5.9.2022 10:11

Στην Κρήτη ο πρώτος Ιερός Ναός του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού

Πλήθος ιεραρχών  προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Γέρων Πριγκιπονήσσων κ. Δημητρίου και συλλειτουργούντων του οικείου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, Αργολίδος κ. Νεκταρίου, Γορτύνης και Αρκαδίας υπέρτιμου και έξαρχου Κεντρώας Κρήτης, κ. Μακάριου, Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.Ανδρέα, Κυδωνίας και Αποκορώνου, υπέρτιμου και έξαρχου Κρητικού και Μυρτώου Πελάγους κ. Δαμασκηνού, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμου, Ιεραπύτνης και Σητείας υπέρτιμου και έξαρχου Ανατολικής Κρήτης κ. Κύριλλου, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Πρόδρομου, ο Επισκόπου Κλαυδιουπόλεως κ.Ιάκωβου, τέλεσαν τον καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας
Μαζί τους συμπροσευχήθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, υπέρτιμος και έξαρχος Ευρώπης, κ.κ. Ευγένιος, ο Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, ο Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός.

Μαζί με τους ιεράρχες προσευχήθηκαν και εκατοντάδες πιστοί οι οποίοι κατέκλυσαν όχι μόνο τον Ιερό Ναό αλλά και τον 3.500 τμ περίβολο αυτού.
Ο Γέρων Πριγκιποννήσων κ. Δημήτριος αλλά και ο οικείος ιεράρχης ντυμένοι αμφότεροι στα λευκά, σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, σχημάτισαν δεξιά και αριστερά του ιερού καθώς επίσης και εντος του ναού, σε όλα τα σημεία του ορίζοντα το Χριστόγραμμα. Με ένα κομμάτι ύφασμα εμποτισμένο με κερί και αρωματικά έλαια σχημάτισαν το σύμβολο του Χριστού, σε Αυτόν, στον οποίον ανήκει πλέον ο ναός.

Με το ίδιο μίγμα σφραγίσθηκαν σε ειδική θήκη και τοποθετήθηκαν στο «φυτόν», στο κέντρο της Αγίας Τράπεζας οστά του Οσίου μαζί με 45.000 ονόματα Χριστιανών Ορθοδόξων από κάθε γωνιά του κόσμου οι οποίοι έστειλαν με κάθε δυνατό τρόπο ακόμη αξιοποιώντας ακόμη και την τεχνολογία για να διαβαστούν είτε υπέρ υγείας είτε υπέρ αναπαύσεως.
Με τελετουργικό γεμάτο ιερούς συμβολισμούς της Εκκλησίας που έλκει την καταγωγή του από τα Πρωτοχριστιανικά χρόνια καθαγιάσθηκαν όλα τα αντικείμενα της Αγίας Τράπεζας.

Ο Όσιος υπέδειξε τον τόπο που θα χτισθεί ο ναός του
Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος στην ομιλία του είπε ότι ο Όσιος υπέδειξε θαυματουργικά σε πιστό ο οποίος δεν γνώριζε καν την ύπαρξη του νέου Αγίου τον τόπο ανέργερσης του ναού ο οποίος τιμάται στο όνομά του.

Ο πρώτος  ναός σε όλη την Ελληνική επικράτεια
Ο ιερός ναός μπορεί να είναι ο πρώτος που τιμάται στο όνομα του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού, καταγράφει επίσης και άλλη μια πρωτιά. Είναι ο πρώτος ναός ο οποίος έχει ενεργειακή επάρκεια. «Και να κοπεί το ρεύμα, να ξέρετε ότι ο Όσιος Νικηφόρος θα φωταγωγείται», σημείωσε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Ο οικείος ιεράρχης ευχαρίστησε έναν προς ένας του ευεργέτες και χορηγούς οι οποίοι βοήθησαν να αποπερατωθεί ο ναός. Απένειμε δε δε εκκλησιαστικές τιμητικές διακρίσεις σε όλους όσοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην αποπεράτωσή του.

Αγιασμός στον νεόδμητο χώρο φιλοξενίας των προσκυνητών
Αμέσως μετά ακολούθησε Αγιασμός, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος στο νέο οίκημα παραπλεύρως του ναού, το οποίο θα χρησιμεύσει ως κατάλυμα για τους προσκυνητές.
Την κορδέλα έκοψε ο Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος μαζί με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και το δήμαρχο κ. Γιώργο Μυλωνάκη.
Ήδη όπως είπε ο Μητροπολίτης πιστοί και Ιερές Μητροπόλεις από όλη την Ελληνική Επικράτεια έχουν εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσουν Προσκυνηματική εκδρομή στον Όσιο Νικηφόρο.

100 μέτρα από το ναό το σπίτι του Αγίου
Λίγα μόλις μέτρα από τον νέο ναό του Οσίου Νικηφόρου, βρίσκεται το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Όσιος. Πρόκειται ένα μικρό πέτρινο δωμάτιο το οποίο δώρισε η κεκοιμημένη πλέον αδελφή του Οσίου και επίσης μοναχή στην Ιερά Μητρόπολη. Το σπίτι του Οσίου έχει μετατραπεί σε προσκύνημα.

Τα εγκαίνια του ναού έγιναν τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας. Εδέσματα, γλυκά και δροσερό νερό προσφέρθηκαν σε όλους του προσκυνητές.
Σε επιφυλακή βρισκόταν ο Ερυθρός Σταυρός για να παράσχει βοήθεια σε όποιον συνάνθρωπό μας χρειαζόταν βοήθεια.

Επίσης κινητή μονάδα του Αννουσάκειου θεραπευτηρίου της Μητρόπολης ήταν έξω από το ναό.

Πηγή: Kάτια Τσιμπλάκη/ope.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ