ο «δρόμος» στον οποίο θα πατήσουν για να δημιουργήσουν το έργο τους, πάνω στο οποίο δέσαμε με κόμπους τα κομμάτια του υφάσματος. Όλα ήταν και έγιναν πολύ φυσικά», πρόσθεσε.

Η χαμένη κούκλα

Στη συνέχεια τα παιδιά μεταφέρθηκαν στον πεζόδρομο της οδού Μπεκριδάκη, όπου η θεατρική ομάδα του Συλλόγου  chioscastledrama παρουσίασε  το θεατρικό έργο του Αλφόνσο Σάστρα «Η χαμένη κούκλα», με ηθοποιούς τις  Λένια Κάμπουρα και  Ξένια Γαβρίλη, σε διδασκαλία του Σταύρου Σπυράκη.

Η υπόθεση απλή, αλλά η πλοκή συναρπαστική. Η πλούσια Λένια βαρέθηκε  και πέταξε μια κούκλα, την οποία βρήκε και κράτησε  η φτωχή υπηρέτρια της  Ξένια. Ακολούθησε μεγάλος καυγάς μέχρι και στα χέρια πιάστηκαν.

Η πρώτη απαιτούσε με κακία και φωνές να της επιστραφεί, αλλά  η δεύτερη δεν της την έδινε, λέγοντας ότι αφού  την πέταξε, ανήκει σε αυτή που τη θέλει. Έτσι, οι μικροί θεατές εισέπραξαν το μήνυμα ότι το κάθε πράγμα πρέπει να ανήκει σε αυτόν που το αγαπά και το θέλει.

Τα παιδιά μετά από διάλογο που ανέπτυξαν με τις δύο αντίδικους, αποφάσισαν να το κρατήσει η Ξένια.

«Αφού το πέταξες, τι το θέλεις πίσω τώρα», είπε ένα παιδί στη Λένια.  «Δωσ’ την στην κακιά και θα πω εγώ στη μαμά μου να σου πάρει μια άλλη κούκλα», είπε στην Ξένια ένα άλλο. «Να μην την πάρει καμία, δώστε την σε μένα», φώναξε η ... έξυπνη της παρέας.

Με τη συμμετοχή στο θεατρικό έργο μαθήτευσαν στη διαδικασία να αξιολογούν ανθρώπους και να αποφασίζουν με γνώμονα το δίκαιο.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ