8.3.2018 10:55

Προβληματισμοί για τα τουριστικά «πάρε – δώσε» με την Τουρκία

• Το Δημοτικό Συμβούλιο πάντως ενέκρινε τη συμμετοχή μας στην έκθεση της Άγκυρας, η οποία έχει ήδη αναβληθεί!

Σοβαρές διαπαραταξιακές ενστάσεις για το αν θα πρέπει να συνεχιστεί με συνέπεια η πολιτική ενίσχυσης των ελληνοτουρκικών τουριστικών επαφών μέσα στο κλίμα έντονης αμφισβήτησης των συνόρων από την Τουρκία εκφράστηκαν στο χθεσινοβραδινό Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την έγκριση πίστωσης για τη συμμετοχή του Δήμου στην τουριστική έκθεση της Άγκυρας τον προσεχή Απρίλιο.

Η απουσία από τη συνεδρίαση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον τουρισμό, Δημ. Καράλη, επέτρεψε βέβαια στο Σώμα να ασχοληθεί με μια υπόθεση η οποία έχει ήδη λήξει από μόνη της, καθώς ο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του περιπτέρου συνολικής παρουσίασης των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει ήδη ενημερώσει ότι η πρωτοβουλία αναβάλλεται, καθώς κυρίως οι Σαμιώτες και λιγότερο οι Μυτιληνιοί αποφάσισαν την αναστολή της συμμετοχής τους σε συνθήκες έντασης της Τουρκικής προκλητικότητας.

Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε, χωρίς γνώση των παραπάνω δεδομένων, την πίστωση ως … καβάντζα, ώστε, αν εξομαλυνθεί η κατάσταση και υπάρχει χρόνος μεταβολής της άποψης των γειτονικών νησιών, να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία προσέγγισης και της Άγκυρας.

Τουριστικός προορισμός ή προορισμός κατάκτησης;

Το θέμα έθεσε πρωτίστως ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναγνωρίζοντας μεν ότι δεν είναι πρόβλημα να αναπτύσσονται κοινωνικές και οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δυο λαών με προμετωπίδα τον τουρισμό, ωστόσο η τακτική επεκτατικότητας της Τουρκικής κυβέρνησης θα πρέπει να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν τελικά για την Τουρκία αποτελούμε τουριστικό προορισμό ή προορισμό κατάκτησης.

Την … πάσα Σκούφαλου επέκτεινε και ο αντιδήμαρχος Γ. Παπαδόπουλος, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο ότι μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία σε όλη τη χώρα ανέστειλαν προγραμματισμένες τους εκδρομές. «Στην Άγκυρα πάμε για να φέρουμε κόσμο κι όχι για να κάνουμε επίσκεψη», μετέφερε τον αντίλογο η Β. Ποταμούση, ενισχύοντας τη λογική ότι οι σχέσεις των δυο λαών σφυρηλατούνται με την κινητικότητα της οικονομίας και του τουρισμού.

5 λευκά ένα κατά

Στη διάρκεια της ψηφοφορίας ο Μ. Σκούφαλος καταψήφισε την πρόταση, ενώ λευκό ψήφισαν οι Γ. Παπαδόπουλος, Ματθ. Φαφαλιός, Στ. Καμπούρης, Αντ. Καλαγκιάς και Ερμ. Φρεζούλη. Η τελευταία ψήφισε λευκό και στα τρία θέματα της ημερήσιας διάταξης για τον τουρισμό, επικρίνοντας για μια ακόμη φορά την έλλειψη συνολικού σχεδιασμού εκ μέρους του Δήμου.

Σκέψεις για εκδήλωση στην Πρεσβεία

Η υπόθεση απασχολεί έντονα και τους τουριστικούς παράγοντες στο νησί μας, οι οποίοι βέβαια είναι σαφώς προσανατολισμένοι στη λογική ότι η δοκιμασία των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν πρέπει να δοκιμάσει και τη στρατηγική μας στον τουρισμό. Εξάλλου η μονοκαλλιέργεια των τελευταίων χρόνων εμφανίζει τώρα τις επιπτώσεις της.

Ήδη έχουν γίνει σκέψεις, στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η συμμετοχή μας στην έκθεση της Άγκυρας, η ανάδειξη της Χίου ως τουριστικού προορισμού για τους κατοίκους της να πραγματοποιηθεί με ειδική εκδήλωση στην Ελληνική Πρεσβεία.

Η αλληλουχία των Τουρκικών προκλήσεων πάντως φοβίζει το σύνολο της οικονομίας του νησιού, καθώς επιτρέψαμε την απόλυτη εξάρτηση μας από το τουριστικό ρεύμα από Τουρκία και τώρα διαπιστώνουμε στην πράξη το βαθμό της επισφάλειας του.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ