15.9.2017 17:24

ΒΙΝΤΕΟ- Επιχείρηση… «αλλαγή κέντρου της πόλης»

Από την ανάπλαση της Πολυχρονοπούλου ξεκινά τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις ο Δήμος Χίου

Να αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης παρεμβαίνοντας σε διάφορα σημεία, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, επιχειρεί ο Δήμος Χίου, εκμεταλλευόμενος το πρόγραμμα των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων μέσα από το οποίο χρηματοδοτούνται έργα για τις πόλεις της Χίου και της Μυτιλήνης.

Παρεμβάσεις σε 3 κατευθύνσεις

Στην πρώτη του συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ μετά τον τραυματισμό του, ο Μανώλης Βουρνούς αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εξηγώντας ότι περιλαμβάνει μία πολύ μεγάλη σειρά από δράσεις και έργα που αφορούν στα δύο νησιά.

«Μέσα από αυτές τις δράσεις θέλουμε να δώσουμε στην πόλη 3 βασικές κατευθύνσεις. Πρώτον θέλαμε να προκύπτει μία πόλη που θα αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά της και θα καλύπτονται τα κενά που υπάρχουν πρώτα από όλα για τον κάτοικο και δευτερευόντως για τον επισκέπτη. Δεύτερον πρέπει να ενοποιήσουμε τις παρεμβάσεις που έγιναν στην πόλη τα τελευταία 10-15 χρόνια ώστε τα έργα που έγιναν να αποκτήσουν μία αυξημένη προστιθέμενη αξία και τέλος  να δοθεί η λογική της πραγματικής λειτουργικής αναβάθμισης του δημόσιου χώρου ώστε να μπορέσει να βοηθηθεί η οικονομική ζωή μέσα στην πόλη της Χίου. Η οικονομική ζωή εξαρτάται πολύ από την ποιότητα του δημόσιου χώρου, το πόσο δηλαδή ελκυστικός είναι αυτός για τον επισκέπτη και τον χρήστη», δήλωσε.

Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση, σύμφωνα με τον Μανώλη Βουρνού, μελετήθηκε εδώ και ένα χρόνο από στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχοντας λάβει όλες τις αδειοδοτήσεις. Είναι μία πρόταση που ενώνει τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παραλιακό μέτωπο της πόλης στην Προκυμαία και τις ενοποιεί μέχρι τον πεζόδρομο της οδού Βουπάλου. «Αναζωογονεί ένα κομμάτι της πόλης με εξαιρετικά χαρακτηριστικά και αναδεικνύει την αξία των κτιρίων», ανέφερε ο δήμαρχος.   

Τα νέα αποχωρητήρια και το κέντρο κυκλοφορίας

Η μελέτη προβλέπει αρχικά την ανάπλαση των δημοτικών αποχωρητηρίων στην Πολυχρονοπούλου και τη μετατροπή τους σε ένα αναβαθμισμένο και σύγχρονο κτίριο. Το ένα μέρος του κτιρίου θα χρησιμοποιηθεί ως αποχωρητήρια καθώς και σημείο θηλασμού για γυναίκες ενώ στο κύριο μέρος του κτιρίου θα δημιουργηθεί το κέντρο διαχείρισης της κυκλοφορίας. Πρόκειται για έναν ειδικό χώρο, όπου θα καταλήγουν όλα τα δίκτυα που θα παρακολουθούν το κυκλοφοριακό φορτίο και μέσω αυτού θα γίνεται η διαχείριση της κυκλοφορίας στην πόλη.

Στο πλαίσιο του ίδιου έργου προβλέπονται διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στην οδό Βενιζέλου, στην Οδό Ροίδου, αναβάθμιση της πλατείας Συγγρού καθώς και  δημιουργία οδών ήπιας  κυκλοφορίας. 

Σύνδεση Ταμπάκικων και περιφερειακού

Το δεύτερο έργο προβλέπει τη σύνδεση της οδού Καλουτά, της οδού δηλαδή των Ταμπάκικων με το ΙΚΑ και από εκεί με τον περιφερειακό δρόμο της πόλης, που αποτελεί έναν από τους βασικούς συνδετήριους δρόμους του κέντρου. Το έργο θα στοιχήσει περί το 1εκ. ευρώ συν τις απαλλοτριώσεις που θα απαιτηθούν.

Αναμένονται νέα έργα

Όπως πάντως ανέφερε ο Μαν. Βουρνούς, πρόκειται για την πρώτη σειρά έργων που ανακοινώνει ο Δήμος. Θα ακολουθήσουν νέες μελέτες στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος ενώ θα ανακοινωθούν σύντομα έργα που θα διεκδικήσουν κονδύλια μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για τα χωριά. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ