22.9.2017 16:16

ΒΙΝΤΕΟ- Λουκέτο στα ολιγομελή τμήματα των ΕΠΑ.Λ. της Χίου βάζει το Υπ. Παιδείας

Στους δρόμους βγήκαν το πρωί της Παρασκευής γονείς και καθηγητές των μαθητών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, μετά την απόφαση του Υπουργείου να τερματίσει τη λειτουργία 7 συνολικών ολιγομελών τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑ.Λ. της Χίου.

Η απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκη προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας 7 συνολικών τμημάτων με την αιτιολογία ότι δεν συμπληρώνεται το κατώτατο όριο μαθημάτων με αποτέλεσμα πολλά παιδιά είτε να καλούνται να διαλέξουν νέες κατευθύνσεις, είτε να εγκαταλείψουν στο σχολείο, όπως αναμένεται να συμβεί στην περίπτωση του εσπερινού ΕΠΑ.Λ..

Η κατάσταση στη Χίο

Η αρχή έγινε στο ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων όπου φέτος, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και του Υπουργείου Παιδείας, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του Οικονομικού Τομέα για τη Β’ και Γ΄ Τάξη. Επιπλέον στο εσπερινό ΕΠΑ.Λ. δεν αίολη παραμένει η λειτουργία των τμημάτων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού και Τεχνικών Εφαρμογών Πληροφορικής. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το 1ο ΕΠΑΛ Χίου με τα τμήματα Ηλεκτρολογίας, Ψυκτικών και Πληροφορικής.

Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί της Παρασκευής καθηγητές και γονείς από τα Καρδάμυλα πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στον Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη, στους Βουλευτές καθώς και στη Δημοτική Αρχή.

«Μας αγνόησαν εντελώς»

Σε δηλώσεις η διευθύντρια του ΕΠΑ.Λ. Καρδαμύλων Α. Καστάνια τόνισε ότι το Υπουργείο αγνόησε παντελώς ότι τα Καρδάμυλα είναι μία ακριτική περιοχή, όπου οι μαθητές θα μπορέσουν δύσκολα να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε άλλο τομέα. «Μας διώχνουν από το χωριό και μας αναγκάζουν να αλλάξουμε σχολείο, αυτό είναι το μόνο που καταφέρουν», ανέφεραν οι γονείς στον «π».

«Τα κλείνουν για μόλις 1 μαθητή»

Τον παραλογισμό του Υπουργείου τόνισαν με δηλώσεις τους οι καθηγητές Β. Χατζησταμάτης και Σ. Παπαθεοδώρου που επεσήμαναν ότι ειδικά για το εσπερινό ΕΠΑ.Λ., που η πλειονότητα των σπουδαστών είναι ενήλικες και εργαζόμενοι, η απόφαση για κλείσιμο του τομέα ναυτιλίας θα είναι καταστροφική. «Στον ναυτικό τομέα του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. υπάρχουν 5 μαθητές αντί του ορίου των 6 που θέτει το Υπουργείο. Έτσι για 1 άτομο κλείνει το τμήμα και καταδικάζονται οι υπόλοιποι 5», ανέφερε ο κ. Χατζησταμάτης με τον Στ. Παπαθεοδώρου να προσθέτει ότι άλλοι περιφερειακοί διευθυντές διεκδίκησαν και πέτυχαν την λειτουργία άλλων τμημάτων.

«Τα σχολεία χρειάζονται στήριξη και όχι αποδυνάμωση»

Οι εξελίξεις στα ΕΠΑ.Λ. της Χίου αποτέλεσαν αντικείμενο επιστολής του Δημάρχου Χίου στο Υπουργό Παιδείας Κ. Γιαβρόγλου, μέσα από την οποία επισημαίνει ότι: «Αυτή τη χρονική στιγμή, όταν από όλους αναγνωρίζεται το κενό που υπάρχει στην ελληνική οικονομία από την καχεκτικότητα της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης και η ανάγκη ενίσχυσης της, πιστεύω ότι θα πρέπει να παλέψουμε όλοι μας ώστε ακόμα και η ολιγομελείς κλάδοι να παραμείνουν ενεργές διέξοδοι ανάπτυξης των επαγγελματικών προσόντων των νέων μας».

 

 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ